Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι ο πυρήνας του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ γέμισε με τσιμέντο

Του Son Ofeon
 
Ντουμπάι.
 
To Ιράν αφαίρεσε τον πυρήνα του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ και τον γέμισε με τσιμέντο, δήλωσε την Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Fars μια ενημερωμένη πηγή.
 
Η αφαίρεση του πυρήνα του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος για την παραγωγή λιγότερου πλουτωνίου είναι ένα κρίσιμο βήμα πριν να αρχίσει η άρση των κυρώσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
 
Η τύχη του αντιδραστήρα στο κεντρικό Ιράν ήταν ένα από τα δυσκολότερα σημεία τριβής στις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, για τα πυρηνικά που κατέληξαν σε μια συμφωνία τον Ιούλιο.
 
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
 
Οι Ισραηλινοί αναφέρονται με λίγες λέξεις σε μία σημαντική ανακοίνωση της ημέρας, που μεταδόθηκε στο Ιράν.
 
Σύμφωνα με αυτήν, ο πυρήνας του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ του Ιράν αφαιρέθηκε και αχρηστεύθηκε με έγχυση τσιμέντου.
 
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε αυτόν τον πυρήνα.
 
 
Ο αντιδραστήρας παρέχει ισχύ 40 ΜW.
Η φωτογραφία αυτή αποκαλύπτει ότι ο πυρήνας κρέμεται από καλώδια και μάλλον κάθεται πάνω στις ράβδους καυσίμου, που τον διαπερνούν κάθετα μέσα σε σωλήνες.
Στο πάνω μέρος φαίνεται ότι οι σωλήνες αυτοί σκεπάζονται με άσπρα καπάκια.
Για να έχετε μία αίσθηση του μεγέθους του, μπορείτε να τον συγκρίνετε με τον πυρήνα ενός μεγαλύτερου κατά 17,5 φορές αντιδραστήρα των 700 ΜW στην παρακάτω εικόνα, όπου στο κάτω μέρος της εμφανίζεται ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις 5 υπερδυνάμεις σε πρώτη φάση θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο πυρήνας και οι σωλήνες του να γεμίσουν με τσιμέντο , για να μην μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον.
 
Στη συνέχεια τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά του καύσιμα θα έπρεπε να φυλαχθούν και να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα εξαχθεί από αυτά πλουτώνιο.
 
Στο σημείο αυτό η συμφωνία έχει κάποιο πρόβλημα, που δεν έγινε αντιληπτό.
Από τον τρόπο κατασκευής του αντιδραστήρα του Αράκ είναι πιθανό ότι κατά τη λειτουργία του το παραγόμενο πλουτώνιο έρχεται σε άμεση επαφή με το βαρύ ύδωρ,
Τα οξείδια και τα υδρίδια του πλουτωνίου που παράγονται σε επαφή με υγρό αέρα έχουν τη μορφή σκόνης και καταβυθίζονται σταδιακά μέσα στο βαρύ ύδωρ.
 
 
Με την άντληση του βαρέου ύδατος μπορεί να συλλεγεί αυτή η σκόνη, να φιλτραρισθεί κατάλληλα και στη συνέχεια με χημικές μεθόδους να απομονωθούν τα ισότοπα του πλουτωνίου σε καθαρή μορφή.
 
Οι Ιρανοί με αυτή την απλή κατασκευή εξασφάλισαν ότι το παραγόμενο πλουτώνιο δεν θα βρίσκεται μέσα στις χρησιμοποιημένες ράβδους καυσίμου, αλλά στο χρησιμοποιημένο βαρύ ύδωρ.
Είναι γνωστό ότι ένας αντιδραστήρας ισχύος 100 ΜW παράγει σε 60 ημέρες αρκετό πλουτώνιο για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.
 
Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας ισχύος 40 ΜW παράγει την ίδια ποσότητα πλουτωνίου σε 150 ημέρες, δηλαδή περίπου σε 5 μήνες,
 
Στο διάστημα που πέρασε από τον περασμένο Ιούλιο, που υπογράφηκε η συμφωνία, έχει παραχθεί ήδη ποσότητα πλουτωνίου αρκετή για την κατασκευή 1 τουλάχιστον πυρηνικού όπλου.
Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, για να αφαιρεθεί ο πυρήνας πρέπει πρώτα να αδειάσει η δεξαμενή του βαρέου ύδατος.
 
Στη συνέχεια θα φανούν οι χρησιμοποιημένες στήλες καυσίμου στο πυθμένα της δεξαμενής, που θα πρέπει με τη σειρά τους να απομακρυνθούν και να φυλαχθούν.
Αλλά ενδιάμεσα στις δύο αυτές διαδικασίες οι Ιρανοί μπορούν να εξαφανίσουν το παραχθέν πλουτώνιο, μετά την άντληση του βαρέος ύδατος.
 
Αν λοιπόν οι υπερδυνάμεις δεν τηρήσουν άμεσα τους όρους της δικιάς τους συμφωνίας για άρση των κυρώσεων, οι Ιρανοί ίσως ήδη να μπορούν να τους επιδείξουν μία τουλάχιστον πυρηνική βόμβα.
Θα αντέξει η διπλωματία των 5 υπερδυνάμεων και αυτό το φιάσκο?
 
Η Βόρειος Κορέα απέδειξε με την πρόσφατη δοκιμή μίας “βόμβας υδρογόνου” ότι οι υπολογισμοί των μυστικών υπηρεσιών για τις τεχνολογικές δυνατότητες κάποιων τρελών αντιπάλων κάποιες φορές αποδεικνύονται πολύ λανθασμένοι.
 
Η τεχνολογία καλπάζει, αρκεί να υπάρχει θέληση και επαρκής χρηματοδότηση.
Το Ιράν διαθέτει εδώ και καιρό και τα δύο.
Η ενδεχόμενη απόκτηση πυρηνικής βόμβας από τους ιρανούς ίσως να έχει κάποια ιδιαίτερα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά.
 
Οι Ιρανοί λόγω της διεθνούς πίεσης δεν μπορούν να δοκιμάσουν τη βόμβα τους σε κάποια έρημο ή μέσα σε κάποια σπηλιά.
 
‘Ισως αναγκασθούν να την χρησιμοποιήσουν εναντίον κάποιου ζωντανού αντίπαλου τους.
‘Ηδη το Ιράν βρίσκεται στο πυρηνικό στόχαστρο κάποιων χωρών της περιοχής, που δεν θα το αφήσουν να σπάσει το πυρηνικό μονοπώλιο τους στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δεν πρόκειται να ανεχθούν μία “ειρηνική” πυρηνική δοκιμή του Ιράν.
 
Απλά θα του επιτεθούν με προληπτικό πυρηνικό πλήγμα...

ΥΓΣ :
Για την παραγωγή μίας βόμβας υδρογόνου χρειάζεται τρίτιο.
Ο αντιδραστήρας του Αράκ μπορούσε να παράγει τρίτιο ως υποπροιόν της σχάσης των πυρηνικών καυσίμων του.
Η Βόρεια Κορέα άραγε παρήγαγε το τρίτιο μόνη της ή αντάλλαξε με κάποια άλλη χώρα τη σχετική τεχνολογία?
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail