Αντηχούν ακόμη στα αυτιά μου οι ήχοι των συνθημάτων «Κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη» και «Οχι στα ξένα "κοράκια" που θα μας αρπάξουν τα σπίτια». Και τα δύο είναι ορθά ως σκέψη και κανείς δεν θα διαφωνούσε συναισθηματικά με αυτήν την τοποθέτηση, αν και τα σπίτια αγοράστηκαν από λεφτά που μοίρασαν αφειδώς (και ανευθύνως, θα προσθέταμε) τα χέρια τραπεζιτών, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, που θέλει μεγάλη συζήτηση. Ομως, ας επανέλθουμε στα συνθήματα για να καταθέσουμε μια πρόταση που έπεσε σε εορταστικό τραπέζι από κάποιους καλούς φίλους.
Τι είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ; Οπως είναι γνωστό, τα «κοράκια», όπως αποκαλούνται τα διεθνή αυτά σχήματα, θα έρχονται και θα αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τα δάνεια που χρωστούν οι πολίτες στα σπίτια και εάν δεν τα αποπληρώνουν, θα τα βγάζουν στο σφυρί με κέρδος, μια και η τιμή αγοράς τους θα είναι εξευτελιστική. Αυτό είναι το σκεπτικό και η λειτουργία τους. Δηλαδή, έχεις στην τράπεζα ένα «κόκκινο» δάνειο, δεν πληρώνεις και εκεί που χρωστάς 100.000 ευρώ, έρχονται οι «γύπες», το αγοράζουν για 20.000 ευρώ και απαιτούν από εσένα το ποσό που χρωστούσες στην τράπεζα.
Η πρόταση, λοιπόν, τι λέει; Να μαζευτούν όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια, να φτιάξουν ένα επενδυτικό σχήμα και να αγοράζει αυτό από την τράπεζα το δάνειο στη «σκοτωμένη» τιμή. Μόνο που πλέον δεν θα απαιτεί από τον δανειζόμενο όλο το ποσό, αλλά μόνο τα χρήματα που έδωσε στην τράπεζα. Ετσι ο «συνεταιρισμός» αυτός θα μπορεί να σώζει τα σπίτια όσων κινδυνεύουν χωρίς να κερδοσκοπεί πάνω στον καημό των ανθρώπων, οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο (με τους τοκογλυφικούς τόκους), εξαιτίας των δραματικών αλλαγών που βιώνουμε όλοι στη ζωή μας.
Αυτή είναι η απλή και λογική πρόταση που κατέθεσαν οι καλοί φίλοι και εμείς τη δημοσιοποιούμαι, προς ώτα που είναι έτοιμα να ακούσουν. Είτε είναι πολιτικά κόμματα είτε σκεπτόμενοι πολίτες και οργανώσεις. Η πρόταση είναι απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι εντιμότητα και συνεννόηση όλων των συμμετεχόντων. Για να μην καταντήσει το ελληνικό αυτό «επενδυτικό κεφάλαιο» ούτε... κοράκι αλλά ούτε και συνεταιρισμοί του χθες, οι οποίοι λειτούργησαν για να βγάλουν λεφτά κάποιοι σε βάρος των υπολοίπων.
Για να δούμε, θα βρεθεί κανείς να πάρει αυτήν την πρόταση και να την κάνει νομικό κείμενο με χαρτί και με μολύβι; Διότι τα υπόλοιπα είναι φτηνοί εντυπωσιασμοί, που ούτε το πρόβλημα λύνουν ούτε δίνουν διέξοδο σε ένα αδιέξοδο που έρχεται. Οπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολλές φορές το μόνο που απαιτείται είναι κοινός νους...
Νίκος Ελευθερόγλου
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