Σε άνευ προηγουμένου προκλήσεις προχωρά η Τουρκία, επιχειρώντας κατά την προσφιλή συνήθεια της Άγκυρας να εξάγει την κρίση στο εσωτερικό της στο Αιγαίο, εγείροντας ανοιχτά ζητήματα «αδιευκρίνιστων» συνόρων.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι 8 ΝΟΤΑΜ αποτελούν πρόφαση για το ξεδίπλωμα της στρατηγικής της έντασης που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκία.
Το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου διπλωματικά απομονωμένο σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υπόθαλψης και χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πλέον έχει αποκαλυφθεί ανοιχτά μετά και την πολεμική προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, και ενώ στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών και ως επίσημοι σύμμαχοι ΗΠΑ και Μόσχας βλέπουν πλέον πιο κοντά από ποτέ την εθνική τους ανεξαρτησία που συνεπάγεται τη διάλυση της Τουρκίας, αναζητούν βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πολιτική της κλιμακούμενης έντασης που υιοθετεί η Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έρχεται όσο πλησιάζει η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ που εν πολλοίς αναμένεται να θάψει εν τη γεννέσει τους τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν για αποκατάσταση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες.
Πέραν τούτου, με τη στρατηγική της έντασης εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εγείρει εκ νέου ζητήματα και να προσδοκά σε… ανταλλάγματα μεσούσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης που η ίδια έχει καλλιεργήσει και συντηρεί σε βάρος αρχικά της Ελλάδας και εν συνεχεία της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Άγκυρα παρά τις σχετικές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ δεν έχει πράξει τίποτα από τα συμφωνηθέντα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, παρά συνεχίζει να ποιεί την νήσσα, επενδύοντας ουσιαστικά στην επιχείρηση δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί από λαθρέμπορους στα τουρκικά παράλια. Όπως τυχαία δεν είναι και η σχέση… στοργής που έχει συνάψει ο Ερντογάν με τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να φέρει δια της πλαγίου το θέμα κοινών περιπολιών για το προσφυγικό, εξυπηρετώντας πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο.
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση εδώ και ένα 48ωρο η Άγκυρα αμφισβητεί εγγράφως το υπάρχον status quo στο Αιγαίο, με συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ.
Σε μία από αυτές μάλιστα που αφορά το Καστελόριζο ουσιαστικά η Άγκυρα συμπικνώνει όλη την επεκτατική πολιτική της, αφού αφορά την περιοχή που σύμφωνα με τις πάγιες τουρκικές θέσεις πρέπει να αρχίζει η τουρκική ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο και επιχειρεί να «κόψει» την σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ
Σε αυτές τις ΝΟΤΑΜ η Τουρκία:
•Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών.
•Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.
•Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.
tribune.gr