του Λ. Λιγουριώτη
pronews.gr
Με οργή υποδέχθηκε η Άγκυρα τις δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Μοσέ Γιαλόν αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το ISIS και τις οποίες τις ανέδειξε το pronews.gr.
Μια δυσφορία που εκδηλώθηκε με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου.
Ο τουρκικός Τύπος ο οποίος κατά κανόνα αποτελεί το φερέφωνο της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου αναφέρει το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί από τις δηλώσεις, δίνοντας έμφαση στο ''κατηγορώ'' του Μοσέ Γιαλόν για την στήριξη και την χρηματοδότηση που παρέχει η Τουρκία στους τζιχαντιστές του ''Ισλαμικού Κράτους'' (ISIS/ISIL).
Kαι όπως θα δούμε παρακάτω έχει πολλούς λόγους που την ''έτσουξαν'' οι δηλώσεις Γιαλόν!
Ετσι λοιπόν, με μια γρήγορη ''περιήγηση'' στον τουρκικό τύπο βλέπουμε ότι η Haberturk έχει ρεπορτάζ ε με τίτλο «Θρασύ “κατηγορώ” από το Ισραήλ στην Τουρκία» όπου αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επί μακρόν αγοράζει πετρέλαιο του ISIS και χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Yaalon, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Πάνο Καμμένο, δήλωσε, όπως καταχωρίζει την σχετική αναφορά του η εφημερίδα: «Όπως γνωρίζουμε, το ISIS για μεγάλο διάστημα απολάμβανε τα χρήματα που έρχονταν από την Τουρκία, με αντάλλαγμα το πετρέλαιο. Ελπίζω αυτό να έχει τελειώσει».
Επίσης στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Hurriyet, όπου σε ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τίτλο «Βαριές κατηγορίες στην Τουρκία από Ισραήλ και Ελλάδα», εκτός από τις δηλώσεις του κ. Μ. Yaalon, αναφέρονται και δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου : «Το πετρέλαιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τρομοκρατών του ISIS περνάει μέσω Τουρκίας. Θα ήταν καλό, η Τουρκία να αλλάξει στάση και να μη συνεργάζεται με τους τρομοκράτες», αναφέρει το απόσπασμα που επέλεξε η εφημερίδα.
Επιπλέον η εφημερίδα αναφέρει , σύμφωνα με τον κ. Κιρμπάκη, ότι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ βελτιώθηκαν μετά το αιματηρό επεισόδιο στο πλοίου Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, την ίδια στιγμή που ακολούθησαν την κατιούσα οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Οι δύο Υπουργοί, κ.κ. Yaalon και Καμμένος, αναφέρει, υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το δημοσίευμα αναφερεται και στην σημερινή επίσκεψη του ο Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Ισραήλ, συνοδεία πολλών Υπουργών , αλλά και στην αυριανή συμμετοχή του στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.
Πρωτοσέλιδη αναφορά κάνει η εφημερίδα Zaman σε είδηση με τίτλο «Βαρειά κατηγορία για το ISIS από το Ισραήλ».
Γιατί ''πόνεσαν'' στην Τουρκία οι δηλώσεις Γιαλόν
1). ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΕΤΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ : Ο εκνευρισμός της Άγκυρας εξηγείται και από το ότι οι δηλώσεις του κ Γιαλόν ''χαλάνε'' σε διεθνές επίπεδο την εικόνα που προσπαθεί να εμφανίσει η Τουρκία ότι δήθεν μάχεται την ISIS. Και με την επισήμανση του κ Γιαλόν ότι το Ισραήλ έχει στοιχεία για την ύπουλη στάση της Τουρκίας στραπατσάρει και άλλο την όποια προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανιστεί ότι συμβαδίζει με την δύση κατά των τζιχαντιστών. Και αυτό καθώς οι δηλώσεις Γιαλόν από την Αθήνα ενισχύουν τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει διεθνώς η Μόσχα.
2). ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ:Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι : Η τουρκική ηγεσία προσδοκά σε μια εξομάλυνση των σχέσεων της με το Τελ Αβιβ στην βάση όμως των ''όρων'' που έχει θέσει η τουρκική πλευρά. Όμως αντί αυτού βρέθηκε ξανά μπροστα σε μια σκληρή στάση του κ Γιαλον- που έχει διατελέσει και Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων... Και αυτό γιατί στο θέμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων , παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν και άλλες πτυχές που έχουν να κανουν όχι μόνο με τις ιδιοσυγκρασίες των ηγετών, αλλά και την εξέλιξη και την δυναμική που έχουν άλλα θέματα στην περιοχή - και αυτά είναι πολλά. Παρά λοιπόν την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας επί των αρχών που θα οριστικοποιήσουν την πορεία εξομάλυνσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, όπως αυτή ανακοινώθηκε στη Ζυρίχη στις 17 Δεκεμβρίου 2015, αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική της επαναπροσέγγισης μάλλον δείχνει να έχει μάλλον ατονήσει...
3). ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΚΛΗΡΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΧΑΜΑΣ: Και αυτό καθώς το Τέλ Αβίβ, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, φαίνεται πλέον να απαιτεί την πλήρη παύση των δραστηριοτήτων της Hamas (Χαμάς) στην Τουρκία και όχι απλώς τη διάλυση του στρατιωτικού κέντρου επιχειρήσεων της οργάνωσης που ενεργούσε με έδρα του την Κων/πολη. Στις 22 Δεκεμβρίου ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι, αν και ο στρατιωτικός ηγέτης της Hamas Saleh Arouri εκδιώχθηκε από την Τουρκία, το στρατιωτικό κέντρο της εν λόγω τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης παραμένει σε πλήρη λειτουργία.
Η βαρύτητα της δήλωσης Γιαλόν στην Αθήνα προκύπτει και από την αναφορά του ακριβώς στο ότι η Τουρκία επιτρέπει στην Χαμας να είναι στην Κωνσταντινούπολη όπως και ότι επιτρέπει σε τρομοκράτες να διέρχονται από το έδαφός της - καλώντας την να σταματήσει αυτή την κατάστασή για μπορέσει να συμμετάσχει στον ''άξονα του καλού''.
4). ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ:Βεβαίως παίζουν ρόλο και άλλα θέματα όπως, η σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης στην Γενεύη για την Συρία, όπου η Τουρκία θέτει παράλογους όρους και απαιτεί την μη συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας, μια δύναμη που το στρατιωτικό της έργο αναγνωρίζει η Ουάσιγκτον.«Δεν θα καθίσουμε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης με την τρομοκρατική οργάνωση PYD» διεμήνυσε ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας κ Τσαβούσογλου.
Όπως επίσης ρόλο παιζει και η εξέλιξη σε σχέση με το Ιράν ( άρση περιοριστικών μέτρων)
pronews.gr