Κάθε κυρίαρχο κράτος έχει εδαφικά, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του καλά θα κάνουν να διαβάσουν προσεκτικά τις βασικές αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσουν τις δηλώσεις που αφορούν στα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα και υπαρκτά!
Καμία συνοριακή διαφορά δεν υφίσταται με κανένα γειτονικό κράτος της Ελλάδας. Τα ελληνικά σύνορα έχουν σαφώς καθοριστεί με διεθνείς συνθήκες και διμερείς συμφωνίες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η μόνη «διαφορά» που υφίσταται με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (αν το επιθυμεί) και να ζητήσει την διευθέτηση της.
Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι «οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα» είναι επιεικώς προκλητικές και προσβλητικές για τους Έλληνες. Είναι επίσης επικίνδυνο να ακούγονται τέτοιες άστοχες τοποθετήσεις από το στόμα του Πρωθυπουργού, αφού οι γείτονες εξ ανατολών μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα για να εξαπολύσουν νέα «διπλωματική» επίθεση κατά της Ελλάδας. Ερασιτεχνισμός στα εθνικά θέματα είναι ανεπίτρεπτος διότι θέτει την Ελλάδα σε νέους κινδύνους και δύναται να προκαλέσει ακόμη και εθνική καταστροφή.
Αποδοχή οποιασδήποτε απαίτησης (όπως πιθανή συμφωνία για κοινές περιπολίες με του Τούρκους στο Αιγαίο) από πλευράς της Τουρκίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ανατρέψει το Status quo στο Αιγαίο, ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία! Αν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αδυνατούν να προασπίσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε θα πρέπει άμεσα να παραιτηθούν και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Κανένας Έλληνας (ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών) δεν θα δεχτεί αναίμακτα οποιαδήποτε ολιγωρία ή παραίτηση από την φύλαξη των εθνικών μας συνόρων ή την παραχώρηση δικαιώματος στην Τουρκία για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο σημαίνουν παραίτηση από το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στην φύλαξη των εθνικών της συνόρων (με την δική της αποκλειστική ευθύνη όπως συμβαίνει για κάθε κυρίαρχο κράτος) και δήλωση αδυναμίας να υπερασπιστεί τα εθνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρόσκληση προς τους Τούρκους να κινούνται ελεύθερα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και να προβαίνουν σε έρευνα και διάσωση (αποκλειστικό δικαίωμα κάθε χώρας στα εθνικά της ύδατα) στο Αιγαίο, σημαίνει αλλαγή του Status quo στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου και συνεπάγεται την εσχάτη των ποινών για το πολιτικό ή το στρατιωτικό προσωπικό που θα συναινέσει ή θα επιτρέψει τέτοια προδοσία εις βάρος της Ελλάδας και του λαού της.
Αν το σχέδιο της Τουρκίας είναι να συνεχίσει να στέλνει καραβιές προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής (πράγμα το οποίο έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό με την ανατροπή της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών και της οικονομικής καταστροφής της ντόπιας οικονομίας των νησιών αυτών) για να το εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν, τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριολεκτικά χάσει την μπάλα και έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο στην δραστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε εθνική καταστροφή.
Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του έναντι των Ελλήνων πολιτών και να υιοθετήσει δραστικά μέτρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την εκτόνωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος. Κάθε αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας μεγεθύνει το πρόβλημα και απειλεί να δυναμιτίσει την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Ο ένας άξονας δράσης της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η άμεση κινητοποίηση των λιμενικών μονάδων αλλά και των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο (με ενίσχυση των δυνάμεων και των περιπολιών) για την καταδίωξη και την σύλληψη των διακινητών αφενός και την διάσωση των προσφύγων αφετέρου, όπου αυτό απαιτηθεί. Δηλαδή τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη υποχρέωση του κυρίαρχου ελληνικού κράτους να προασπίσει τα θαλάσσια εθνικά του σύνορα τα οποία καθημερινά παραβιάζονται από δουλεμπόρους που απειλούν να αλλοιώσουν την σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού και να δώσουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία η οποία σε λίγο θα αναζητεί το χαμένο 30% του ΑΕΠ της.
Το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας έχει την εμπειρία και τα απαιτούμενα μέσα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και να καταφέρει να δώσει καθοριστικό πλήγμα στα οργανωμένα δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στο Αιγαίο. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Είναι εμφανής η έλλειψη στρατηγικής και προγραμματισμού. Η ανυπαρξία πολιτικού συντονισμού και η ατολμία στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό για την αντιμετώπιση της θρασύτητας των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων μετέτρεψε το πρόβλημα σε ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες πρόσφυγες θύματα πνιγμού στο Αιγαίο, που γλίτωσαν από τις πολεμικές συγκρούσεις στην χώρα τους για να βρουν φρικτό θάνατο μια ανάσα από το όνειρο της σωτηρίας.
Το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από την Πολεμική Αεροπορία. Η σοβαρότητα της προσφυγικής κρίσης επιβάλει μέρος των πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων (αεροπλάνα και ελικόπτερα) να εγκατασταθούν προσωρινά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να επιχειρούν καθημερινά με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο αποκαλύπτοντας τις θέσεις των δουλεμπορικών σκαφών και ενημερώνοντας τις θαλάσσιες δυνάμεις. Αυτό θα βοηθούσε στο να τονωθεί το πεσμένο ηθικό των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών που βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη του κράτους, θα βελτίωνε τον επιχειρησιακό συντονισμό και την ταχύτητα των επεμβάσεων, άρα την αποτελεσματικότητα στην σύλληψη των διακινητών των προσφύγων.
Είναι αυτονόητο ότι οι εντολές προς τους λιμενικούς και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει να είναι σαφείς και χωρίς την δυνατότητα αυτοσχεδιασμών σχετικά με τις προτεραιότητες και την πρακτική δράσης. Η διάσωση της ζωής των προσφύγων είναι συνώνυμο του ελληνικού πολιτισμού και μέγιστη προτεραιότητα. Η σύλληψη των διακινητών είναι επίσης συνώνυμο του οργανωμένου κράτους σε αντίθεση με τον «καφενέ στου λιμανιού την άκρη». Η χρήση δύναμης πυρός εναντίον των δουλεμπόρων είναι επίσης επιβεβλημένη (πολλοί από τους διακινητές είναι οπλισμένοι).
Η επιτυχία κάθε επιχείρησης συνεπάγεται την διάσωση όλων των προσφύγων και την σύλληψη ή την εξόντωση των διακινητών. Η εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού και η χρήση πραγματικών πυρών στην προσπάθεια για σύλληψη των αδίστακτων διακινητών θα δώσει την δυνατότητα στις ελληνικές θαλάσσιες δυνάμεις να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο κύκλωμα των διακινητών. Οι πρώτες συλλήψεις και η φυσική εξόντωση (όπου αυτό είναι επιβεβλημένο και αναπότρεπτο) των κακοποιών, οι οποίοι θησαυρίζουν πουλώντας ελπίδες και όνειρα στους πολύπαθους πρόσφυγες, θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα και θα μειώσουν δραστικά την ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.
Σε αυτήν την προσπάθεια η Τουρκία δεν έχει και δεν πρέπει να της ανατεθεί κανένας ρόλος και καμία συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Διαφορετικά είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Αν κάποιοι θέλουν να ξεχνούν τα Ίμια και τα καταστροφικά αποτελέσματα της εγκληματικής για τα εθνικά συμφέροντα πολιτικής του κ. Σημίτη με την δημιουργία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, τότε καλά θα κάνουν να αποφύγουν τα χειρότερα που συνεπάγεται η εμπλοκή της Τουρκίας στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό.
Δεν είναι οξύμωρο να δαπανούμε πόρους καθημερινά για την αναχαίτιση των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο και να τους προσκαλέσουμε στο Αιγαίο να μας «βοηθήσουν» να οργανώσουμε τα του οίκου μας ? Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα παύσουν να επιχειρούν στο Αιγαίο αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη ? Πως είναι δυνατόν να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο πάνω από αυτό να θέτουμε σε κίνδυνο τους αεροπόρους μας που καθημερινά παίζουν κυριολεκτικά την ζωή τους κορώνα γράμματα για να κρατήσουν ψηλά το γόητρο και το ηθικό μιας χώρας, της οποίας το πολιτικό προσωπικό έχει ασελγήσει πάνω της ? Θα παραιτηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ? Πως θα συνεργαστούμε με την γείτονα που παρά το ότι είναι Νατοϊκός μας «σύμμαχος» ευθύνεται τα τελευταία χρόνια για τις υπερδαπάνες στον στρατιωτικό μας προϋπολογισμό ?
Πως θα συνεργαστούμε με την χώρα που έως και σήμερα εκτοξεύει απειλές (ο ελληνικός λαός δεν υπολόγισε ποτέ σοβαρά τις τουρκικές απειλές, αντίθετα με το κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας το οποίο τις ελάμβανε σοβαρά υπόψιν του στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με οδυνηρά αποτελέσματα)κατά της Ελλάδας και δεν δέχεται το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει δικαίωμα και κάθε κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, κατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το Άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ?
Οι εισβολείς της Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν ξαφνικά συνεργάσιμοι και ενδιαφέρονται για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης ? Αυτό και αν είναι κακόγουστο ανέκδοτο! Από την μία θα συνεχίσουν να στέλνουν καραβιές προσφύγων προς την Ελλάδα και από την άλλη θα τους βάλουμε χωροφύλακες στα εθνικά μας ύδατα ? Μήπως πάλι ενδιαφέρονται για την διάσωση των προσφύγων ? Επίσης κακόγουστο ανέκδοτο! Αν αυτό συνέβαινε θα είχαν περιορίσει και καταπολεμήσει τα κυκλώματα των διακινητών προσφύγων τα οποία υποστηρίζουν. Κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν σίγουρα οικονομικές διασυνδέσεις με τους διακινητές. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συνεχόμενη και αυξανόμενε ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Φαίνεται ότι οι διακινητές δεν είναι και τόσο παράτολμοι…. Φρόντισαν να μοιράσουν την τεράστια πίτα από τις οικονομίες των προσφύγων στους Τούρκους «συνοριοφύλακες» και αξιωματούχους.
Όποιοι νοσηροί εγκέφαλοι έχουν σκεφτεί να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να βάλουν πόδι στο Αιγαίο και στους φυσικούς πόρους της Ελλάδας υπολογίζουν χωρίς τον ελληνικό λαό που έχει γνώση τι του μαγειρεύουν οι ξένοι επικυρίαρχοι με τους ντόπιους δοσίλογους και περιμένει στην γωνία. Αν οι Τούρκοι πραγματικά θέλουν να περιορίσουν την ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη τότε δεν έχουν παρά να κάνουν έλεγχο στα παράλιά τους και στην πλευρά των δικών τους θαλασσίων συνόρων. Ο έλεγχος στην ξηρά είναι πολύ ευκολότερος και οικονομικότερος σε σχέση με τις θαλάσσιες έρευνες. Θα εξοικονομήσουν λοιπόν πόρους τους οποίους μπορούν να διαθέσουν στην βελτίωση των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.
Τον έλεγχο που ζητούν να κάνουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων με τις «κοινές» περιπολίες στο Αιγαίο, ας τις κάνουν στην δική τους πλευρά…. Αν κάνουν αποτελεσματικούς ελέγχους στα παράλιά τους τότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί. Οι ελληνικές αρχές θα αρκούνται στο να συμπληρώνουν τους ελέγχους στην ελληνική πλευρά και να συλλαμβάνουν όσους διακινητές κατάφεραν να ξεφύγουν από τις τουρκικές αρχές. Άλλωστε τι σημαίνει ο όρος «κοινές περιπολίες» στο Αιγαίο με τους Τούρκους ? Αλαλούμ, με τον κάθε εμπλεκόμενο να παίρνει εντολές από την δική του πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία, γεγονός που θα επέφερε ασυνεννοησία με κίνδυνο ατυχήματος που θα περιέπλεκε τα πράγματα. Κοινές περιπολίες ακούγεται κάτι σαν μπείτε σκύλοι αλέστε και αλεστικό μην δίνετε!
Ο δεύτερος άξονας δράσης της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η ανάληψη συγκεκριμένων διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων που απαιτούνται για την επίλυση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό πρόβλημα. Τα θέματα πέρα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έχουν να κάνουν με μια σειρά άλλα σοβαρότατα επιμέρους θέματα τα οποία φαίνεται να αγνοεί ή σκοπίμως αγνοεί η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόβλημα της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ούτε και διμερές πρόβλημα (όπως επιχειρεί να το μεταβάλει ο κ. Τσίπρας) της Ελλάδας με την Τουρκία. Το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις και ιδιαιτερότητες. Η λύση του εδράζεται στην εμπλοκή όλων των υπευθύνων που το δημιούργησαν και εξακολουθούν να το τροφοδοτούν.
Η φωνή της Ελλάδας ως του βασικού ενδιάμεσου προορισμού των κατατρεγμένων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στον δρόμο τους για την δυτική Ευρώπη, πρέπει να ακουστεί δυνατά προς όλους τους Πόντιους Πιλάτους (Αμερικανούς και Δυτικοευρωπαίους) και οφείλει να είναι καταγγελτική σχετικά με τις συνέπειες και τις ευθύνες όλων αυτών που με τις πολιτικές τους και τις ένοπλες συγκρούσεις δημιούργησαν μέγιστη ανθρωπιστική κρίση και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από το πρόβλημα. Κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και η δραματική εμπλοκή της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση ως σταθμός διέλευσης αλλά και ως μάρτυρας του ανθρώπινου δράματος που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να βγει η χώρα από την διπλωματική ανυπαρξία της, να καταγγείλει την διεθνή υποκρισία αλλά και να αναζητήσει ρόλο στις εξελίξεις προς όφελός της.
Η Ελλάδα αντί να σιωπά θα έπρεπε από το βήμα του ΟΗΕ να κατονομάσει όλους αυτούς που ευθύνονται για την προσφυγική κρίση, και δεν είναι άλλοι από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν ολόκληρα κράτη για τα δικά τους γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα (έλεγχος ενεργειακών πόρων και πώληση οπλικών συστημάτων) δημιουργώντας στρατιές προσφύγων, αλλά να τους καταγγείλει επίσης για προκλητική υποκρισία και υπεκφυγή ευθυνών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να ενημερώσει την διεθνή κοινότητα και την Ευρώπη (τους Ευρωπαίους πολίτες) για αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο και που αποτελεί ντροπή για τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο και να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα προκαλέσουν και θα δημιουργήσουν οργανωμένες αντιδράσεις των πολιτών κατά των κυβερνήσεών τους και θα πυροδοτήσουν πολιτικές δράσεις που θα υποχρεώσουν τους υποκριτές στην παύση των εχθροπραξιών σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, από όπου και προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες.
Η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου κάνοντάς τους κοινωνούς της μακάβριας πραγματικότητας του Αιγαίου όπου η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει την αξία της στον βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν και να υπερασπιστούν διεφθαρμένοι πολιτικοί (δήθεν εκπρόσωποι των πολιτών τους). Πρέπει να στιγματίσει η Ελλάδα τους υπαίτιους που καταστρέφουν τον μισό πλανήτη για να συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι σύγχρονοι ολιγάρχες της γης. Πρέπει επιτέλους οι πολίτες του κόσμου να δουν τα πνιγμένα βρέφη στα νερά του Αιγαίου για αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ανθρωπότητα και την απειλή που συνιστά η αποχή τους από τα κοινά των κρατών τους και ο έλεγχος στον οποίο πρέπει να υποβάλουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς τους.
Η Ελλάδα ως κοιτίδα του πολιτισμού πρέπει να έχει λόγο και άποψη για την κτηνωδία που συντελείται σε πολλά σημεία της γης στον βωμό του κέρδους των ολίγων. Πρέπει να καταγγείλει χωρίς υπεκφυγές τους υπαίτιους της προσφυγικής κρίσης που δεν είναι άλλοι από αυτούς που κατάφεραν να εκτρέψουν τον άνθρωπο από το κέντρο της πολιτικής και να τον αντικαταστήσουν με το κέρδος συγκεκριμένων τραπεζικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σηκώσει άλλο το βάρος για τις ευθύνες των άλλων. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλουν να ζητήσουν άμεσα από τους Ευρωπαίους εταίρους να καταθέσουν συγκεκριμένο πλάνο μετεγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον την ίδια διαδρομή με ενδιάμεσο προορισμό την Ελλάδα. Η καθυστέρηση στην λήψη των αποφάσεων των Ευρωπαίων θα πρέπει να δρομολογήσει διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση.
Αν και πάλι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Ευρωπαίοι, τότε η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει με την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες, άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και καταγγελία των ευρωπαϊκών συνθηκών λόγω σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί στην χώρα το προσφυγικό πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν αντέχει να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες. Αυτό θα ήταν τραγικό για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν σηκώσει τους τελευταίους μήνες μόνοι τους το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης και της αναλγησίας του «πολιτισμένου» κόσμου που βρήκε στους Έλληνες τα κορόιδα της υπόθεσης. Ως εδώ και μη παρέκει!
Μπορεί η Ελλάδα να δέχεται εκατομμύρια πρόσφυγες και οι Ευρωπαίοι μερικές εκατοντάδες ? Μας κάνουν και χάρη ? Ζητάνε από την Ελλάδα να κάνει καταγραφή των προσφύγων στο ελληνικό έδαφος για να φιλτράρουν αυτοί ποιους θα υποδεχτούν με βάση τις ανάγκες τους, αφήνοντας τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ? Διαλογή προσφύγων κατά το δοκούν όπως των αιχμαλώτων στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ? Αντέχει η Ελλάδα πληθυσμιακά και οικονομικά να φιλοξενεί τόσους δύστυχους πρόσφυγες ?
