Η μειοψηφία θα είναι συγκυρίαρχη, επαναλαμβάνουν συνεχώς Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά ο κ. Αναστασιάδης δεν φεύγει από τις διαπραγματεύσεις.
Οι πολιτικοί έμαθαν να μιλούν με μια ιδιαίτερη γλώσσα, ώστε άλλα μηνύματα να στέλνουν στο κοινό, ενώ διαφορετική είναι η πραγματικότητα. Κι εμείς προσπαθούμεμέσα από τι γραμμές να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα.
Είχε εχθές δημοσιεύσει η Voria.gr δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος πιστεύει ότι το 2016 θα είναι καθοριστικό για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και «θα μπορέσουμε να μιλήσουμε εντός του 2016, για τη νέα Κύπρο που θα ανατείλει». Αντιλαμβανόμαστε δηλαδή, ότι η οποιαδήποτε λύση δεν θαείναι αντίθετη με τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα. Αισιόδοξο μήνυμα. Αλλά…Στην κατακλείδα της δήλωσής του είπε πως αυτά θα συμβούν «εάν στηριχθεί η προσπάθεια στην Κύπρο και εάν δώσει θετικά δείγματα γραφής η Τουρκία». Δηλαδή, να του συμπαρασταθούν τα κυπριακά κόμματα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τον Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί, την ώρα που εξ αρχής κατήγγειλαν την συμφωνία του Φεβρουαρίου 2014, η οποία εκτός των άλλων επιβλαβών, καταργεί το υπάρχον κράτος και ιδρύει ένα καινούργιο.
Το είπε κεκαλυμμένα άλλωστε ο Κύπριος Πρόεδρος. Μίλησε για «νέα Κύπρο που θα ανατείλει». Και η νέα Κύπρος, θα αποτελείται από «δύο ισότιμα συνιστώντα μέρη», όπως υπέγραψε. Η μειοψηφία δηλαδή θα είναι συγκυρίαρχη στο κράτος. Αυτό επαναλαμβάνουν συνεχώς Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς να φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης (πώς να φύγει όμως, αφού το αποδέχθηκε με την υπογραφή του;)Αλλά ας υποθέσουμε, ότι βαίνουν όλα ομαλώς στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Η δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Αναστασιάδης είναι ότι πρέπει να υπάρξουν και «θετικά βήματα από την Τουρκία». Ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί λόγω του ότι μπορεί η Κύπρος «να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, για το φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση φυσικά της επίλυσης του Κυπριακού». Και ότι «η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή και με την Τουρκία, καθώς και η ενταξιακή πορεία της, συνιστούν επαρκή επιχειρήματα για να υπάρξουν θετικά δείγματα γραφής από την Άγκυρα».
Ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι αφελής. Απλώς, ως Έλληνας πολιτικός, δεν θα ομολογήσει ποτέ ότι η φωνή μεν είναι δική του, αλλά τα λόγια είναι των αγγλο-αμερικανών, που επείγονται για την «λύση» του Κυπριακού, ώστε ανέτως να χρησιμοποιείται το νησί -«αβύθιστο αεροπλανοφόρο» έχει αποκληθεί- στα μετέπειτα σχέδιά τους για την Ανατολή. Η Τουρκία, μόνον με πόλεμο, ή αν διαλυθεί εν τω μεταξύ θα πάψει να θεωρεί την Κύπρο ως αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της. Όλη την Κύπρο. Και θα το επιτύχει, αν ο κ. Αναστασιάδης συμφωνήσει στο παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάν που ετοίμασαν οι Βρετανοί.
Η γεωστρατηγική αξία του νησιού είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμη για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ποιο θα είναι το μέλλον της, στο ενδεχόμενο ρωσικής ή ισραηλινής βάσης στο κυπριακό έδαφος, 40 μίλια από τις ακτές της; Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζουν πενταμερή συνδιάσκεψη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κυπριακή Δημοκρατία, Κατοχικό τουρκοκυπριακό καθεστώς), που θα βάλει τη «σφραγίδα της» στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου Κυπριακού Κράτους με πιθανότερη ονομασία «Νέα Κύπρος» και κατά λογική ακολουθία, την «ταφόπλακα» στην Κυπριακή Δημοκρατία! Πώς το συζητά αυτό η ελληνική πλευρά, όταν δια του πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν έχουν καμιά θέση οι «Εγγυήτριες Δυνάμεις» που προέκυψαν από την Συμφωνία της Ζυρίζης-Λονδίνου;
Υπό ποία ιδιότητα θα παραστούν οι ξένες Χώρες, και πώς θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα η Κυπριακή Δημοκρατία με τα Κατεχόμενα, τα οποία αποτελούν τμήμα του κυπριακού Κράτους; Πάντως ο κ. Αναστασιάδης, έχει ισχυρούς υποστηρικτές στο ξεπούλημα του Κυπριακού. Τους Τ/κ και Ε/κ εργολάβους, οι οποίοι ήσαν άλλωστε και οι κύριοι προπαγανδιστές του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο TRT δημοσιεύει ότι «Οι Τούρκοι εργολάβοι προτίθενται να κάνουν και πάλι «Μαϊάμι της Μεσογείου» την περιοχή των Βαρωσίωνστην Κύπρο. Οι Τούρκοι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους εργολάβους για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, πριν ακόμα επιτευχθεί κάποια λύση.
Και ταυτοχρόνως, πριν από δύο μήνες ο Σύνδεσμος Εργολάβων των Κατεχομένων, μετον σύνδεσμο εργολάβων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν να αξιολογήσουν από κοινού τη δυνατότητα συνεργασίας στον κατασκευαστικό τομέα η οποία θα εμφανισθεί έπειτα από την επίλυση του Κυπριακού.
Ξένος παράγοντας, εργολάβοι, και ξενοδόχοι, είναι αυτοί που θα επιβάλουν την παραχώρηση της Κύπρου στην Τουρκία.
voria.gr