Εκθέτει τον Ερντογάν ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ: Η δημοκρατία στην Τουρκία περιορίζεται στην κάλπη

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ είπε σε συνέντευξη την Δευτέρα στην Ιταλική La Republica ότι στην Τουρκία η δημοκρατία περιορίζεται στην κάλπη και ότι της λείπουν βασικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά.

Ο Παμούκ παραπονέθηκε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τις απόψεις των ακαδημαϊκών με τις αποφάσεις της…

«Σε μια τέτοια χώρα, παρά το ότι διεξάγονται ελεύθερες εκλογές δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ολοκληρωμένη δημοκρατία. Η έρευνα εναντίον μερικών ακαδημαϊκών και η κράτηση που ακολούθησε επειδή υπέγραψαν μια δήλωση για να ενισχυθούν οι διαδικασίες για εδραίωση ειρήνης με τους Κούρδους, βλάπτουν μια ήδη περιορισμένη δημοκρατία».

Το 2005 είχε ασκηθεί δίωξη στον Παμούκ μετά από μήνυση υπερεθνικιστή δικηγόρου γιατί είχε τολμήσει να πει ότι...

«30 χιλιάδες Κούρδοι σκοτώθηκαν εδώ καθώς και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και σχεδόν κανείς δεν τολμά να το αναφέρει αυτό, έτσι το κάνω εγώ».

Ο Παμούκ βλέπει ως ελεύθερες τις εκλογές στην Τουρκία... υποθέτω ότι δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν έτυχε να μάθει τι έγινε στις Κουρδικές περιοχές... 

Τις περισσότερες φορές και η μεγαλύτερη Τουρκική ευαισθησία έχει όρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail