Ο «εχθρός», έτσι κι αλλιώς, είχε βρεθεί από την αρχή. Είναι η προηγούμενη κυβέρνηση της τριετίας 2012-2015 και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά τα λοιπά, το Μνημόνιο που υπέγραψε τον προηγούμενο Αύγουστο είναι… φιλολαϊκό. Ολα όσα έπραξαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πέρασαν και περνούν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και είναι… εξαγνισμένα.
Τι κι αν η οικονομία της χώρας βρέθηκε ένα βήμα πριν από την ολική κατάρρευση, όταν ο ατέρμονος κύκλος διαπραγμάτευσης κατέληξε, ελέω της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και σε μία νέα και πλέον βαριά συμφωνία με τους πιστωτές; Τι κι αν πρώτα το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θάφτηκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όπως και η ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία της Κουμουνδούρου; Τι κι αν προς την ίδια κατάληξη βαίνει και το περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξηλώνεται αργά και σταθερά; Τι κι αν το μόνο που άλλαξε στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών είναι η αλλαγή της ονοματοδοσίας από «τρόικα» σε «θεσμούς»; Χωρίς έστω και ένα υποτυπώδες ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς να αφιερώσει έστω και μία παράγραφο απολογητική όσων έταξε αφειδώς αριστερά και δεξιά και δεν έπραξε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γιόρτασε, μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο, τον πρώτο χρόνο της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε ένα περιβάλλον που μόνο ενθουσιώδες δεν ήταν. Η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, που ήταν προγραμματισμένη για τις έξι και μισή το απόγευμα, ξεκίνησε τελικά με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ελέω… μειωμένης προσέλευσης.
Οσοι έδωσαν το «παρών», πέραν των υπουργών και στελεχών της Κουμουνδούρου που είχαν πιάσει θέση στις πρώτες σειρές του γηπέδου του Τάε Κβον Ντο, δεν έδειχναν να συμμερίζονται και τόσο τις προβλέψεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος έταξε μία χρονιά αναγέννησης για το 2016, αλλά ούτε και τις αναφορές του για τα επιτεύγματα του 2015, τα οποία απέχουν όσο η ημέρα από τη νύχτα σε σύγκριση με την προ της 25ης Ιανουαρίου ρητορική.
Την ώρα που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχοι βρίσκονται στους δρόμους και οι κοινωνικές αναταράξεις που προκαλούνται από τα μέτρα-φωτιά, τα οποία αχνοφαίνονται στον ορίζοντα, βαίνουν συνεχώς σε μοτίβο κλιμάκωσης, ο πρωθυπουργός έδειξε να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Εχοντας φέρει στη χώρα ένα ακόμα Μνημόνιο, όταν ο ίδιος από τα προεκλογικά μπαλκόνια έκανε σημαία το… σκίσιμό του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «γιορτινή και ιστορική ημέρα» και έχοντας προφανώς την εντύπωση ότι απευθύνεται σε πολίτες-Λωτοφάγους, έβγαλε και πάλι στον αφρό τα… αγαπημένα σενάρια συνωμοσίας της Κουμουνδούρου περί σεναρίων εκτροπής και πτώσης της κυβέρνησης.
«Δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας κι αγώνα σε έναν πληγωμένο λαό, είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες με το κατεστημένο. Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας, δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με όσα έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος ένα χρόνο πριν που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει αυτό το φίδι από την τρύπα, αλλά λέμε ευτυχώς που δεν αφήσαμε τον Σαμαρά και πήραμε την ευθύνη», ανέφερε και σημείωσε πως με την πολιτική της συγκυβέρνησης και τη μέθοδο διαπραγμάτευσης η χώρα γλίτωσε 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα. Περιγράφοντας τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τα πλέον αισιόδοξα χρώματα, ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε κανέναν ψόγο ή κάποιο λάθος διαχείρισης και πολιτικής στρατηγικής αυτό το δωδεκάμηνο. Ορισε τους πολίτες ως συνυπεύθυνους των μέτρων που έρχονται προς ψήφιση και εφαρμογή (είπε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας και το γνώριζε και το ενέκρινε ο ελληνικός λαός, διά της ψήφου του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου) και μίλησε και πάλι για αλλαγή κλίματος στη Νότια Ευρώπη. Σε τι δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας από το βήμα του Τάε Κβον Ντο; Γιατί δεν κατήργησε το Μνημόνιο, όπως είχε υποσχεθεί. Γιατί δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί δεν ανέβασε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Γιατί δεν έδωσε τη 13η σύνταξη. Και άλλα πολλά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
e-typos.com