Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει μια πολυκύμαντη ιστορία σε ότι αφορά την αποπληρωμή των χρεών της. Διάσπαρτες χρεοκοπίες χαρακτήρισαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα, με αποκορύφωμα την αναπάντεχη αποτυχία έγκαιρης πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο πέρυσι.

Όμως μη φανταστείτε πως η αγορά χρέους της χώρας έχει μείνει αδρανής εν μέσω όλων αυτών των προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης, η Αθήνα πραγματοποιούσε ζωηρές συναλλαγές σε μακροπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και την Τρίτη πραγματοποίησε μιαν επιτυχή δημοπρασία που απέφερε 1,63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές σπάνια μαθαίνουν για αυτές τις τακτικές πωλήσεις χρέους είναι δύο. Πρώτον, συμπεριλαμβάνουν αποκλειστικά εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και δεύτερον πωλούνται σε ένα παγιδευμένο, εγχώριο κοινό που αποτελείται από τράπεζες που βοηθούν την κυβέρνηση μετακυλώντας τα ληξιπρόθεσμα χρεόγραφα αντί να απαιτούν να πληρωθούν.

Αυτό εξηγεί γιατί τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν την Τρίτη με απόδοση 2,97%, ένα ποσοστό που δεν έχει αλλάξει από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων – το κομμάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα – δεν έχει υπάρξει νέα πώληση χρέους εδώ και σχεδόν 18 μήνες και τίποτα δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον.

Μετά την τελευταία πώληση, η αστάθεια στο μικρό απόθεμα εξωτερικού χρέους που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές έχει εκτοξεύσει το ελληνικό ομόλογο του 2019 από το 3,5% στο 20% και ρίξει τιμές στα 60 cents στο ευρώ.

Τώρα, ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και τις τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την εξασφάλιση της νέας διάσωσης και την αποτροπή της εξόδου από το ευρώ, οι τιμές έχουν επανέλθει στα 90 cents στο ευρώ και η Ελλάδα ελπίζει να επανεκκινήσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ωστόσο, προτού μπορέσει να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να γίνει μια σειρά επώδυνων και μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων, για να ενισχυθεί η αδύναμη οικονομία της χώρας. Αυτό εξηγεί γιατί τα ομόλογα του 2019 συνεχίζουν να έχουν απόδοση 8% τη στιγμή που τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα έχουν απόδοση -0,35%.

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανόδου των τιμών. Αυτό που θα περιμένουν να δουν οι επενδυτές στη συνέχεια είναι ενδείξεις πως το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει εξασφαλιστεί και κάποια υπόνοια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως σκοπεύει να αγοράσει κάποια από αυτά τα ελληνικά ομόλογα. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail