Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
(www.konstantakopoulos.gr)
Παραξενευτήκαμε, ίσως δεν έπρεπε, από τον τίτλο του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα “Η Εφημερίδα”. “Έλληνας ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ” έγραφε. Κατέληξε να είναι είδηση ότι θα είναι ‘Ελληνας ο επικεφαλής της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δηλαδή τι έπρεπε να είναι, Σουηδός ή Γιαπωνέζος;
Μην ενθουσιάζεστε βέβαια. ‘Ελληνας, αλλά επιλεγμένος από μη ‘Ελληνες. Αντιγράφουμε από το δημοσίευμα:
“H διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου και η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε στις 23 Δεκεμβρίου.
Πρόεδρος της Επιτροπής που κάνει την αξιολόγηση και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών, είναι ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας και μέλη της έχει τους:
Πέτρο Δελλαπόρτα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή στατιστικής στο University College of London (UCL).
Marie Bohata, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (University of Economics and Management) της Πράγας.
Jean-Michel Charpin, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB).
Jil Matheson, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC).
Θεωρείται δεδομένο ότι εισήγηση της Επιτροπής θα γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο κ. Τσακαλώτος να αιτιολογήσει την ένσταση του. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών δε συμφωνεί με την εισήγηση της Επιτροπής, μπορεί να διορίσει ως Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον υποψήφιο που επιλέγει ο ίδιος, μετά από προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή πλήρους αιτιολογίας της επιλογής του, και αφού η Επιτροπή του γνωστοποιήσει την κρίση της σχετικά με την ανταπόκριση του υποψηφίου στα κριτήρια επιλογής. Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η αιτιολογία της τυχόν αποκλίνουσας από την εισήγηση της επιτροπής επιλογής του Υπουργού Οικονομικών και η σχετική επ’ αυτής κρίση της Επιτροπής 8 Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ.”
Διερωτώμεθα μόνο μήπως θα ήταν πρακτικότερο, εκτός από αυτά που ήδη προβλέπονται στο Μνημόνιο, η Τρόικα να διορίζει επίσης τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ήταν πρακτικότερο, σαφέστερο και αληθέστερο. ‘Η μήπως τους διορίζει ήδη, εμμέσως έστω;
Εμείς πάντως, που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η χώρα και το κράτος μας έχουν ήδη τελειώσει, ούτε πιστεύουμε ότι “ο γάιδαρος πετάει”, κάναμε μια μικρή έρευνα και πληροφορηθήκαμε ότι προορίζεται μάλλον άτομο από το “σύστημα Γεωργίου” για την προεδρία. Ο Γεωργίου κατηγορείται για διόγκωση του ελλείμματος το 2009 και γιατί παρέμενε στο ΔΝΤ ενώ είχε προσληφθεί στην ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. Αν οι κατηγορίες ευσταθούν, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ήταν κρίσιμο πρόσωπο στην εκτέλεση της διεθνούς συνωμοσίας για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημονιακό, αποικιοκρατικό καθεστώς. Ο Γεωργίου ήταν επίσης, μαζί με τον Προβόπουλο και έναν Κύπριο που είχε παίξει ρόλο στο bail in, ένα από τα τρία πρόσωπα υπέρ των οποίων είχε κάνει παρέμβαση προσωπικά ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε.
Η σύνθεση της επιτροπής που αναφέραμε πιο πάνω προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων τερατουργημάτων, από τη συμφωνία συνθηκολόγησης με τους Πιστωτές που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση και σε εφαρμογή της οποίας ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετικός νόμος.
Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Και γι’ αυτό το θέμα και για όλα τα άλλα, μόνο μια κουβέντα των Αρχαίων μας μοιάζει κατάλληλη:
Αιδώς Αργείοι!
Και για όποιον θέλει να φρεσκάρει τη μνήμη του αναφορικά με το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ
για το ithesis.gr
www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#c29641c6-1dc2-49e7-af4c-a4bb00ec2a57)
https://www.youtube.com/watch?v=IozjaQqfjP0
http://www.media.net.gr/austinhellenicradio/podcastgen/podcastgen/?p=episode&name=2015-06-04_nikos_logothetis_interview_english.mp3)