"Η ΕΕ εννοεί όσα λέει για τα εξωτερικά σύνορα ή απλά κάνει "αβάντα" στην Τουρκία";

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει αν όσα λέει περί “εξωτερικών συνόρων” τα ενοεί ή απλά κάνει “αβάντα” στα τουρκικά σχέδια για το Αιγαίο. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, που συναντήθηκαν σήμερα στο ΥΠΕΘΑ.

Καμμένος και Φωκαϊδης ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος απάντησε:

Στην επόμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως γνωρίζετε ήδη, αρχίζει μία άτυπη συνάντηση στο Άμστερνταμ με πρωτοβουλία της κ. Μογκερίνι - ξεκινάει η χάραξη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας. Εδώ, πλέον, πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μιλάει για ευρωπαϊκά σύνορα, εννοεί ή όχι και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα διασφαλίζοντας τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο; Γιατί όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρώτο που πρέπει να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να παραβιάζεται από τουρκικά αεροσκάφη και την ίδια ώρα να παραπλέουν ευρωπαϊκά σκάφη τα οποία παρακολουθούν απλώς τις παραβιάσεις των ελληνικού εναερίου χώρου ή τις παραβιάσεις των εθνικών ή των ευρωπαϊκών υδάτων. Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα αν δεν υπάρχει σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και εφαρμογή εκείνων των διαδικασιών προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό, λοιπόν, και μόνο δείχνει ότι πράγματι στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό που έρχεται έχουμε να κάνουμε προτάσεις, με πρώτη πρόταση το αυταπόδεικτο. Αν, δηλαδή, θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται την έννοια της Ευρωπαϊκής Άμυνας, θα πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί η Τουρκία για παράδειγμα να αρνείται να αποδεχτεί την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος. Δεν μπορεί να συνεχίζει να επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του εθνικού εναερίου χώρου που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος και των εθνικών υδάτων. Όπως δε μπορεί να αναφέρεται σε casus belli προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό το casus belli να θεωρείται και casus belli προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρώπη, λοιπόν, θα αποφασίσει για το μέλλον της στην άμυνα και πρέπει να τα λάβει αυτά υπόψη της. Εμείς, βέβαια, είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, θέλω να πω, ότι πλέον το θέμα ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, από την μεριά των ισλαμοφασιστών του ISIS, δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ ή τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρομοκρατία απλώνεται και σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτείται συνεργασία και με αυτές τις χώρες. Ο Πρόεδρος Σίσι και η κυβέρνηση της Αιγύπτου δίνουν ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Βόρειος Αφρική. Η Αίγυπτος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε μαζί της στενά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, με το Ισραήλ έχουμε στενές σχέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει με την Ιορδανία, με το Λίβανο και άλλες χώρες, τα Εμιράτα, moderate χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία.

Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Εδώ, θέλω να πω, ότι χρειάζεται συνεργασία και με τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να το αντιληφθούμε. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, όμως, Τσετσένοι τρομοκράτες χτύπησαν στο Μαραθώνιο στη Βοστόνη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία συνεργασία στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, με χώρες όπως είναι η Ρωσία ή με χώρες όπως είναι η Ινδία και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που έρχονται από το Πακιστάν και πιθανώς συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν και η Κύπρος αποτελούν, μαζί με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι “η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδηλώσει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, την πρόθεσή της για ένταξη της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την ειρήνη. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι η Τουρκία η οποία οπωσδήποτε διαθέτει το δικαίωμα της αρνησικυρίας δεν συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η δική μας θέση είναι γνωστή και είναι οπωσδήποτε ενδεικτική και των προθέσεών μας να διευκολύνουμε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ”.

Οι δύο υπουργοί ρωτήθηκαν και για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Τουρκία ουσιαστικά στηρίζει τους διακινητές προσφύγων. Ο κ.Καμμένος είπε:

“Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγώ θέλω να πω ότι αισθάνομαι περήφανος που ο ανώτατος άρχων της χώρας δεν μιλά με γρίφους αλλά ξεκαθαρίζει τις εθνικές θέσεις. Πιστεύω ότι οι αναφορές του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γερμανία απηχούν τις εθνικές θέσεις και τις θέσεις όλων των Ελλήνων που βεβαίως και στηρίζουμε”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail