ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ
Όποιος προτείνει μια λύση για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Έχουν ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα διάφοροι εντός και εκτός συνόρων. Είτε γιατί οι λύσεις που προτείνουν είναι ανεδαφικές είτε γιατί είναι ηθικά κολάσιμες. Από την ηλιοθεραπεία της κυρίας Τασίας μέχρι τον εθνικισμό χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ, τις κατασχέσεις των πολιτισμένων δυτικών και τον “ειρηνιστή” Ερντογάν όλοι έγραψαν τη δική τους ιστορία. Κυρίως με μαύρα γράμματα. Δυστυχώς, παρά την πολυπλοκότητα του προβλήματος, δεν υπάρχει χρόνος για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Οι αποφάσεις θα ληφθούν “εν θερμώ” και δυστυχώς όπως ήρθαν τα πράγματα μόνο να διαχειριστούμε τις απώλειες μπορούμε.
Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι μόλις η Κυβέρνηση ολοκληρώσει τα hotspots και διασφαλίσει τον σχολαστικό έλεγχο των εγγράφων, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να υποδεχθούν τους πρόσφυγες όπως συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Όχι ότι θα έχει καμιά ουσιαστική επίπτωση, αφού τότε είχαν συμφωνήσει στην μετεγκατάσταση μόλις 120.000. Θα ήταν όμως μια αρχή και σίγουρα μια ένδειξη καλής θέλησης.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν θέλουν ούτε αυτούς που συμφώνησαν. Άλλωστε Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία και Ουγγαρία καταψήφισαν όπως έσπευσε να μας ενημερώσει -τότε- ο Τσέχος ΥΠΕΞ. Η Φινλανδία απείχε. Η Αυστρία είχε ψηφίσει υπέρ αλλά προ ημερών ζήτησε την αναβολή για δώδεκα μήνες της υποδοχής των 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα (και άλλων 462 από την Ιταλία) οι οποίοι της αναλογούσαν μετά την συμφωνία. Λίγο πολύ όλοι έχουν ενστάσεις. Το δόγμα Not In My Backyard (όχι στην αυλή μου) κυριαρχεί στην Ε.Ε.
Η λύση της “αποθήκευσης” στην Ελλάδα και την Ιταλία ακούγεται δελεαστική στα εθνικιστικά ακροατήρια και η “προοδευτική Ευρώπη” δεν μοιάζει να μπορεί να αντιδράσει. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βεβαίως δεν αποτελούν τιμή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είναι ωστόσο αμφίβολο αν όλοι όσοι αποτελούν μέρος της ηγετικής ελίτ της ένωσης και των κρατών μελών, ασπάζονται τις αξίες του.
Όπως ήρθαν τα πράγματα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει άλλες εναλλακτικές εκτός από το να υλοποιήσει τα hotspots. Άλλωστε ποτέ δεν είπε ότι δεν θα το κάνει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο πήγε για επιθεώρηση και στις αρχές του μήνα, τράβηξε αυτιά Υπουργών για τις καθυστερήσεις καθώς ήθελε να εμφανιστεί στο Νταβός, έχοντας ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της χώρας.
Το ότι δεν ολοκληρώθηκαν του στοίχισε. Δεν είναι όμως κάποια συμπαιγνία. Είναι απλώς μια συνέπεια του απέραντου μπάχαλου που ονομάζεται κρατική μηχανή. Ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας δεν μπορεί να τα βάλει με το τέρας. Πάντοτε θα υπάρχει κάποιος που αντιδρά και ως διά μαγείας μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα. Από δήμαρχος μέχρι κλητήρας. Βεβαίως, οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, έχουν τα δίκια τους αλλά τώρα είναι αργά για να ανατραπεί το πλάνο. Άλλωστε η σημερινή κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι απελπιστική και το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται εφιαλτικό. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν συζητά φαντάζομαι κανείς για τις ενδεχόμενες συνέπειες στον τουρισμό αλλά και τις εισαγωγές-εξαγωγές, αν αποκλειστούμε από τη συνθήκη Σένγκεν επειδή δεν κάναμε τα hotspots.
Είναι φυσικά και συνέπεια της ιδεοληψίας περί εθνικής Κυριαρχίας. Παραδεχόμαστε ότι θα περάσουν εκατομμύρια από τα σύνορά μας για να πάνε αλλού αλλά δηλώνουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Ολ’ αυτά παρά το γεγονός ότι είμαστε μέλος μια ένωσης. Ακόμη και εξωγήινοι να μας επιτεθούν, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια. Ο Πανος Καμμένος θα έχει θαμμένο κανένα αρχαίο όπλο των Ελ για να τους αφανίσει.
Αυτή η ιδεοληψία διαμόρφωσε την διπλωματική γραμμή της χώρας στο προηγούμενο διάστημα. Η “μη εμπλοκή” της Frontex σε συνδυασμό με την εγχώρια ανικανότητα, οδήγησαν στις καθυστερήσεις των hotspots. Δώσαμε σε πακέτο προσφοράς 2 σε 1 την καλύτερη δυνατή δικαιολογία στους εθνικιστές για να απαιτήσουν και να πάρουν μια λύση “εκ των πραγμάτων”. Τη λύση της αποθήκης ψυχών.
Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει εδώ και καιρό ότι το θέμα των hotspots, αποτελεί ανάχωμα στην διαπραγματευτική πρακτική του για το θέμα του ελληνικού προγράμματος. Ευτυχώς ο ίδιος δεν συνδέει τα δύο θέματα. Τα hotspots θα κάνουν τη δουλειά τους και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να προωθηθούν στις χώρες υποδοχής όπως συμφωνήθηκε. Θα ήταν εγκληματικό να αποδεχτούμε μια μόνιμη εγκατάσταση άτυπων φυλακών με αντάλλαγμα μερικά δισεκατομμύρια.
Είναι ειρωνεία της τύχης μετά τον τρόπο που η πρώτη φορά αριστερά κατάργησε την Αμυγδαλέζα, η δεύτερη φορά αριστερά να υποχρεωθεί να δημιουργήσει περισσότερα και πιο οργανωμένα στρατόπεδα. Δυστυχώς όπως και με τα capital controls, η Κυβέρνηση βρίσκεται προ τετελεσμένου. Είναι στο χέρι της όμως να παλέψει εφεξής για την ισότιμη κατανομή των ροών και να μην θεωρήσει ευκαιρία τα ενδεχόμενα χρηματικά ανταλλάγματα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν ρουσφέτια, προσλήψεις, οδοιπορικά και μετακλητοί.