Του Son Ofeon
Στρασβούργο.
Η Ευρώπη “δε διαθέτει παρά μόνο κάποιους μήνες “για να θέσει τη μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο, αλλιώς η ζώνη μετακίνησης χωρίς διαβατήρια της συνθήκης Σένγκεν θα καταρρεύσει, δήλωσε στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο την Τρίτη ο πρόεδρος των Ευρωπαίων ηγετών Donald Tusk.
"Δεν έχουμε περισσότερους από δύο μήνες για να πάρουμε τα πράγματα υπό έλεγχο" είπε ο Tusk, προσθέτοντας ότι η συνθήκη Σένγκεν διαφορετικά θα αποτύχει.
Ο Tusk δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα "αποτύχει ως πολιτικό σχέδιο", αν η ‘Ενωση δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τον κατάλληλο έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με τη μετανάστευση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να εισέρχονται στα 28 κράτη της κατά το περασμένο έτος.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι δηλώσεις του Tusk απηχούν κυρίως τις απόψεις των Γερμανών.
Η προθεσμία των δύο μηνών αναφέρεται κυρίως στο ότι, όταν έρθει η ‘Ανοιξη, η ροή των μεταναστών μπορεί να μεγαλώσει, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν.
Ήδη στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες υπάρχει έντονη πολιτική δυσαρέσκεια για τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων, που παρά τις προσπάθειες και τις συμφωνίες δεν έγινε δυνατό να μοιρασθούν στις 28 χώρες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο 300 μετανάστες από τους 300.000, που είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι, έγινε δυνατό να μετακινηθούν σε άλλη χώρα.
Το πρόβλημα των προσφύγων δημιουργήθηκε αρχικά από λάθος πολιτικούς υπολογισμούς, κυρίως της Γερμανίας.
Η ΕΕ είχε το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις 507,4 εκ. κατοίκους και μέση πυκνότητα πληθυσμού 118,2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Συγκριτικά η Γερμανία είχε πληθυσμό 81,2 εκατ κατοίκους και μέση πυκνότητα πληθυσμού 227,4 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (κατ/km2).
H αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού δεν προκαλεί μεταναστευτικές ροές από τη Γερμανία προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Το δέλεαρ για τους μετανάστες είναι το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας προορισμού και στο σημείο αυτό η Γερμανία υπερέχει συγκριτικά.
Η έλευση ενός εκατομμυρίου μεταναστών στη Γερμανία αντιστοιχεί σε αύξηση του πληθυσμού της κατά 1,2% μόνο.
Με δεδομένη την φτώχεια των μεταναστών και τις αυξημένες βιοτικές ανάγκες τους, κάποιοι οικονομικοί ιθύνοντες της Γερμανίας ίσως να υπολόγιζαν ότι η παρουσία των μεταναστών θα ήταν ισοδύναμη οικονομικά με πληθωρισμό ανώτερο από 1,2% και θα τόνωνε την τοπική οικονομία, χωρίς να ωθήσει προς τα πάνω το επίπεδο των μισθών.
Υπό αυτή την έννοια οι μετανάστες ήταν καλοδεχούμενοι αρχικά από την κα Μέρκελ.
Οι Γερμανοί όμως δεν σκέφτηκαν ότι οι μετανάστες δεν ήταν εξίσου επιθυμητοί σε χώρες με μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Αυστρία (102,8 κατ/ km2), η Γαλλία (98,6 κατ/km2), η Πολωνία (123 κατ/km2), η Τσεχία (133,5 κατ/km2), η Ουγγαρία (105,9 κατ/km2) και η Σλοβακία (110,6 κατ /km2), από όπου αναγκαστικά θα περνούσαν οι μετανάστες πριν φτάσουν στη Γερμανία.
ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΓΙΑΤΙ? |
Για τις χώρες αυτές η παρουσία μεταναστών θα ήταν εθνικός κίνδυνος, καθώς όλες τους έχουν μικρότερο κατά κεφαλή εθνικό εισόδημα από την Γερμανία.
Η παρουσία μεταναστών σ’ αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους και μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.
Η Γερμανία αντιλήφθηκε σύντομα ότι οι ροές των μεταναστών προς αυτήν έγιναν ανεξέλεγκτες.
Οι παραπάνω χώρες δεν ήθελαν τους μετανάστες και τους προωθούσαν σ’ αυτήν άμεσα και σε εξαθλιωμένη κατάσταση.
Σύντομα οι υποδομές φιλοξενίας της Γερμανίας φάνηκαν ανεπαρκείς για τις αυξημένες ανάγκες των μεταναστών.
Επιπλέον οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης και αναπόφευκτα εμφανίστηκαν κρούσματα αυξημένης εγκληματικότητας με δράστες μετανάστες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και εμφανίστηκαν φόβοι στο γερμανικό πληθυσμό ότι μαζί με τους μετανάστες μπορεί να εισχώρησαν στη Γερμανία και τζιχαντιστές.
Στο μεταξύ κάποιες χώρες προχώρησαν σε επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα τους και παρεμπόδισαν συστηματικά τη διέλευση μεταναστών μέσα από αυτές, κατασκευάζοντας ακόμα και φράχτες στα σύνορα τους.
Η εξέλιξη αυτή ήταν λογική και αναπόφευκτη.
Η συνθήκη Σένγκεν μπορεί να διευκόλυνε ως σήμερα τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων, αλλά ήταν σχεδιασμένη για ελεγχόμενες μετακινήσεις καταγραμμένων και γνωστών στις Ευρωπαικές αρχές ασφαλείας πολιτών.
Οι περισσότεροι μετανάστες, όμως, για να πετύχουν τη χορήγηση ασύλου με ευκολία, είτε ταξίδευαν χωρίς διαβατήρια, είτε ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά διαβατήρια και προσωρινά έγγραφα ταυτότητας.
Με βάση το υφιστάμενο σύστημα, αν ελέγχονταν στα σύνορα κάποιας χώρας της ΕΕ, δεν θα έπρεπε να τους αφήσουν να περάσουν.
Αλλά δεν υπήρχαν χώροι στα σύνορα για την κράτηση τους μέχρι την οριστική απέλαση τους.
Αν πάλι κατόρθωναν να περάσουν παράνομα και συλλαμβάνονταν εντός κάποιας χώρας, δεν υπήρχε υποδομή άμεσης φιλοξενίας ή δυνατότητα επαναπροώθησης στις χώρες καταγωγής τους.
Η κατάσταση αυτή, αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των συνόρων σε αρκετές χώρες, αλλά και στην χρήση στρατού και στρατοπέδων συγκέντρωσης για τη φύλαξή τους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες δεν επαρκούν αριθμητικά για την εποπτεία ενός εκατομμυρίου προσφύγων, που κινούνται ανεξέλεγκτα και σε μεγάλες ομάδες.
Υπό παρόμοιες συνθήκες το όραμα της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν θα μεταβληθεί σε εφιάλτη ασφαλείας.
Σε όλα τα σύνορά τους θα εμφανισθούν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα σε διπλάσιους αριθμούς από τους υφιστάμενους σήμερα.
Στα σύνορα πχ Γερμανίας και Αυστρίας θα υπάρχουν και Γερμανοί, αλλά και Αυστριακοί αστυνομικοί, που μάλιστα ίσως και να μην συνεργάζονται μεταξύ τους...
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα ήταν η κατάσταση στα σύνορα Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου.
TA "ΣΥΝΟΡΑ" ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ- ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ... |
Εκεί τα σύνορα ίσως θα έπρεπε να χαρακτηρισθούν σήμερα ανύπαρκτα και σχεδόν αφύλακτα.
Η πυκνότητα του πληθυσμού της Ολλανδίας είναι 407 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και του Βελγίου 368,7 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ του Λουξεμβούργου είναι σχεδόν ίση με της Γερμανίας (212,6).
Το Λουξεμβούργο θα πρέπει να περιχαρακωθεί με σύνορα, καθώς ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών μέσω της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την οικονομία του σε ερείπια.
Οι ροές αυτές είναι αναπόφευκτες, καθώς οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου έχουν το μεγαλύτερο ανά κεφαλή εισόδημα (78.723 δολάρια), σχεδόν διπλάσιο από την Ολλανδία (40.777 δολάρια) και την Γερμανία (40.678 δολάρια).
Οι μετανάστες προβλέπεται να κινηθούν προς τις εύπορες περιοχές της Ευρώπης, ιδιαίτερα όταν αλλάξουν οι διαθέσεις των Γερμανών προς αυτούς.
Ο πρόεδρος Tusk γνωρίζει άριστα ότι σύντομα ο χώρος ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς διαβατήριο θα είναι παρελθόν ή θα περιορισθεί γεωγραφικά σε λίγες μόνο χώρες.
Αν θέλουμε να δούμε ποιές χώρες θα μείνουν, πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία της συνθήκης Σένγκεν.
Η συμφωνία Σένγκεν υπογράφτηκε το 1985 στην ομώνυμη πόλη του Λουξεμβούργου ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία,το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Κατά διαβολική σύμπτωση οι τρεις από τις παραπάνω χώρες επιλέχτηκαν ως ορμητήρια των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών.
‘Ισως γιατί για να οικοδομήσει κανείς ένα αστυνομικό κράτος χρειάζεται πρώτα να πείσει τους πολίτες του ότι κινδυνεύουν, κατασκευάζοντας μία πραγματική ή “φανταστική” απειλή για τους πολίτες.
Στη συνέχεια βγάζει στρατό (αλεξιπτωτιστές-ειδικές δυνάμεις) στους δρόμους για να τους “προστατέψει”, όπως πχ έγινε στο Βέλγιο και στη Γαλλία την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς...
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ EIFELL ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 2016 |
Όταν δεν έχεις εσωτερικό εχθρό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τον εισάγεις.
EBΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟ 1943 |
Στη Γερμανία του Χίτλερ ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι ρακένδυτοι πρόσφυγες.
Αύριο μπορεί να είστε εσείς...
Kαταλάβατε τώρα τι ήθελε να σας πει ο Tusk;