ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ
Η Κυβέρνηση θα έχει τους λόγους της για να μην θέλει την δραστηριότητα της Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Δεδομένου όμως του ενδιαφέροντος που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός για ξένες επενδύσεις, θα ήταν σκόπιμο να κατανοήσουμε πρωτίστως τι είδους επενδύσεις θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι μέχρι σήμερα εμφανίζεται αντίθετός σε κάθε είδους επένδυση.
Ακόμη και σε αυτές που η ίδια η Κυβέρνηση της αριστεράς ανάβει το πράσινο φώς, όπως τα αεροδρόμια, ασκείται τεράστια κριτική εκ των έσω. Για λόγους που δεν είναι κοινά αποδεκτοί, Υπουργοί, Bουλευτές και στελέχη θεωρούν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν. Η Υπογραφή της συμφωνίας άλλωστε δεν διασφαλίζει τίποτε από μόνη της. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να στραγγαλίσει το κράτος έναν επενδυτή.
Οι δεκάδες άδειες που απαιτούνται είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Οι “αυθόρμητες αντιδράσεις” είναι μια άλλη. Αν τίποτε απ’ αυτά δεν φέρει αποτέλεσμα, μια υπουργική απόφαση μπορεί να παγώσει τις εργασίες για μήνες ή και χρόνια. Ακόμη και αν είναι αντίθετη σε αποφάσεις δικαστηρίων. Για κάτι τέτοιο κατηγορεί την Κυβέρνηση και η Eldorado, άλλωστε.
Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση εμπλοκής και αυτό μας βάζει σε υπόνοιες ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κακή διαχείριση της υπόθεσης εκατέρωθεν. Η κυβέρνηση της Αριστεράς εμφανιζόταν ανέκαθεν αντίθετη στα “φαραωνικά" έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ξεκίνησαν με τις τελευταίες Κυβερνήσεις της δεξιάς. Η χώρα συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα απορρίμματα της αλλά τα έργα δεν προχωρούν. Επιπλέον, οι υπάρχουσες υποδομές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προδιαγραφές τους. Παρά το “μπλόκο” η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κάποια άλλη λύση. Τα σκουπίδια αναγκάζονται να ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν τόπο χλοερό. Χθες για παράδειγμα αποφασίστηκε η μεταφορά 1500 τόνων απορριμμάτων από τον Πύργο της Ηλείας στον ΧΥΤΑ Θηβών.
Η περίπτωση του Ελληνικού έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και το Δημόσιο οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων και ρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η επένδυση. Προς το παρόν δεν γίνεται τίποτε άλλο σε σχέση με το Ελληνικό παρά μόνο εμπρηστικές δηλώσεις και αντιδράσεις. Η Κυβέρνηση που ψάχνει στα πέρατα της υφηλίου για επενδύσεις θα έπρεπε να βιάζεται. Ακόμη και αν έχει σοβαρούς λόγους να ακυρώσει την επένδυση, θα έπρεπε και πάλι να βιάζεται. Δεν έχει λογική να αφήνεις το καλύτερο φιλέτο της Ευρώπης ανεκμετάλλευτο.
Σε ότι αφορά σε επενδύσεις που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, η τύχη τους γενικώς αγνοείται. Από που ν’ αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Από τη ζημιογόνο ΛΑΡΚΟ και τα υδροπλάνα των Καναδών μέχρι τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, την αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ αλλά και τις εταιρείες ύδρευσης. Όσο για τις μικρότερες επενδύσεις, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Για όλα υπάρχουν ενστάσεις απ’ την Κυβέρνηση. Για να είμαστε πιο δίκαιοι, υπάρχουν πάντα κάποιοι στην Κυβέρνηση που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους αλλά είναι ικανοί να μπλοκάρουν τις εξελίξεις.
Το 2014 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά. Οι 43 ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας - προσέλκυσαν 4.341 επενδύσεις που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2013 και δημιούργησαν 185.583 θέσεις απασχόλησης (+12%) σύμφωνα με την έρευνα ΕΥ European attractiveness survey. Επενδύθηκαν 305 δις δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση.
Η Ελλάδα την ίδια χρονιά, είδε τις συνολικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα να ανέρχονται σε 2,24 δις Ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 1,26 δις ευρώ. Ο κρατικός Οργανισμός Enterprise Greece με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως, σχολιάζει την επίδοση αυτή ως ικανοποιητική.
Πέρα από τα προφανή έσοδα για τον προϋπολογισμό από φόρους και μεγέθυνση της δραστηριότητας, οι επενδύσεις έχουν ένα βασικό αποτέλεσμα. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με δεδομένο ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν ωριμάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια, δεν υπάρχει πιθανότητα για δραστική μείωση της ανεργίας. Άλλωστε οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στα σύνορα. Αν η Κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για το πώς θα φέρει επενδυτές καλό θα είναι να το γνωρίζουμε για να κανονίσουμε την πορεία μας.