Λίγους μήνες και ένα εκατομμύριο μετανάστες νωρίτερα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ήταν το μεγαλύτερο θέμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά το πρόγραμμα διάσωσης του περασμένου έτους, η Ελλάδα και οι δυσκολίες της μπορούν ακόμη να φτάσουν την ευρωπαϊκή ενότητα στο χείλος του γκρεμού, καθώς η μεταρρυθμιστική διαδικασία της χώρας οδεύει προς σύγκρουση.
Καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, γιορτάζουν έναν χρόνο στην εξουσία, οδηγούνται σε ένα δύσκολο ερώτημα: τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Οι ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν απαντήσει στις απειλές περί περικοπών συντάξεων με απεργίες και οργισμένες διαμαρτυρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός του εταίρος διατηρούν μόλις 153 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου, μια ισχνή πλειοψηφία που δεν αφήνει πολιτικά περιθώρια για ελιγμούς. Ενώ οι εσωτερικοί πολιτικοί εχθροί του Τσίπρα τον περικυκλώνουν σαν γύπες.
Προστίθεται στα προβλήματα του πρωθυπουργού το γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, έχει πλέον στην ηγεσία του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν αξιόπιστο και ικανό μεταρρυθμιστή. Ο Μητσοτάκης έχει, με έξυπνο τρόπο, αποδεχτεί τα κύρια νούμερα του προγράμματος διάσωσης, ενώ αντιτίθεται σε κάθε βήμα που κάνει ο Τσίπρας για να τα πετύχει. Λίγα από τα μικρότερα κόμματα της Ελλάδας έχουν το παραμικρό κίνητρο να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να απορροφήσουν τα χτυπήματα που θα ακολουθήσουν την περαιτέρω λιτότητα.
Σαν να μην είχε αρκετά προβλήματα η Αθήνα, η αδυναμία της χώρας να επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών στην Ευρώπη έχει εξοργίσει τους πολιτικούς παράγοντες της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει μόλις δύο από τους υποσχεθέντες χώρους υποδοχής για την καταγραφή των μεταναστών, και οι αξιωματούχοι της ΕΕ απειλούν να αποκλείσουν τη χώρα από τη συμφωνία Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διάσχιση των συνόρων, εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να συμμορφωθεί. Αυτή η κίνηση θα μετέφερε τα σύνορα της Ευρώπης βορειότερα, αφήνοντας την Ελλάδα πλημμυρισμένοι με πρόσφυγες που θα έχουν πουθενά να πάνε.
Όμως το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του Τσίπρα είναι πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει πια το περιθώριο να συμβιβαστεί με την κυβέρνησή του. Η Μέρκελ είχε στοιχηματίσει πως η γερμανοί θα της επέτρεπαν να υποδεχτεί μελλοντικά κύματα προσφύγων στη χώρα της, χωρίς να περιορίσει τον αριθμό τους. Όμως καθώς οι γερμανοί πολίτες φοβούνται τις επιπτώσεις της αύξησης των μεταναστών στην ασφάλεια και την ταυτότητα της χώρας, η Μέρκελ έχει δει τα ποσοστά στήριξής της να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Μπορεί σύντομα να γίνει πολύ αδύναμη πολιτικά για να προσφέρει στην Ελλάδα μία ακόμη, τόσο απαραίτητη, γραμμή βοήθειας. Παγιδευμένος μεταξύ ενός ολοένα και πιο οργισμένου ελληνικού πληθυσμού και πιστωτών απρόθυμων να υποχωρήσουν, ο Τσίπρας μπορεί να βρεθεί για μια ακόμη φορά στη γραμμή του πυρός.
Για αυτόν τον λόγο, παρ’ ότι η προσφυγική κρίση και το επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ κυριαρχούν στις ειδήσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η ιστορία που μπορεί να φτάσει την ευρωπαϊκή συναίνεση στο σημείο καμπής.