Μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού α/φ από την Τουρκία και αφού πέρασε το χρονικό περιθώριο που έθεσε η Ρωσία, οι οικονομικές κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν από την Ρωσία κατά της Τουρκίας τον Νοέμβριο, έχουν μπει σε εφαρμογή με την πρώτη του νέου έτους 2016.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την Beta, περιλαμβάνουν, απαγόρευση εισαγωγών σε τουρκικά φρούτα και λαχανικά όπως και επανεισαγωγή του καθεστώτος visas για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ρωσία.
Άλλα μέτρα είναι επίσης υπό διαμόρφωση στο ενεργειακό επίπεδο. Η Ρωσία είναι ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Τουρκίας παρέχοντας το 55% φυσικού αερίου και 30% του πετρελαίου που καταναλώνει. Η Τουρκία γενικά εισάγει 90,5% του πετρελαίου και 98,5% του αερίου που χρειάζεται. Γι αυτό το σκοπό άλλωστε και υπό την Ρωσική απειλή έχει στρέψει το ενδιαφέρον της τόσο στην βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, όσο και σε συμφωνίες με τις Αραβικές χώρες.
Η Ρωσική κυβέρνηση επίσης, όπως είναι γνωστό έχει αποφασίσει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, που έχει σκοπό την μεταφορά Ρωσικού αερίου στην Τουρκία και εν συνεχεία στην Ευρώπη.
Θεωρούμε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να μην συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της Ρωσίας τα μέτρα που ξεκίνησαν θα γίνονται όλο και σκληρότερα και η Τουρκική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο