Politico: Οι επτά μεγαλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες του 2015 – Πρώτος στη λίστα ο Τσίπρας

Μία... ξεχωριστή και πρωτότυπη ανασκόπηση για το 2015 έκανε το ευρωπαϊκό έντυπο ενημέρωσης Politico. 

Ειδικότερα, οι συντάκτες της ιστοσελίδας βρήκαν τις... 7 καλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες της χρονιάς που πέρασε και πρώτος στη λίστα φιγουράρει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το Politico λοιπόν κάνει μία μίνι αναδρομή στην καριέρα του κ. Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο, από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι την ψήφιση του νέου μνημονίου τον Αύγουστο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico: 
Ιανουάριος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει την εξουσία, με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως το δόθηκε “μια σαφή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, άφησε πίσω της την καταστροφική λιτότητα, τον φόβο και τον αυταρχισμό. Άφησε πίσω του πέντε χρόνια ταπείνωσης και φόβου”.
Ιούνιος: Ο Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε αντάλλαγμα για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν, λέγοντας “όχι” στις μεταρρυθμίσεις, διότι είναι “τελεσίγραφο προς την ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Ένα τελεσίγραφο αντίθετο με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της κοινής οικοδόμησης”.
Ο Τσίπρας υποκλίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
5 Ιουλίου: Πάνω από το 60% των Ελλήνων ψηφίζει “όχι” και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εντολή εξεύρεσης μια βιώσιμης λύσης, που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
12η Ιουλίου: Αντιμέτωποι με το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit, ο Τσίπρας υποκλίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
“Υπερεκτίμησα τη δύναμη της δικαιοσύνης”, λέει ο Τσίπρας, προτρέποντας το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις. “Δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, αλλά είμαι αναγκασμένος να τις δεχτώ”, τόνισε.
Σεπτέμβριος: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει την επανεκλογή του, λέγοντας στους υποστηρικτές του πως το αποτέλεσμα είναι μήνυμα των Ελλήνων να «συνεχίσουμε τον ευγενή αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από επτά μήνες», δήλωσε.
Αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, στη λίστα του Politico βρίσκεται ο πρόεδρος του ξενοφοβικού βρετανικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ

Τον Μάρτιο, όταν η χώρα βρισκόταν καθ οδόν προς τις εκλογές, ο Φάρατζ έλεγε πως είναι αδιανόητο για εκείνον να συνεχίζει να βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος του, εάν αυτό δεν εξέλεγε βουλευτή στο κοινοβούλιο, και προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση άσχημου αποτελέσματος, γράφει το έντυπο. 

Στις 8 Μαΐου πράγματι παραιτήθηκε, έπειτα από την αποτυχία να εκλέξει βουλευτή, ωστόσο 3 ημέρες μετά ξαναβρέθηκε... αρχηγός του UKIP. «Ήμουν έκπληκτος όταν διαπίστωσα πως υπήρχε ομοφωνία ως προς το ότι δεν πρέπει να αποχωρήσω», θα πει τότε ο Φάρατζ... 

Στη συνέχεια το Politico κάνει αναφορά στα διαρκή μπρος – πίσω της κυβέρνησης της Πολωνίας ως προς τις ποσοστώσεις προσφύγων στην ΕΕ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σχηματίστηκε ένα μπλοκ χωρών με τη συμμετοχή της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας που ήρθε σε αντίθεση με το σχέδιο της Κομισιόν για την ποσόστωση. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τελικά η Πολωνία υπερψηφίζει το σχέδιο μαζί με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, για να αλλάξει τελικά στάση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού. «Στον απόηχο των τραγικών γεγονότων, δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να εκτελέσουμε [το σχέδιο της Κομισιόν]. Η Πολωνία θα πρέπει να κρατήσει πλήρη έλεγχο των συνόρων της και των πολιτικών ασύλου που ακολουθεί», θα πει ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κόνραντ Συμάσνσκι

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οζμπορν για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και στην πέμπτη οι Εργατικοί της Βρετανίας για τις κωλοτούμπες τους ως προς τη δημοσιονομική πολιτική. 

Αμέσως μετά φιγουράρει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με την αλλαγή στάσης του στο θέμα της διπλής υπηκοότητας. Το 2010, το Σοσιαλιστικό κόμμα διαφώνησε με την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για την αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας των Γάλλων πολιτών για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα. Το 2015, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Ολάντ υποστήριξε τη συνταγματική αλλαγή για το ζήτημα σε όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά τους έθνους, όπως η τρομοκρατία.

Τελευταία στη λίστα του Politico βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ και η στάση της στο προσφυγικό. Από τη μία υπεραμυνόταν του δικαιώματος οι πρόσφυγες να διεκδικούν άσυλο στην ΕΕ και από την άλλη επέβαλε ελέγχους στα σύνορα της χώρας κάτω από την πίεση τόσο του κόμματός της, του CDU, όσο και των συμμάχων της στη γερμανική βουλή, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυβαρίας (CSU).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail