Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Εκείνο που δεν κατάφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, να «βαράει τα νταούλια» και οι αγορές να χορεύουν, το κατάφερε η δοκιμή μιας βόμβας από τη Βόρειο Κορέα. Γιατί, όμως, συνέβη αυτό και κατά πόσον θα έχει συνέχεια η πτώση στα χρηματιστήρια;
Είτε η Βόρειος Κορέα δοκίμασε βόμβα υδρογόνου, ή απλά μια ατομική βόμβα, ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ της βόμβας δεν ταρακούνησε μόνο το έδαφος της χώρας αυτής, αλλά τις έντρομες αγορές όλου του πλανήτη. Η Βόρειος Κορέα του 2016, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι ένα κράτος προσηλωμένο όχι στις δηλώσεις, αλλά στις πράξεις. Είναι ένα κράτος που δεν «μπλοφάρει». Η έκρηξη της βόμβας αυτής, που είναι η τέταρτη στη σειρά, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένη πυρηνική τεχνολογία, δοκιμάζει αυτήν την τεχνολογία και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα και να φέρει καίριο στρατιωτικό πλήγμα σε όποια χώρα τολμήσει να της επιτεθεί. Είναι απόδειξη του τι πετυχαίνει όποιος είναι προσηλωμένος στις πράξεις. Αντίθετα με τη Βόρειο Κορέα, η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχασε τη δυνατότητα να κάνει τη δική της «έκρηξη», και αντ' αυτού «ξεχείλωσε» τα επίπεδα διαπραγμάτευσης που είχε ως τον Απρίλιο, χωρίς να έχει κάνει τις δικές της «πυρηνικές δοκιμές», τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος μας, το πραγματικό Plan B που θα έκανε τις διεθνείς αγορές να χορεύουν. Ακόμη και η «πυρηνική βόμβα» του δημοψηφίσματος (61% ΟΧΙ) έμεινε στα χαρτιά! Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα, οδεύει ταπεινωμένη σε μια συμφωνία με όρους που ουσιαστικά επιβάλλουν οι πιστωτές και προφανώς δεν φοβίζει πολλούς, εκτός από τους έντρομους πολίτες της που προσπαθούν να καλυφθούν από συνεχείς εκρήξεις φοροκαρπαζιάς και μειώσεων εισοδημάτων, τα γνωστά «κοκτέιλ» της τρόικας.
Οι εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, πάντως, απίθανο να πυροδοτήσουν από μόνες τους οικονομικές εξελίξεις που να οδηγούν σε κατάρρευση του συστήματος. Όμως, εκείνο που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η ταχύτητα με την οποία η πυρηνική έκρηξη επηρέασε και ο βαθμός στον οποίο τρόμαξε τις αγορές. Δεδομένου ότι φόβοι πολέμου έναντι ενός κράτους που έχει πυρηνικά όπλα είναι κάτι που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μικροί ως ανύπαρκτοι, εκείνο που προβληματίζει και πρέπει να εστιαστούμε είναι στη συμπεριφορά των αγορών.
Οι αγορές βρίσκονται σε φάση αρνητικής συναισθηματικής φόρτισης. Αντιδρούν με μεγάλη ευαισθησία σε ειδήσεις με εν δυνάμει αρνητική επίπτωση. Αυτό πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που αυτό συμβαίνει, η πρώτη ήταν στις 4 Ιανουαρίου με τα αποτελέσματα για την κινεζική δραστηριότητα. Η ψυχολογία της αγοράς χειροτερεύει ραγδαία, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά παγκόσμια. Οι επενδυτές δεν επιθυμούν να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, αυτό μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης συντομότερα από ό,τι αποτιμούσαμε πριν μερικές μόλις ημέρες. Αλλαγή τάσης, όχι μόνο στην κινέζικη αγορά, αλλά και στις βασικές αγορές, όπως στην αμερικάνικη.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.