Όταν καταμετρηθούν και οι τελευταίοι αριθμοί, το 2015 μάλλον θα μετρήσει ως μία ακόμη απογοητευτική χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η άνευρη απόδοση επιτεύχθηκε παρ’ ότι οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να δημιουργούν ρευστότητα, οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν και πάλι και ο πληθωρισμός ήταν μέτριος.
Ήταν επίσης η χρονιά ποικίλων αποδόσεων. Ενώ οι καταρρέουσες τιμές των προϊόντων έδιωξαν από το προσκήνιο τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία και η Βραζιλία, άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, εξέπληξαν ευχάριστα. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ οδήγησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική της για πρώτη φορά μετά το 2006, ενώ η κατήφεια στον γειτονικό Καναδά έγινε βαθύτερη.
Καθώς η χρονιά πλησιάζει το τέλος της, ας δούμε τους νικητές και τους χαμένους της:
Μικτές αποδόσεις:
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη ήταν μεταξύ αυτών με την καλύτερη απόδοση. Η οικονομία της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 7% στο τρίτο τρίμηνο – με ταχύτερο ρυθμό από της Κίνας – και με πολύ υψηλότερο ποσοστό από το μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 1,6% ανάπτυξης, για την ίδια περίοδο.
Αντίθετα, η εικόνα ήταν υποτονική στη Φινλανδία. Το βορειότερο μέλος του ευρώ, και ένας από τους πιο εκδηλωτικούς επικριτές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη διάσωσή της, υποφέρει καθώς βασικές του βιομηχανίες όπως η παραγωγή χαρτιού και καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η αδύναμη ζήτηση εξαγωγών από τη Ρωσία επιδεινώνει επίσης την κατάσταση.
1a
Στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών, αυτοί που ξεχώρισαν εμφανώς ήταν το Βιετνάμ, η Τανζανία, και ναι, η Κίνα. Ακόμη και ύστερα από τη φυγή 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χρηματιστηριακή αγορά της και από αυτό που τείνει να γίνει η πιο αργή ανάπτυξη σε 25 χρόνια, η συνολική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας παραμένει σχετικά ισχυρή σε σχέση με ομολόγους της. Η οικονομία της Ινδίας επεκτάθηκε επίσης ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν στο τρίτο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ύστερα από επέκταση 7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι πιο αδύναμες αποδόσεις συμπεριλαμβάνουν τους συνήθεις υπόπτους. Η Ρωσία οδεύει για τη μεγαλύτερη ύφεσή της σε δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η Βραζιλία μαστίζεται από την πτώση των προϊόντων, την πολιτική αναταραχή, ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ένα αυξανόμενο δημοσιονομικό κενό. Η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η χώρα βυθίζεται σε μια «πλήρη ύφεση».
Μια αξιοσημείωτη απουσία από τη λίστα είναι η Βενεζουέλα, και αυτό οφείλεται στο ότι η κεντρική της τράπεζα δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το έτος.
2a
Τιμητική αναφορά:
Η Ιαπωνία κερδίζει μιαν ιδιαίτερη αναφορά για την ύφεση που δεν έγινε ποτέ. Μια αναθεώρηση των στοιχείων σήμαινε πως το ΑΕΠ επεκτάθηκε στο τρίτο τρίμηνο αντί να συσταλεί, όπως αναμενόταν προηγουμένως, κάτι που σημαίνει πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου απέφυγε μια δεύτερη ύφεση σε τρία χρόνια. Κάποιοι οικονομολόγοι λένε πως η απόδοση δείχνει πως η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται γενικά σε πορεία βελτίωσης, παρ’ ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.
3a
Απασχόληση:
Πέραν των αριθμών του ΑΕΠ, τα στοιχεία της απασχόλησης σε όλον τον κόσμο παρουσίασαν μία μικτή εικόνα.
4a
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε κράτη όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία, ή η Ταϋλάνδη και η Σιγκαπούρη, όπως η Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να μαστίζεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Τα διψήφια ποσοστά ανεργίας σε περιοχές όπως η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.