Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία το έτος 2016, που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Αποτελεί αναμφισβήτητα και μια εικόνα του τι θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το επόμενο έτος και αυτό είναι που κάνει αυτή την εκτίμηση να αποκτά ιδιαίτερη αξία. Ταυτόχρονα αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης στην ετήσια παγκόσμια οικονομική σύνοδο που διεξάγεται κάθε χρόνο και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός από 20 μέχρι 23 Ιανουαρίου. Η σύνοδος αυτή είναι που μας είχε απασχολήσει σε άρθρα μας σχετικά με την παράλληλη συνάντηση, που ήθελε να πραγματοποιήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αϊντε και τόσο έντονα είχαμε καταδικάσει καθόσον θα νομιμοποιούσε τον κατοχικό ηγέτη ως ισότιμο διαπραγματευτή εκτός κατεχομένων. Μετά χαράς μάθαμε στη συνέχεια ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, μακάρι να είναι έτσι …
Επανερχόμενοι στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία βλέπουμε να παρουσιάζεται σαν μεγαλύτερη απειλή το μεταναστευτικό – προσφυγικό . Η μελέτη, που κατάρτισε το WEF σε συνεργασία με την εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων Marsh και τον ελβετικό ασφαλιστικό όμιλο Zurich Insurance εντοπίζει την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση ως τον κορυφαίο κίνδυνο για το 2016, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ατόμων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους (λόγω πολεμικών συγκρούσεων, λιμών κ.ά.) εκτιμάται στα 60 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 1 εκατ. μετανάστευσε πέρυσι στην Ευρώπη. Αυτή η γεωπολιτική μεταβολή παράγει περιβάλλον ανασφάλειας, που προφανώς οι κίνδυνοι αλλά και η αβεβαιότητα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ακυρώσεις προγραμμάτων και επενδύσεων, ανάκληση αδειών, διαταραχών στις δραστηριότητες τους και απώλειας ενδεχομένως περιουσιακών τους στοιχείων. Όμως ταυτόχρονα θα λέγαμε ότι αποτελεί και έναν παράγοντα ανεργίας αλλά και περιορισμού των κοινωνικών παροχών καθόσον η οικονομική δυνατότητα θα περιορίζεται καθόσον θα αυξάνονται οι ανάγκες.
Θεωρούμε όμως όσον αφορά την Ευρώπη ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άρνηση εκ μέρους συγκεκριμένων ΄΄ Ευρωπαίων΄΄ να μοιραστούν τα προσφυγικά βάρη θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ . Αυτό νομίζουμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που τροφοδοτεί και παράγει την όξυνση της ανασφάλειας καθόσον δεν μπορούν να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές.
pentapostagma.gr