Το υπερβολικό ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη βραχονησίδα Ζουράφα με έκτασή μόλις… 9 τετρ. μέτρα και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα.
Πριν από έξι ημέρες ένα τουρκικό ελικόπτερο πέταξε προκλητικά, σε ύψος 600 ποδών πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα, και μόλις προχθές, υπήρξε ουσιαστικώς απρόκλητη επίθεση κύκλων του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εναντίον της Ελλάδας, ότι κατακρατεί παρανόμως 16 τουρκικά νησιά και την βραχονησίδα Ζουράφα (ή Λαδόξερα).
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία εγείρεται τέτοιο θέμα, είναι όμως η πρώτη που καταγράφεται τουρκική διεκδίκηση και το τουρκικό ΥΠΕΞ. Και ναι μεν θα πει κάποιος, δεν είναι ώρα για την Τουρκία να ανοίξει και με την Ελλάδα ένοπλη σύγκρουση, όμως αφενός κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να ενεργήσει ένας μεγαλομανής αρχηγός κράτους, αφετέρου με αυτές τις κινήσεις της η Τουρκία εμφανίζεται συνεχώς ως αδικημένη από την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά μας η ανάλογη απάντηση.
Ειδικώς για την Ζουράφα, όποιος δεν παρακολουθεί επισταμένως τα πράγματα, θα απορήσει για το υπερβολικό ενδιαφέρον της Τουρκίας, η οποία κατά τακτά διαστήματα επιχειρεί είτε να την διεκδικήσει, είτε να την εξαφανίσει! Και αυτό είναι εύκολο να συμβεί, επειδή η έκτασή της είναι μόλις… 9 τετρ. μέτρα και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα! (αναφέρεται από κάποιους ότι έχει έκταση ενός στρέμματος, αλλά μειώθηκε κατά πολύ λόγω της διάβρωσης από τα ισχυρά κύματα).
Πρόκειται επομένως για έναν βράχο, στον οποίο υπήρχε φάρος, αλλά κάποια στιγμή πριν από λίγα χρόνια κατακρημνίστηκε, με τις υπόνοιες να πέφτουν σε τουρκικό δάκτυλο. Βρίσκεται στο νομό Έβρου, σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011, και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.
Αυτό ακριβώς είναι το… μυστικό. Ότι η γεωστρατηγική αξία του βράχου είναι δυσανάλογη προς το μέγεθός του, επειδή βρίσκεται στην θαλάσσια συνοριογραμμή (της οποίας την ύπαρξη ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί) και ως εκ τούτου επεκτείνει την θαλάσσια κυριαρχία μας στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Αν δεν υπήρχε, η κυριαρχία μας θα μετατοπιζόταν προς δυσμάς αρκετά μίλια.
Έχει δε και γεωοικονομική αξία (όπως και όλο το ανατολικό Αιγαίο) επειδή υπάρχει άφθονη αλιεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές εμπλοκές του ελληνικού Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά να εισέρχονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Ένας βράχος λοιπόν, με ιδιαίτερη αξία, τον οποίο θυμηθήκαμε μόνον όταν κατακρημνίστηκε ο φάρος, και το ελληνικό Π.Ν. τοποθέτησε στην θέση ένα μικρό κατασκεύασμα. Αν δεν προστατευθεί, δεν χρειάζονται οι Τούρκοι να επέμβουν, η φυσική φθορά είναι σύμμαχός τους. Δεν αρκούνται όμως σ’ αυτό, και μετά από υπέρπτηση ελικοπτέρου πάνω από την Ζουράφα, ήρθε και σχετικό τουρκικό δημοσίευμα να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί φοβούνται στην Αθήνα. Η Άγκυρα προσπαθεί με επιμονή να δημιουργήσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και το κάνει πλέον απροκάλυπτα.
Η Yeni Cag δημοσιεύει άρθρο του Ahmet Takan (που μεταφέρει στα ελληνικά το onalert) με τίτλο «Η Ελλάδα έβαλε στο μάτι ένα ακόμα νησί μας». Ειδικότερα στο υπόψη άρθρο αναφέρεται ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Συνταγματάρχης ε.α., Umit Yalım υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα κατέλαβε την τουρκική νήσο Ζουράφα. Το νησί Ζουράφα, ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία. Πρόκειται για νησί στο μέγεθος της Χάλκης (σ.σ. τεράστιο ψέμα)».
Εκείνο που είναι όμως ανησυχητικό, είναι η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση βουλευτή, ότι το θέμα «των ελληνικών καταπατήσεων θα διευθετηθεί με τον ελληνοτουρκικό διάλογο που συνεχίζεται».
Ο αναφερόμενος Umit Yalım, εκφράζοντας την άποψη του βαθέως τουρκικού κράτους, του οποίου οι απόψεις δεν έπαψαν να συμπίπτουν με την επίσημη τουρκική πολιτική, αναρωτιέται γιατί το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, δεν ενήργησε δυναμικά, όταν ελληνικά α/φ εμπόδισαν τουρκικά α/φ «να πετάξουν πάνω από το νησί μας, το Φαρμακονήσι». Και το Φαρμακονήσι, και το Αγαθονήσι και συνολικώς 16 νησιά πλην της Ζουράφας, θεωρούνται ότι κατέχει παρανόμως η Ελλάδα, μηδέ της Γαύδου εξαιρουμένης.
Οι καιροί είναι πονηροί, ελπίζεται δε πως σε κάποια ανάπαυλα των διορισμών συγγενών και φίλων, θα βρει χρόνο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα πριν αυτό καταστεί ανήκεστο.
Ο Μακεδών
voria.gr