Του Θεόδωρου Κατσανέβα
Οι γύπες, τα hedge funds των διεθνών αγορών που αγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες έναντι 5,5 δις ευρώ, έχουν μακρυά ιστορία. Έχουν επιπέσει σε διάφορες χώρες ως αρπακτικά και ορισμένες κατάφεραν να τις κατασπαράξουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο, όπου δάνεισαν πάνω από από 3 δισεκατομμύρια δολάρια δάνεισαν στη χώρα. Τα κίνητρα για εκείνα ήταν πολλά, καθώς θα είχαν απόδοση 20% ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμά του, το Πουέρτο Ρίκο όφειλε να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής, ακόμη κι αν αυτή ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ή η μισθοί των δασκάλων.
Λίγους μήνες αργότερα, το Πουέρτο Ρίκο ξέμεινε και πάλι από χρήματα και είχε διαλυθεί η σχέση ανάμεσα στην αμερικανική κτήση και τους επίδοξους σωτήρες της. Τη θέση της είχε καταλάβει μια ασυνήθιστη πολιτική και οικονομική μάχη για το μέλλον του Πουέρτο Ρίκο.
Η όλη μάχη που δίνεται είναι να μην έχει δικάιωμα πτώχευσης και και προστασίας από τους πιστωτές της η χώρα γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών. Οι γύπες συσπειρώθηκαν και πληρώνουν δεκάδες πρόσωπα με επιρροή , ενώ έχουν σχηματίσει συμμαχίες με ακτιβιστές του Tea Party.
Η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν ήρθε στο Πουέρτο Ρίκο και τα 3,5 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν με τη χώρα να χρωστά πλέον 70 δισεκατομμύρια.