Εκτός του οικονομικού βιασμού που έχει υποστεί η Ελλάδα από τους «συμμάχους» της Ευρωπαίους, τώρα πρέπει να γίνει και ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πολιτικές τους. Η ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι παίζουν με την υπομονή των Ελλήνων που σε λίγο θα πετάξουν στην θάλασσα όλους τους ξεπουλημένους πολιτικούς που φαίνεται ότι υποτιμούν την αποφασιστικότητα και την νοημοσύνη τους. Με τους Έλληνες στις γραμμές των συσσιτίων, ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει υποχρεώσεις για δημιουργία προσφυγικών πόλεων και τον λογαριασμό τον χρεώνει στην Ελλάδα ? Αν ο ίδιος, ή όποιος άλλος έχει την οικονομική άνεση και την επιθυμία, μπορεί να φιλοξενήσει στο σπίτι του ή στα εξοχικά του (με δικά του έξοδα) όσους πρόσφυγες θέλει!
Ο κ. Τσίπρας (και όποιος άλλος) μπορεί να κάνει ξενοδοχείο το σπίτι του αν θέλει! Την χώρα δεν θα του επιτρέψουμε να την κάνει ξενοδοχείο (απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης) χωρίς να υπολογίζει τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό. Φιλανθρωπίες με τις τσέπες των Ελλήνων (και μάλιστα σε αυτές τις εποχές) σημαίνουν θράσος! Οι Έλληνες κάνουν το καθήκον τους και δεν χρειάζονται διαχειριστές στην φιλανθρωπία τους. Ο ελληνικός πολιτισμός και η παράδοση καθιστούν την φιλοξενία εθνική κληρονομιά που δεν χρειάζεται ούτε διαφήμιση ούτε νταβατζιλίκι! Χωρίς τυμπανοκρουσίες οι Έλληνες, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες δεν έπαψαν να είναι άνθρωποι. Στέκονται με κάθε τρόπο στο πλευρό των πολύπαθων προσφύγων και συμπάσχουν με αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι Έλληνες θα δεχτούν από κανέναν να καπηλευθεί την ανθρωπιά τους και πολύ περισσότερο να γίνει αυτή αντικείμενο εκμετάλλευσης με καταστροφικά για την χώρα αποτελέσματα.
Οι περισσότερες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με την «συνεργασία» της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο έχουν μείνει αναπάντητες από το Μαξίμου και από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Γιατί άραγε ? Απαράδεκτες δηλώσεις από την Καγκελάριο Μέρκελ «…περί επιτήρησης των συνόρων μας με την στήριξη της Τουρκίας, αφού η χώρα μας δεν μπορεί να το κάνει!!!!....» έπρεπε να είχαν προκαλέσει διπλωματικά διαβήματα προς την Γερμανία… Στο ίδιο μήκος και πλάτος οι δηλώσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Όρμπαν «…για όλα φταίει η Ελλάδα. Αν δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, να της στείλουμε εμείς στρατό για να κάνει την δουλειά που δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές!!!…».
Την σκυτάλη πήραν πλήθος Ευρωπαίων τσαρλατάνων που έχουν το θράσος να μας υποδεικνύουν πώς να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (ή καλύτερα πως θα ήταν καλύτερα για αυτούς και την Τουρκία να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα). Από το Υπουργείο των Εξωτερικών ύπνος βαθύς που προκαλεί δικαιολογημένη οργή…. Γιατί πληρώνουμε οι Έλληνες μισθούς για πολιτικούς και διπλωμάτες ? Ακούει κανείς ? Αν η σιωπή σημαίνει αποδοχή ή προετοιμασία κλίματος αποδοχής, τότε οι υπεύθυνοι καλά θα κάνουν να παραιτηθούν όσο είναι ακόμη καιρός. Αν το πολιτικό προσωπικό δεν εγγυάται τα εθνικά μας σύνορα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.
Ο κ. Κουμουτσάκος στο παρελθόν (στο Υπουργείο των Εξωτερικών) έλεγε «… και τι θέλετε να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία ?...» όταν οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο απειλούσαν την ασφάλεια ακόμη και των πολιτικών πτήσεων. Η σκυτάλη του δοσιλογισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών έχει μακρά παράδοση που δεν συνάδει με την ένδοξη ιστορία των Ελλήνων. Η ένοχη σιωπή των πολιτικών αρμοδίων στις απανωτές προκλήσεις των άθλιων Ευρωπαίων αχυρανθρώπων αυξάνει τις πιέσεις και τις απαράδεκτες αξιώσεις τους. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Γιούνκερ τόλμησε να πει «…Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους ?»!!! Και δεν έχουν σηκωθεί ακόμη και οι πέτρες ?
