Έντονες διεργασίες συντελούνται στα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά στο αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγείται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς τα μηνύματα που έρχονται τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τις Βρυξέλλες είναι αποθαρρυντικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου νιώθουν ότι η θηλιά στο λαιμό τους σφίγγει όλο και περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή η ανοχή της κοινωνίας έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ήδη μέλη του ΠΑΜΕ -μεταξύ των οποίων και πολλοί ηλικιωμένοι- πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου διαμαρτυρόμενοι για τις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι δεν είναι πολλοί όσοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν την υπογραφή τους σε δωδέκατο «μαχαίρι» στις συντάξεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ακόμα ένα επικοινωνιακό σχέδιο προκειμένου να αναδείξουν τη… σκληρή διαπραγμάτευσης για τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Ήδη χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μετέβη εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με περίπου 30 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε -κατά κύριο λόγο- ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς οι βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε ο υπουργός ήταν οι πιο δραστήριοι, εκείνοι δηλ. οι οποίοι βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές. Στόχος είναι να αποφευχθούν δηλώσει «τύπου» Μανιού, ο οποίος παράδεχθηκε ουσιαστικά η πρόταση για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις. «Μετά από 11 μειώσεις αν υποθέσουμε γίνει η 12η αυτή είναι που θα τους χαλάσει; Η 12η μείωση;» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις στο Mega.
Εξάλλου, την προσεχή Δευτέρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σύσσωμη τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Η… μπάλα στην εξέδρα
Με φόντο όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν τους φόβους τους ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναζήσει -μέσα στον επόμενο μήνα- στιγμές σαν αυτές του περασμένου καλοκαιριού. Κι αυτό γιατί μπροστά στο αδιέξοδο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται να ρίξει ακόμα μια φορά την μπάλα στην εξέδρα και να ξαναστήσει κάλπες δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό. Το πρόσχημα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι το ίδιο: η πρώτη αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε σφαγιαστικά μέτρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε περικοπές των συντάξεων. Γι” αυτό και θα πρέπει ο λαός να εκφράσει δημοκρατικά την άποψη του και η κυβέρνηση να κινηθεί αναλόγως.
Βέβαια εάν κάποιος αναλογιστεί το πως χειρίστηκε η κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα είναι αντιστρόφως ανάλογες της απόφασης του ελληνικού λαού.
Προμηνύονται πολιτικές εξελίξεις
Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει τις πρακτικές Τσίπρα, το χαρτί του δημοψήφισματος δεν αποκλείται να πέσει στο τραπέζι και ως μοχλός πίεσης προς την αντιπολίτευση για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης για την οποία άλλωστε πιέζουν -όπως λένε οι πληροφορίες- και οι Βρυξέλλες.