Σκοποί, στόχοι και σκοπιμότητες

Βάσια Ζαριφοπούλου • Νίκος Γεωργαντζάς

Πάντοτε με άνωθεν επιβεβλημένους σκοπούς και στόχους λειτουργεί το κάθε ενάντια στην φύση καθεστωτικό μόρφωμα εξουσίας, όπως π.χ., το κάθε προσωποπαγές κόμμα της τυραννικής κομματοκρατίας, που λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργεί και ένα ρομπότ. Αντίθετα, ένα κατά φύσιν σύστημα κυριαρχίας, ποτέ δεν λειτουργεί με σκοπούς και στόχους, αλλά πάντοτε λειτουργεί με αυτονομία, μαεστρία και σκοπιμότητες, όπου ‘σκοπιμότητα’ είναι η ικανότητα ενός κατά φύσιν συστήματος κυριαρχίας, είτε να δημιουργεί διαφορετικά αποτελέσματα στο ίδιο περιβάλλον ή να δημιουργεί παρόμοια αποτελέσματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ένα απτό παράδειγμα ενός κατά φύσιν συστήματος κυριαρχίας είναι η κάθε κυρίαρχη πολιτεία της κλασικής Ελλάδος. Ανάλογα με το περιβάλλον της, η κάθε κυρίαρχη πολιτεία της κλασικής Ελλάδος είχε την ικανότητα ενδογενώς να δημιουργεί παρόμοια πολιτεύματα ή πολιτικά συστήματα, ενώ σήμερα σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη Γη, άνωθεν και εξωγενώς, παντού επιβάλλεται ο αγγλοσαξονικού τύπου κοινοβουλευτισμός, ήτοι ένα ενάντια στην φύση καθεστωτικό μόρφωμα εξουσίας, υπό την σιδηρά ράβδο του απολυταρχικού στέμματος της Αγγλίας.

Φωτογραφία: η νεκροκεφαλή του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail