32 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν μετά από φωτιά σε πλατφόρμα πετρελαίου της Socar στο Αζερμπαϊτζαν

Του Son Ofeon
 
ΜΠΑΚΟΥ - Τριάντα δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους μετά από μια φωτιά σε πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου, που εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR στην Κασπία Θάλασσα, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης επιτροπής.

Η SOCAR απέρριψε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό από το Reuters.
 
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, 32 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 42 εργαζόμενοι διασώθηκαν χθες το βράδυ. Η πυρκαγιά στην εξέδρα τελικά έσβησε», δήλωσε ο Mirvari Gakhramanly, επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πετρέλαια του Αζερμπαιτζάν.

Η SOCAR δήλωσε την Παρασκευή ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πλατφόρμα στο πεδίο πετρελαίου Guneshli στο Αζερμπαϊτζάν, όταν ένας αγωγός φυσικού αερίου της πλατφόρμας καταστράφηκε από ισχυρό άνεμο. Δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες διάσωσης έγιναν δυσκολότερες από μια σφοδρή καταιγίδα.

Ένας εργαζόμενος επικοινώνησε από την πλατφόρμα με εκπρόσωπο του Reuters και ανέφερε ότι υπάρχουν 84 άνθρωποι παγιδευμένοι εκεί. Ο εργαζόμενος δε θέλησε να γίνει γνωστό το όνομα του. Δεν ήταν σαφές εάν η δήλωση του τώρα δεν είναι επίκαιρη.

Η SOCAR έγραψε στη σελίδα της στο Facebook το Σάββατο ότι διασώθηκαν 26 εργαζόμενοι από την πλατφόρμα. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το υπάρχουν θάνατοι ή για το πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν αρχικά στην πλατφόρμα.

Περίπου το 60 τοις εκατό της παραγωγής πετρελαίου της SOCAR περνά μέσω της πλατφόρμας, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, που σημαίνει ότι η παραγωγή της εταιρείας θα είναι μειωμένη προσωρινά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν παράγεται αλλού, ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται τα πεδία που εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP.

Η BP του Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το Σάββατο, αν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Κασπίας ή η φωτιά στην πλατφόρμα της SOCAR επηρέασαν την παραγωγή της.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό την Παρασκευή η SOCAR ανέφερε ότι χάθηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι από άλλη πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου στην Κασπία μετά από ατύχημα, που συνέβη κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται από το Σάββατο.

Δεκατέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν σε ατυχήματα σε πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της SOCAR κατά το 2014.
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Ξαφνικά ξέσπασε φωτιά σε μία πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου της SOCAR του Αζερμπαιτζάν.
Αλλά δεν ήταν μία τυχαία πλατφόρμα, καθώς από εκεί διέρχεται το 60% του παραγόμενου πετρελαίου από την Κασπία.

Και η φωτιά δεν είναι σίγουρο ότι έχει σβήσει, όπως εσφαλμένα αναφέρει το άρθρο.

Η SOCAR έκλεισε για λόγους ασφαλείας την παροχή όλων των αγωγών από 28 πετρελαιοπηγές, που συνδέονται με την πλατφόρμα, καθώς υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα μπορούσε η φωτιά να μεταδοθεί και αλλού.
 
Επίσης δημιουργήθηκε μία επιτροπή για να συντονίσει τις εργασίες διάσωσης, αλλά και ξεκίνησε μία έρευνα για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Τα ατυχήματα στην εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαιτζάν δεν είναι σπάνια.
Αλλά το “ατύχημα” αυτό έγινε την κατάλληλη στιγμή για να “τιμωρηθεί” η Τουρκία.
Αν υποθέσουμε ότι το 40% της παραγωγής της Κασπίας είναι ακόμα διαθέσιμο για εξαγωγή για πόσες εβδομάδες θα επαρκέσουν τα αποθέματα της Τουρκίας σε πετρέλαιο?
Eίναι άραγε τυχαία η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ κοντά στις πετρελαιοπηγές της Μοσούλης;

Αν η εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της Κασπίας είναι τόσο κακά σχεδιασμένη ώστε ένα ατύχημα από φωτιά σε μία πλατφόρμα να διακόπτει το 60% της παραγωγής, ποιό μπορεί να είναι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, αλλά και του διερχόμενου από την Ελλάδα TAP;

Θα εξαρτώνται από τις συνθήκες ασφαλείας, που αναμένονται να επιδεινωθούν και στην Τουρκία;

Η ΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑΝΑP KAI TAP

Στον αγωγό TANAP συμμετέχει κατά 30% η τουρκική BOTAS και κατά 12 % η BP.

Το υπόλοιπο 58% ανήκει στην SOCAR και αυτή πλέον για απροσδιόριστο χρόνο θα έχει οικονομικά προβλήματα λόγω μείωσης των εξαγωγών πετρελαίου εξαιτίας του “ατυχήματος”.
Τα ατυχήματα για την Τουρκία μόλις άρχισαν.

Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 είναι η αιτία των οικονομικών ατυχημάτων για την Τουρκία.

Αλλά έπονται στο μέλλον και άλλα, που σχετίζονται με την τεταμένη σχέση της με το Ιράκ λόγω της πρόσφατης εισβολής της, αλλά και με την διαχείριση των νερών του Ευφράτη από την Τουρκία.

Οι τρεις άγγελοι του Ευφράτη (Τουρκία, Συρία, Ιράκ) είναι έτοιμοι να συγκρουστούν.

Απομένει μόνο η δημιουργία του τέταρτου: Ενός κουρδικού αυτόνομου κράτους με εδάφη, που θα αποσπασθούν από το βόρειο τμήμα του Ιράκ με την βοήθεια του τουρκικού στρατού.

Ο μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή πλησιάζει χρονικά επίκινδυνα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail