Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος
1128 ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια παγκοσμίως εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας την βία στις Κουρδικές περιοχές και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ανάμεσα τους και ο Νόαμ Τσόμσκι.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους ακαδημαϊκούς συμμορία που αυτοαπακαλούνται ακαδημαϊκοί, και προδότες σαν αυτούς που πριν 100 χρόνια ονόμαζαν τους εαυτούς τους διανοούμενους και έλεγαν ότι μόνο οι ξένοι μπορούσαν να βελτιώσουν την χώρα. Το έθνος τους, κατά τον Ερντογάν, ολοκλήρωσε τον πόλεμο ανεξαρτησίας με επιτυχία και τους έδωσε την απάντηση που άξιζαν.
Πόλεμο ανεξαρτησίας ονομάζει την επικράτηση του φασίστα δικτάτορα γενοκτόνου Κεμάλ, που έσφαξε εκατομμύρια γηγενείς, με τη βοήθεια και την ανοχή των δυτικών και σοβιετικών ιμπεριαλιστών και καταδίκασε όσους απέμειναν στην βίαιη Τουρκοποίηση. Είχε την αμέριστη αγάπη του λαού του, όπως δείχνει το γεγονός ότι κυβέρνησε δικτατορικά ως το θάνατο του, διαλύοντας την αντιπολίτευση που πήγε να σχηματιστεί δυο φορές.
Αποκαλεί τους ακαδημαϊκούς που ζητάνε ειρήνη προδότες και δε θεωρεί ότι υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία... Μόλις σήμερα τεθωρακισμένο της αστυνομίας χτύπησε πολίτη, δεν σταμάτησε και πέρασε από πάνω του.
Αποκάλεσε τους ακαδημαϊκούς προδότες και κάλεσε τους ξένους ακαδημαϊκούς στην Τουρκία για να τους πούνε... προς θεού, όχι να δούνε μόνοι τους... τι γίνεται στην χώρα που συλλαμβάνει δημοσιογράφους επειδή ασκούν κριτική και αποκαλύπτουν την δράση των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, στην χώρα που κινούνται ποινικές έρευνες επειδή πολίτες παίρνουν τηλέφωνο σε εκπομπές και λένε ότι σκοτώνονται παιδιά, αντιδράστε.
Ο Ερντογάν δε δίστασε να προβάλλει το πλαστό δίλημμα ή με την τρομοκρατία ή με το κράτος. Πλαστό, γιατί τρομοκρατία δεν είναι οι αγώνες ενός έθνους για ελευθερία απέναντι σε ένα ξένο έθνος.
Μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν όπως ήταν επόμενο, το Τουρκικό Συμβούλιο Ανωτάτης εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει...
«Η δήλωση που έκαναν ακαδημαϊκοί, που περιγράφει τον αγώνα του κράτους που είναι σε εξέλιξη στα νοτιοανατολικά εναντίον της τρομοκρατίας, ως σφαγή, έβαλε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα υπό υποψία»
Με δυο λόγια... ή φοβόμαστε ή μας αρέσει η εθνοκάθαρση.
Και το Τουρκικό Συμβούλιο Ανωτάτης εκπαίδευσης συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η δήλωση δεν σχετίζεται με το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, γιατί η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτο καθήκον του κράτους.
Δεν ξεχνάμε, ότι ακαδημαϊκοί για παρόμοιες δηλώσεις έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τα Τουρκικά μέσα και έχουν απολυθεί.