Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Καμία ουσιαστικά από τις μέχρι πρότινος κυβερνητικές δεσμεύσεις σε σχέση με το συνταξιοδοτικό δεν φαίνεται πως τηρεί το προσχέδιο της μεταρρύθμισης την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τα μέτρα αφορούν μέχρι τουλάχιστον... το 2018 και όχι μόνο το 2016, πλήττονται όλοι οι συνταξιούχοι νυν και αυριανοί, ενώ αυξάνεται δυνητικά το "κόστος" των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Συγκεκριμένα:
* Το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μέτρα όχι μόνο για το 2016 -όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός που ψήφισε πριν από ένα... μήνα η κυβέρνηση- αλλά και για το 2017-18. Συγκεκριμένα από 1/1/2017 θα ισχύσει το ασφαλιστικό "χαράτσι" 20% στους επαγγελματίες αλλά, ενώ από τα μέσα Ιουλίου του ίδιου έτους θα ισχύσει και η "απομείωση" των υψηλών συντάξεων και κυρίως εκείνων του πρώην ΤΕΒΕ και των πρώην "ευγενών" ταμείων (τ. ΔΕΚΟ, τράπεζες). Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της Κομισιόν την επαύριο της υπογραφής του νέου Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο έκανε λόγο για μέτρα απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ (ή 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών) την περίοδο 2015 -18 στο συνταξιοδοτικό και όχι μόνο 1,25% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) για το 2015 -16.
* Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σκίζει τα... ιμάτια της ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και προπαντός οι χαμηλές συντάξεις, η πρώτη περικοπή που ετοιμάζει, τον προσεχή Μάρτιο – Απρίλιο, είναι εκείνη του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) σε 70.000 δικαιούχους που είναι... χαμηλοσυνταξιούχοι, ανοίγοντας έμμεσα τον δρόμο για τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, πιθανόν από φέτος και όχι το 2018. Και αυτό σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο για το Ασφαλιστικό. O επαναϋπολογισμός αυτός -ανεξάρτητα αν έλθει φέτος ή το αργότερο το 2018- θα φέρει μειώσεις έως 15% σε περίπου 900.000 συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ .
* Εξάλλου το "χαράτσι" 20% στους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητους απασχολούμενους (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και αγρότες προμηνύει νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς θεωρείται -από αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr- σχεδόν βέβαιη η αποτυχία του να αυξήσει τα έσοδα στον ελλειμματικό ΟΑΕΕ, τον εν πολλοίς κρατικά χρηματοδοτούμενο ΟΓΑ, αλλά και το αυτοχρηματοδοτούμενο ΕΤΑΑ. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος σ' αυτό το θέμα, δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στην "Καθημερική της Κυριακής" πως "χρειαζόμαστε εισφορές στο επίπεδο που μπορούμε να πληρώσουμε τις συντάξεις".
Πιο αναλυτικά:
Έψαχναν 665 εκατ. ευρώ το 2016, αλλά έβαλαν μέτρα και το… 2017, αλλά και το 2018
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε μία "τρύπα" μέτρων 665 εκατ. ευρώ για φέτος η οποία θα καλυπτόταν από την "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων".
Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1,5% υπέρ του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης.
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα κλείσουν ως επί τω πλείστον την "τρύπα" των 665 εκατ. ευρώ για φέτος.
Ωστόσο το κυβερνητικό προσχέδιο προβλέπει ένα μέτρο το 2017, την επιβολή "ασφαλίστρου" 20% στο πραγματικό εισόδημα των επαγγελματιών υπέρ του κλάδου σύνταξης, αν και το νέο Μνημόνιο σκιαγραφεί αυτό το μέτρο από το... 2016.
Εξάλλου το προσχέδιο προβλέπει μέτρα και για τα μέσα του 2018 και μάλιστα, μετά το πέρας (;!) του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα προβλέπεται "απομείωση" της "προσωπικής διαφοράς" που προκύπτει μεταξύ του ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι 31.12.2015 με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που ίσχυαν μέχρι τότε και του ποσού των ίδιων συντάξεων με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.1.2016. Σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα οι συντάξεις άνω των 1200-1400 ευρώ.
Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στην "Καθημερινή της Κυριακής" παραδέχτηκε πως "θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις στα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα" και μάλιστα σε "ορισμένα ταμεία, όπως στο ΤΕΒΕ, ίσως μεγαλύτερες, γιατί εκεί ένα ποσό 220 ευρώ το μήνα έχει δοθεί χωρίς να αντιστοιχεί σε εισφορές.
Αποκλίσεις μπορεί να περιμένει κανείς και στα λεγόμενα ευγενή ταμεία. Με τον μηχανισμό, όμως, της προσωπικής διαφοράς, όμως, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις".
Κόβουν πρώτα το ΕΚΑΣ των... χαμηλοσυνταξιούχων
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπ. Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως το νέο Ασφαλιστικό είναι "ταξικά μεροληπτικό", με την έννοια ότι δίνει έμφαση στην προστασία των χαμηλών και των μεσαίων συντάξεων.
Ωστόσο, η πρώτη περικοπή του νέου Ασφαλιστικού θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μιας και το νέο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από το Μάρτιο του 2016.
Έτσι, σε περίπτωση που θεσπιστεί το κυβερνητικό προσχέδιο εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό σχεδιασμό, η πρώτη μερίδα συνταξιούχων που θα πληγεί άμεσα είναι εκείνη που έχει ατομικό εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ετησίως άνω των 7.792 ευρώ (649 ευρώ μηνιαίως). Και αυτό γιατί οι νέες μειωμένες συντάξεις –όσων κάνουν σχετική αίτηση μετά την 1.1.2016– βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης θα αποδοθούν τουλάχιστον 6 μήνες μετά την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών.
Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί το εισόδημα αυτής της κατηγορίας χαμηλοσυνταξιούχων, μετά την απώλεια του ΕΚΑΣ, είναι ο άμεσος επαναϋπολογισμός της κύριας σύνταξης τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία υποτίθεται ότι ευνοούν τους χαμηλοσυνταξιούχους, αν και επιβάλλονται για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και όχι πχ επί της μισθολογικά καλύτερης πενταετίας... Κάτι τέτοιο, όμως, θα άνοιγε πιθανόν το "σπιράλ" του... επαναϋπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων από 31.12.2015 συντάξεων από φέτος και όχι από τα μέσα του Ιουλίου του 2018, όπως προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο.
"Φωτογραφίζονται" επιπλέον μέτρα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με αιχμή τον ΟΑΕΕ
Η επιβολή "ασφάλιστρου" 20% στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ δηλώνει την... ελπίδα αύξησης έως 20% στα έσοδα των παραπάνω ασφαλιστικών φορέων από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με αναλυτές, ένα τέτοιο μέτρο θα έπρεπε να φέρει μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ στα παραπάνω ταμεία σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα, όμως, η εν λόγω παρέμβαση "προειδοποιεί" για αντίστοιχες περικοπές στις δαπάνες συντάξεων των παραπάνω ταμείων, αν δεν πιαστεί ο άτυπος ακόμα στόχος της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 15-20%.
Η αύξηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τον ΟΑΕΕ, ο οποίος έκλεισε με αντίστοιχο περίπου έλλειμμα στον προϋπολογισμό του το 2016, αλλά και για τον ΟΓΑ ο οποίος χρηματοδοτείται κατά το 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό.