Ο Κυριάκος κέρδισε την αρχηγία της ΝΔ και άρχισαν οι γνωστές αναλύσεις...
Το πρώτο συμπέρασμα είναι εύκολο και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχασε τη μάχη στις καθυστερήσεις και στις αναβολές. Τελικά οι διαδικασίες και οι χειρισμοί τεχνικών θεμάτων καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις καθώς διαφορετικό θα ήταν το αποτέλεσμα αν οι εκλογές διεξάγονταν στην ημερομηνία που είχε αρχικώς καθοριστεί.
Το δεύτερο ήταν ότι πρόβαλε με εξαιρετική επιτυχία το «Κυριάκος» με το «Μητσοτάκης» να το έχει στο τσεπάκι, κατάφερε να εισπράξει μόνο τα θετικά (μηχανισμός-υποστηρικτές) από το επώνυμο και να κάνει «ταμείο» με το όνομα...
Οι Νεοδημοκράτες στις 10 Γενάρη επέλεξαν ποια δεξιά, ποια ΝΔ θέλουν: Άφησαν στο περιθώριο την κοινωνική δεξιά και επέλεξαν μια φιλελεύθερη δεξιά με «Θατσερικού τύπου» αντιλήψεις στην άσκηση πολιτικής. Απομένει να δούμε αν θα κάνει το ίδιο και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος όταν έρθει η ώρα. Βέβαια όλα αυτά σε θεωρητικό πεδίο καθώς η τελική διαμόρφωση του πολιτικού στίγματος της ΝΔ θα περάσει και από τον κομματικό «τόρνο» των οργάνων, των ισορροπιών και του συνεδρίου.
Μέχρι σήμερα ζούσαμε το έργο «σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω» με πρωταγωνίστριες κυβερνήσεις που δεν πίστευαν στο μνημόνιο αλλά το υπέγραφαν κάτω από πίεση και εκβιαστικά διλλήματα και στη συνέχεια καλούνταν να το εφαρμόσουν.
Με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, πλέον, θα υπάρξει ένα κόμμα που δεν θα αντιστρατεύεται τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας τις συγκεκριμένες πολιτικές.
Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα επιδιώξει να εκφράσει το «κόμμα του Ναι» του δημοψηφίσματος. Βέβαια , θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απέναντι ένα 60% και ότι αυτή η ατζέντα δεν είναι πλειοψηφική και παραμένει μέχρι σήμερα σε αρκετές εκλογικές μάχες πολλαπλώς ηττημένη και με πολλούς μνηστήρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών υποσχόμενος ανανέωση και αλλαγές που θα πρέπει να τις κάνει χωρίς να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα καθώς η επικράτηση του ήταν οριακή με σχεδόν το μισό κόμμα να έχει μια διαφορετική φιλοσοφία για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ.
Το στοίχημα του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συνθέσει μια εσωτερική αντίφαση ώστε να δημιουργήσει μια ελκυστική πρόταση για το σύνολο των ψηφοφόρων και όχι μόνο για τη μικρή δεξαμενή των ψηφοφόρων της προεδρικής εκλογής στη ΝΔ.
Ο Κυριάκος είναι πλέον το «νέο» που κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα και του δίνει τη δυνατότητα να τον ακούσουν οι πολίτες από όλους τους χώρους. Και δεν θα ακούσουν μόνο τον ίδιο αλλά και τους ανθρώπους του, αυτούς που θα επιλέξει να στελεχώσουν κομβικές θέσεις στο κόμμα αλλά και θα τον εκπροσωπούν στα ΜΜΕ.
Έχει, λοιπόν, ένα πλεονέκτημα που όμως με λάθος επιλογές μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει μειονέκτημα και βαρίδι στην προσπάθεια του να ανέλθει στην εξουσία.
Το εύκολο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ευχές και οι χαρές, όπως στη γενέθλια τούρτα που όταν σβήνεις τα κεράκια ακούς τραγούδια αλλά μετά έρχεται η ώρα να κόψεις τα κομμάτια και όταν μάλιστα έχεις πολλούς «καλεσμένους» χρειάζεται ακρίβεια και πολύ καλός υπολογισμός.
Ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να ξεδιπλώσει την πολιτική του και λιγότερο να αποδείξει ότι είναι αυτό που λέει, «Κυριάκος» χωρίς υποχρεώσεις και οικογενειακά δικαιώματα.