Κάποιος πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα ανδρείκελα ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα και αδιαπραγμάτευτα. Η φύλαξη δε αυτών είναι αποκλειστικό και κυριαρχικό δικαίωμα των Ελλήνων. Επειδή όμως το προσφυγικό πρόβλημα είναι κυρίως δικό τους πρόβλημα και οι πόροι της Ελλάδας μικροί, θα έπρεπε να έχουν ήδη συμβάλει οικονομικά τα μέγιστα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει άμεσα σημαντική οικονομική βοήθεια καθώς επίσης και τεχνικά μέσα όπου αυτό είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Αντί να πηγαινοέρχονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άνευ ουσίας και για τις ανάγκες της δημοσιότητας, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συμβάλουν στα τεράστια οικονομικά έξοδα (καύσιμα στόλου, μεταφορών, σίτισης, γραφειοκρατίας κλπ.) που καλείται η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης να σηκώσει.
Ο επίτροπος Αβραμόπουλος προκαλεί με την στάση του όλους τους Έλληνες. Ντροπή! Εκτός από το χτίσιμο του προφίλ που του προσφέρει η ελεγχόμενη δημοσιότητα υπάρχει και η ουσία. Οι γελοιότητες στην πλάτη των προσφύγων στο όνομα της προπαγάνδας αλλά και ο εμπαιγμός των εξαθλιωμένων οικονομικά Ελλήνων φανερώνουν την αθλιότητα του ανδρός. Δεν χρειάζονται επισκέψεις στα νησιά ανεύθυνων χαρτογιακάδων για τις ανάγκες των φωτογράφων. Δεν θα δικαιολογήσουν έτσι τους παχυλούς μισθούς τους που δεν αξίζουν να παίρνουν. Άμεσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτούνται πριν τινάξουν στον αέρα την Ελλάδα και στην συνέχεια την Ευρώπη.
Η άμεση και επιβεβλημένη ευρωπαϊκή βοήθεια (οικονομική και τεχνική) για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας πρέπει να γίνει πράξη. Η ευθύνη της φύλαξης ανήκει στους Έλληνες και η όποια βοήθεια πρέπει να έχει χαρακτήρα επικουρικό. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί έτσι ώστε να ελέγξει τα παράλιά της και να ελεγχθεί με την σειρά της από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότητά της. Τα δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων δεν επιτρέπουν καμία ανοχή προς την Τουρκία. Επίσης, καμία δουλειά δεν έχει η Τουρκία στο Αιγαίο. Δεν μπορούν οι Τούρκοι να ελέγξουν τα παράλιά τους, αλλά θα μας δείξουν πως γίνεται η δουλειά στην θάλασσα… Έλα παππούλη να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου! Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και με βέτο στα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία, αν η γείτονα χώρα δεν σταματήσει να κοροϊδεύει και δεν ασκήσει αποτελεσματικούς ελέγχους στην προσφυγική ροή.
Υποχώρηση και αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην συμμετοχή της Τουρκίας στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο θα είναι η αρχή σε περιπέτειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αποχή της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο θα περιπλέξει επικίνδυνα τα πράγματα στην περιοχή και θα αναζωπυρώσει την τουρκική επιθετικότητα. Οι γείτονες επιθυμούν διακαώς την εμπλοκή τους στο Αιγαίο αφού αυτό θα τους δώσει δικαιώματα για μελλοντικές διεκδικήσεις. Αν αυτό γίνει με την επίσημη πρόσκληση της Ελλάδας, τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα που στο μέλλον που δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν ή να ανακληθούν.
Η ανατροπή του Status quo στο Αιγαίο (και μάλιστα με ευθύνη της Ελλάδας) θα σηματοδοτήσει νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Όσο και αν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν με δήθεν ελληνο-τουρκικές φιλίες (στην Κύπρο υπάρχει άραγε ακόμη Τουρκική κατοχή ?) και φούμαρα για τυχόν ελληνο-τουρκική συνεργασία στο Αιγαίο για να «αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά» το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα……, τόσο η κατάσταση θα γίνεται όλο και περισσότερο επικίνδυνη. Αν η κυβέρνηση στα οικονομικά τα έκανε σαλάτα, στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα λάθος. Τα «λάθη» στην διπλωματία οδηγούν σε εθνικές καταστροφές.
Η πρόσκληση στην Τουρκία για «κοινές» περιπολίες στο Αιγαίο! δηλώνει αδυναμία στην άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αποδοχή στο δικαίωμα της γειτονικής χώρας να δραστηριοποιείται σε ύδατα που είναι εθνικά. Αυτή η μεγαλοψυχία από πλευράς των Ελλήνων θα ανοίξει την όρεξη των Τούρκων που θα χαίρουν της ελληνικής «φιλοξενίας» με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι καλεσμένοι θα έλθουν και θα μείνουν στο Αιγαίο. Άλλωστε εμείς θα τους έχουμε προσκαλέσει! Όταν θα διαπιστώσουμε ότι οι γείτονες έριξαν μόνιμα άγκυρες στο Αιγαίο θα είναι πολύ αργά για να τους διώξουμε, τουλάχιστον ειρηνικά.
Η ελληνική πρόσκληση θα προκαλέσει τουρκική επιθετικότητα και θα δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση των Τούρκων στο Αιγαίο σημαίνει αναγνώριση ανύπαρκτου δικαιώματος της γείτονας χώρας και ταυτόχρονα αποδοχή ότι τα ύδατα που πλέουν είναι διεθνή. Πως αλλιώς προσκαλείς κάποιον σε εθνικά ύδατα να συμμετέχει σε επιχειρήσεις ? Εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να φυλάξει τα εθνικά σύνορα…. Τότε οφείλει να παραιτηθεί. Σε καμία περίπτωση, ακόμη και αν υπήρχε η οποιαδήποτε αδυναμία, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέπει να διαρρέουν ευαίσθητες πληροφορίες προς τους αδιάλλακτους Τούρκους. Πολύ δε περισσότερο να τους προσκαλέσει να μας «συνδράμουν»!
Η ανατροπή του Status quo, με ευθύνη της Ελλάδας, θα ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα. Η οικειοθελής παραίτηση της Ελλάδας από το κυριαρχικό της δικαίωμά των 12 ναυτικών μιλίων, θα προσφέρει τα απαραίτητα διπλωματικά όπλα στην Τουρκία να παγιώσει και να νομιμοποιήσει τα κεκτημένα της στο Αιγαίο. Από ελληνική θάλασσα το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνο-τουρκική θάλασσα με αντίστοιχα δικαιώματα και για τις δύο χώρες. Εκεί που μας χρωστούν δηλαδή θα μας πάρουν και το γαϊδούρι! Οι εντάσεις στο Αιγαίο με τους Τούρκους θα αυξηθούν με κίνδυνο σοβαρής εμπλοκής. Αν πάλι οι Τούρκοι αρχίσουν νέες υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο, τότε η πιθανότητα ακόμη και πολεμικής σύγκρουσης θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το σίγουρο είναι, ότι αν οι Τούρκοι βάλουν πόδι στο Αιγαίο, σίγουρα θα διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα των υδρογονανθράκων που δεν τους ανήκει.
Φυσικά με την δημιουργία θαλάσσιων τουρκικών ζωνών στο Αιγαίο σε λίγο θα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα πρόσβασης ακόμη και στα νησιά μας. Ίσως οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» στο μέλλον να πείσουν τις όποιες «ελληνικές κυβερνήσεις» ότι δεν τα χρειάζεται η Ελλάδα όλα αυτά τα νησιά (όπως και τα αεροδρόμια) που απαιτούν μεγάλο μερίδιο από τον εθνικό προϋπολογισμό για την υποστήριξή τους και αποφασιστεί να παραχωρηθούν στους γείτονες ή σε πιθανούς ιδιώτες «επενδυτές» που θα τα αξιοποιήσουν αποδοτικότερα. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που θα διαφωνούσε με την διευκόλυνση των επενδύσεων…. Ντροπή!
Η αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στον τομέα της προσφυγικής κρίσης και στην θωράκιση και διαφύλαξη των εθνικών συνόρων είναι το λιγότερο ύποπτη. Οι νωχελικές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις στις απανωτές δηλώσεις των Ευρωπαίων και τα non paper εγείρουν ερωτήματα. Η σχεδόν παθητική στάση των κυβερνώντων στις καταιγιστικές εξελίξεις εκθέτουν την Ελλάδα σε τεράστιους κινδύνους. Αντί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε αυτούς που δημιούργησαν την προσφυγική κρίση, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ευθύνες που δεν αναλογούν στους Έλληνες.
Η κυβερνητική αδράνεια σε συνδυασμό με την άγνοια που φαίνεται ότι διακατέχει τα περισσότερα στελέχη που έχουν αναλάβει καθήκοντα που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Θα ήταν φρόνιμο οι υπεύθυνοι να κάνουν μια ανασκόπηση των διεθνών συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας καθώς επίσης και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Οι διατελέσαντες Υπουργοί Εξωτερικών, καθώς επίσης, και οι έμπειροι διπλωμάτες με πολυετή θητεία είναι σε θέση και επιβάλλεται να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποφευχθούν εγκληματικά λάθη που θα προκαλέσουν νέα εθνική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Οι βασικοί άξονες της εθνικής εξωτερικής πολιτικής δεν δύναται να μεταβάλλονται κάθε φορά που νέα κυβέρνηση ορκίζεται. Οι εθνικοί στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μακροχρόνιοι. Η στρατηγική είναι αυτή που πρέπει να προσαρμόζεται στις συγκυρίες και τα νέα δεδομένα έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται. Δεν είναι λογικό το εθνικό συμφέρον να έχει κομματικό πρόσημο και δεν είναι δυνατόν οι αρχές και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να παραφράζονται. Η Ελλάδα έχει καθορισμένα σύνορα που δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Οι αμφισβητίες βρίσκονται εντός των πυλών και πρέπει να απομονωθούν.
Ειδικότερα, το καθεστώς στο ανατολικό Αιγαίο δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο να αποτελεί πεδίο πολιτικής διαμάχης ή προπαγάνδας στο εσωτερικό. Τα θαλάσσια σύνορά μας στα 6 ναυτικά μίλια δύναται (ως πράξη εθνικής κυριαρχίας) να επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε η Ελλάδα το αποφασίσει. Το Status quo των ανατολικών νησιών του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία) καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης στις 24 Ιουλίου 1923 με την οποία αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας(εκτός νήσων Ίμβρου, Τενέδου, Rabbit) και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Ιουνίου 1945. Το Status quo των νήσων της Λήμνου και της Σαμοθράκης καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης και από την Σύμβαση του Μοντρέ στις 9 Νοεμβρίου 1936 με την οποία καθοριζόταν το καθεστώς των Στενών. Το Status quo των Δωδεκανήσων καθορίζεται από την Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού στις 10 Φεβρουαρίου 1947 και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ιταλία παραχώρησε την πλήρη κυριότητα των Δωδεκανήσων (Ρόδος, Κως, Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Σύμη, Λειψοί, Καστελόριζο και των παρακείμενων νησίδων (δηλαδή νησίδων και βραχονησίδων όπως π.χ. τα Ίμια).
Όταν και αν ζητηθεί από την Τουρκία να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να γίνουν από όλους σεβαστά. Τα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ας μην είναι αυτό προς το συμφέρον των γειτόνων. Τέλος η Ελλάδα, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μονομερώς και δίχως να πάρει από ερώτηση κανέναν. Τυχόν διαφορές με τους γείτονες δύναται να λυθούν με διμερείς διαπραγματεύσεις έχοντας πάντα ως γνώμονα την διεθνή πρακτική και το Διεθνές Δίκαιο.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει τα hot points να δημιουργηθούν στην Τουρκία (εκεί που βρίσκεται και η αφετηρία του προβλήματος) και να αρνηθεί να παίξει τον ρόλο του «κόσκινου» για λογαριασμό των Γερμανών, οι οποίοι εμφανίζονται ως η μητέρα Τερέζα της Ευρώπης. Αν έχει η κυβέρνηση έχει πλεόνασμα υπαλληλικού προσωπικού, σίγουρα υπάρχουν πολλές υπηρεσίες υποστελεχομένες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους εν λόγω υπαλλήλους. Πρέπει επίσης να απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να κατεβάσουν τον πήχη των δημοσιονομικών απαιτήσεων και των προαπαιτούμενων του μνημονίου αφού η Ελλάδα έχει σηκώσει σχεδόν όλο το οικονομικό βάρος του προσφυγικού. Αν δεν δέχονται τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που υφίσταται η Ελλάδα από την είσοδο και την παραμονή στην χώρα εκατομμυρίων προσφύγων, τότε δεν έχουν παρά να τους δεχτούν στις χώρες τους άμεσα. Θα χαρούμε να τους διευκολύνουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.
Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο! Ας αναλάβουν οι Ευρωπαίοι και η ανύπαρκτη ελληνική κυβέρνηση τις ευθύνες τους και ας φροντίσουν να σταματήσουν να συνεχίζουν να φορτώνουν τον γάιδαρο που κοντεύει να κλατάρει. Διαφορετικά ο γάιδαρος θα αρχίσει να μοιράζει κλωτσιές σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι ο γάιδαρος είναι και αναίσθητος!
Λεωνίδας