Του Στρατή Μαζίδη
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας 15ετίας υπήρξε η πολύ μεγάλη αποχή, η οποία κάθε φορά αυξανόταν προοδευτικά.
Η συμμετοχή στις εκλογές μετετράπη σε κάτι που μοιάζει με πανηγύρι το οποίο αρχίζει το πρωί και καταλήγει το βράδυ με πίτσες, σουβλάκια και μπύρες.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγγίζει εκατομμύρια να μη μετέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες και συνεπώς στη συγγραφή της ιστορίας της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η μερίδα που δε μετέχει απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από απογοητεύμενα με την επικρατούσα κατάσταση άτομα. Αντίθετα όλοι όσοι έχουν κάποια, μικρά ή μεγάλα, συμφέροντα ψηφίζουν.
Για παράδειγμα τα διορισμένα κομματικά στρατεύμενα προσέρχονται στις κάλπες. Οι άνεργοι, όχι.
Στις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών είχαμε:
Εγγεγραμμένοι | 9.372.541 | Ψήφισαν | 7.026.527 |
Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μολονότι υπήρξαν πολύ πιο κρίσιμες είχαμε:
Εγγεγραμμένοι | 9.913.609 | Ψήφισαν | 5.567.930 |
Δηλαδή ενώ αυξήθηκαν οι εγγραγραμμένοι κατά περίπου 550.000 ψηφοφόρους, ωστόσο οι ψηφίσαντες υποχώρησαν κατά 1.500.000.
Όσο κι αν ορισμένοι κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη σε αυτούς άνθρωποι που έχουν αποβιώσει, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ποιοτική διαφορά.
Πού οφείλεται αυτή;
Στο ότι μέχρι τότε για να ψηφίσει κανείς έπρεπε να διαθέτει απαραιτήτως εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο σφραγιζόταν σε κάθε εκλογική διαδικασία. Σειρά διατυπώσεων-συναλλαγών με το κράτος αλλά και έκδοση εγγράφων δε γινόταν εάν δεν προσκομιζόταν το εκλογικό βιβλιάριο στο οποίο διαπιστώνοταν η απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο συμμετοχή του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ξαφνικά το βιβλιάριο καταργήθηκε, λες και ενοχλούσε κανέναν και ούτε αντικατεστάθη από κάποια έξυπνη κάρτα. Γιατί; Διότι πολύ απλά καταργήθηκε επί της ουσίας η συμμετοχή των πολιτών στον καθορισμό των πολιτικών εξελίξεων με το μεγάλο τους όπλο, την ψήφο.
Ποια θα ήταν άραγε η έκβαση των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου αν είχαν ψηφίσει 7.300.000 ψηφοφόροι; Αν είχαμε επιπλέον κοντά 2.000.000. Θα ήταν το ίδιο αποτέλεσμα; Θα είχαμε είσοδο νεών δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό;
Δεν επιθυμούν να ψηφίζει ο λαός. Στα πλαίσια λοιπόν της τάχα δημοκρατικότητας απαγκιστρώθηκε ο λαός από "τυπικές υποχρεώσεις" και "περιττά βιβλιάρια" παράλληλα με μια μεθοδευμένη προπαγάνδα για να θεριέψει η αποχή. Ιδού το σημερινό αποτέλεσμα.
Όπως το αυτοκίνητο που αν το αφήσεις ακυβέρνητο, θα βγει από το δρόμο και θα χτυπήσει, ομοίως και η χώρα πορεύεται δίχως το λαό της.
Δε θέλουν να ψηφίζετε! Δεν τους συμφέρει να ψηφίζετε!
Αναλογιστείτε το και χαλάστε τους τα σχέδια.