Οι πέντε καταστροφικοί πόλεμοι για το πετρέλαιο

Η επιθυμία να αποκτηθεί ο έλεγχός των πετρελαϊκών πόρων άλλων χωρών, πάντα οδηγούσε σε αιματοχυσία, καταστροφή και αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Αυτό το είδος πολέμου για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων έχει αρχίσει εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια, αναφέρει το γνωστό περιοδικό National Interest σύμφωνα με δημοσίευμα.

Κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα, διάφορα κράτη έκαναν πόλεμο μεταξύ τους, λόγω της επιθυμίας τους να κατέχουν αυτά τις στρατηγικές πρώτες ύλες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των ενόπλων δυνάμεων τους.

Συχνά, όμως, η επιθυμία αυτή να «ελεγχθούν» κοιτάσματα και πετρελαιοπηγές άλλων χωρών, οδηγεί αναπόφευκτα σε κίνδυνο να καταστραφούν οι ίδιες οι χώρες μέσω παγκόσμιου ή τοπικού πολέμου.

Ορισμένες χώρες είχαν την πικρή εμπειρία να μάθουν ότι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για την αρπαγή πετρελαίου από μια άλλη χώρα, μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από την αξία του.

Τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν οι μάχες για το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην πρώτη θέση είναι η Ιαπωνία. Τον Αύγουστο του 1941, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επέβαλαν εμπάργκο πετρελαίου στο Τόκιο, λόγω της επιθετικής πολιτικής του έναντι της Κίνας και λόγω της κατάληψης της Γαλλικής Ινδοκίνας.

Αυτό ήταν καταλυτικό για την επίθεση της Ιαπωνίας στον αμερικανικό στόλο στον Ειρηνικό. Η καταστροφή του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού στο Περλ Χάρμπορ όμως, δεν έλυσε το πρόβλημα του πετρελαίου της Ιαπωνίας, αλλά το διόγκωσε ακόμη περισσότερο λόγω του πολέμου .

Ο πόλεμος και η επιδίωξη της αρπαγής αποθεμάτων πετρελαίου οδήγησε τελικά στην «κατάρρευση της αυτοκρατορίας του ανατέλλοντος ηλίου ».

Στη δεύτερη θέση έρχεται η μάχη του Στάλινγκραντ και ο πόλεμος της ναζιστικής Γερμανίας με την Σοβιετική Ένωση. Η ιδέα του του κεραυνοβόλου πολέμου (blitzkrieg) απέτυχε το καλοκαίρι του 1941.

«Ο ίδιος ο Γερμανός δικτάτορας κατήγγειλε ότι « οι στρατηγοί του, δεν ξέρουν τίποτα για την οικονομία του πολέμου». Μέχρι τον Ιούνιο του 1942, οι γερμανικές δυνάμεις είχαν εξαντλήσει τα αποθέματα πετρελαίου που είχαν, και έτσι στάλθηκαν να καταλάβουν τον νότο της Ρωσίας, με σκοπό να έχουν πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στον Καύκασο.

Μέχρι τον Αύγουστο οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν ένα δίλημμα , να καταλάβουν το Στάλινγκραντ ή να κινηθούν στον Καύκασο; Ως αποτέλεσμα, ο ναζιστικός στρατός χωρίστηκε στα δύο , με αποτέλεσμα να μην επιτύχει κανέναν από τους δύο στόχους .

Επίσης, ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ την περίοδο 1980 – 1988. Η σύγκρουση οδήγησε στην απογοήτευση και στην πλήρη αποδυνάμωση και των δύο πλευρών .

Το Ιράκ ξεκίνησε τον πόλεμο με κεραυνοβόλα επίθεση στις ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου. Το Ιράν εκδικήθηκε με επιθέσεις σε όλες τις υποδομές του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, είχαν καταστραφεί περισσότερα από 450 πλοία, αλλά καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν κατάφερε να κερδίσει .

Ως αποτέλεσμα ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν αμερικανικά πλοία, γεγονός που προκάλεσε την αμερικανική παρέμβαση των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Στην τέταρτη θέση είναι η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, η οποία έλαβε χώρα το 1991. Ένας από τους λόγους, ήταν η επιθυμία της Βαγδάτης, να αρπάξει τα αποθέματα πετρελαίου του Κουβέιτ.

Ωστόσο, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ η κατάσταση άλλαξε άρδην. Στην συνέχεια οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράκ να « συμμορφωθεί» ζητώντας να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι και τα χημικά όπλα που υπήρχαν στην χώρα .

Το Ιράκ αρνήθηκε να συμμορφωθεί και τότε οι δυνάμεις του ΟΗΕ δια μέσου του Κουβέιτ, αριθμώντας 500.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», η οποία κατέστρεψε τον ιρακινό στρατό. Η δύναμη της Βαγδάτης στον αραβικό κόσμο μειώθηκε δραματικά και η χώρα έπεσε σε απομόνωση. .

Τώρα η κόντρα που «προετοιμάζεται» αφορά την πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν το οποίο υποστηρίζεται από την Ρωσία .

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν μια τέτοια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, και θα ξεκινήσουν ένα ακόμη πόλεμο για να «ελέγξουν» τα κοιτάσματα στον Περσικό , αν και όλα είναι πιθανά.

Υπάρχει και άλλη μία πιθανή σύγκρουση για το πετρέλαιο προσθέτουμε εμείς. Αυτής της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος λόγω των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία ετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια να υφαρπάξει τα ελληνικά κοιτάσματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.Ένας πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα και με Ρώσους αναλυτές είναι κοντά όσο ποτέ.

pentapostagma.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail