ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση με ευρείες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και τα μηνύματα των εταίρων προς την Αθήνα, ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα τραβήξει σε μάκρος, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση της κυβερνητικής ηγεσίας για ευθύγραμμες εξελίξεις με αίσιο τέλος αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή, η οποία τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ο κ. Τσίπρας βρήκε αντιμετώπιση ανάλογη με εκείνη που ο ίδιος είχε επιφυλάξει ως αντιπολίτευση στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει αν όχι τη στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων, ενόψει της απαιτητικής στη διαχείρισή της προώθησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στο κάδρο των δύσκολων κυβερνητικών υποχρεώσεων προστίθενται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που θα πρέπει επίσης να κλείσει τον Φεβρουάριο, και το νέο φορολογικό.
Η ογκώδης διαδήλωση δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και φαρμακοποιών στο κέντρο της Αθήνας προχθές, ως αντίδραση στις δυσμενείς προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, ήταν το πρώτο δείγμα σειράς κινητοποιήσεων που διαμορφώνουν θερμό μέτωπο με την κοινωνία, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Για κινητοποιήσεις διαρκείας προετοιμάζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι επαγγελματικές οργανώσεις, αλλά και οι αγρότες, που θα μπουν δυναμικά στον χορό των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο, καθώς μέχρι τώρα μόνον αποσπασματικές κινητοποιήσεις είχαν εκδηλωθεί. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, παρά ταύτα, το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες για βελτιώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και σε επίπεδο βουλευτών. Ωστόσο, πέραν μιας αρχικής, γενικόλογης αντίδρασης, δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί η θέση των εταίρων έναντι του κυβερνητικού σχεδίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο στην τελική μορφή του να είναι ακόμα πιο δυσμενές.
Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυβέρνηση προσδοκά ότι με την ψήφιση του ασφαλιστικού θα ανοίξει ο δρόμος για ταχεία διαδικασία αξιολόγησης και έναρξης της συζήτησης για το χρέος, από την πλευρά των εταίρων διαμηνύεται ότι η όλη διαπραγμάτευση θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι το ξέφωτο στο οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να βρεθεί μετά την ψήφιση των δύσκολων μέτρων θα αργήσει να φανεί, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει την επανεμφάνισή της η πίεση της απομείωσης ταμειακών διαθεσίμων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εκκρεμεί η συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον κ. Βασίλη Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων. Πέραν του ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Κουτσούμπας, αφού διεμήνυσε προς τον πρωθυπουργό ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο», κάλεσε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του θα βρεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στους δρόμους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