Ποιοι και γιατί θέλουν να χαλάσουν τη συμφωνία Τσίπρα με το Ισραήλ

Παράλληλο συναγερμό σε Τουρκία και Γερμανία έχει σημάνει η ιστορική συμφωνία της τριμερούς Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου του φαραωνικού κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης έδωσαν τα χέρια, θέτοντας τις βάσεις για μία συμμαχία που αλλάζει πλήρως τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικά μετατρέπει τον τριμερή συνασπισμό, συνεπικουρούμενο και από την Αίγυπτο σε γεωστρατηγικά και οικονομικά αφεντικά της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.

Η συμμαχία αυτή αποτελεί το πλέον απευκταίο σενάριο για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ενεργειακά αποκλεισμένο από την μέχρι πρότινος συγκυριακή σύμμαχο Μόσχα, αναζητά διέξοδο για την πλήρη ενεργειακή απομόνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το θερμό επεισόδιο και την πολεμική πράξη της Άγκυρας στα συριακά σύνορα με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, η Μόσχα μεταξύ άλλων έχει «παγώσει» επ’ αόριστον τον αγωγό Turkish Stream, ενώ ανεστάλησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Μυρσίνης από τη ρωσικών συμφερόντων εταιρία Rosatom.

Εκτός αυτού, μόλις την Παρασκευή ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ακύρωσε την έκπτωση του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, κλιμακώνοντας τις οικονομικές κυρώσεις και εντείνοντας το καθεστώς ενεργειακής απομόνωσης.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία, όπως διαφάνηκε και τον περασμένο μήνα, επιχείρησε μία επίθεση φιλίας στο Ισραήλ, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών με στόχο μία συμφωνία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσα από την Τουρκία.

Τα σχέδια αυτά χάλασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αλέξη Τσίπρα, που συμφώνησαν ο αγωγός να περνά από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, μετατρέποντας και επίσημα την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.

Το παράξοδο φλερτ της ισλαμικής Τουρκίας με το Ισραήλ δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ηγεσία της χώρας, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην θέλει ούτε να βλέπει ζωγραφιστό τον Σουλτάνο του Βοσπόρου.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως δεν συμβαίνει το ίδιο με ένα ισχυρό εβραϊκό λόμπι επιχειρηματιών που έχει συμφέροντα με το καθεστώς Ερντογάν και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, δίχως όμως να «ιδρώνει» το αυτί του Ισραηλινού πρωθυπουργού που έχει επιλέξει «χαλυβδωμένα» η χώρα του να έχει στρατηγικό της σύμμαχο την Ελλάδα.

Στο πολυδαίδαλο «παιχνίδι» μπαίνει σφήνα σε αυτό το σημείο και η Γερμανία, με το Βερολίνο να επιθυμεί να βάλει χέρι στους υδρογονάνθρακες του Λεβιάθαν μέσω γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών, πιέζει προς την υλοποίηση του σεναρίου ενός τουρκοϊσραληνού αγωγού.

Η σχέση του Βερολίνου με την Άγκυρα διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί και από το «χάιδεμα» του Ερντογάν για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, παρά το γεγονός ότι ο Σουλτάνος συνεχίζει να εκβιάζει ανερυθρίαστα και δημόσια ολόκληρη την ΕΕ.

Η Γερμανία μάλιστα, πέραν των υπόγειων συνεννοήσεων με την Άγκυρα, στοχεύει σε πρώτη φάση σε σημαντικές καθυστερήσεις και προσκόμματα στην υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων της τριμερούς, καθώς στο χέρι της έχει εκτός των άλλων και το χαρτί του ελληνικού προβλήματος.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας εξαιτίας των ισχυρών δεσμών που έχει αναπτύξει με την Ιερουσαλήμ και συνυπολογίζοντας πως δεν αποτελεί το… αγαπημένο παιδί του Βερολίνου θα βρεθεί στο επίκεντρο των γερμανικών πυρών. «Αυτά δεν θα έρχονται μονάχα από το εξωτερικό» αναφέρει η ίδια πηγή, αφήνοντας αιχμές και για άλλες πολιτικές δυνάμεις που είναι δεμένες στο άρμα του Βερολίνου και πρόθυμα θα ριχτούν στην αρένα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για να εξυπηρετήσουν τους γερμανικούς απώτερους σκοπούς για τους υδρογονάνθρακες.

tribune.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail