Πώς η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ ανακατεύει την «τράπουλα» της ελληνικής πολιτικής σκηνής – Τι φοβάται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί ανησυχούν σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η νίκη – ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφού η έλευσή του από τον προεδρικό θώκο της «γαλάζιας» παράταξης πυροδοτεί σειρά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος.
Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου
Το πρώτο «μούδιασμα» ήρθε από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα από το Μαξίμου το βράδυ της περασμένης Κυριακής (10/01/2016). Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας – ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις – να επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νέο αρχηγό της ΝΔ, για να τον συγχαρεί και να κλείσει ένα πρώτο αναγνωριστικό ραντεβού μαζί του, ωστόσο το κλίμα στη συγκυβέρνηση είναι βαρύ.
Και τούτο γιατί όλοι στην κυβέρνηση περίμεναν μια «προβλέψιμη» νίκη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον β’ γύρο των εκλογών της ΝΔ, θεωρώντας τον «ευκολότερο και πιο συνεννοήσιμο» για τα δικά τους δεδομένα αντίπαλο.
Ενδεικτικά, κυβερνητικά στελέχη «διέρρεαν» ότι η νίκη του Κ. Μητσοτάκη αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και οδηγεί σε πλήρη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, γεγονός που φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του νέου «γαλάζιου» προέδρου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε τη θέση του, ότι θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση, δίνοντας οριστικά τέλος στα σενάρια συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο και ως προς το πώς θα υποδεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη ο «σκληρός πυρήνας» της Ευρώπης και δη το Βερολίνο. Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό tweet του Γερμανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένας φιλοευρωπαίος που μπορεί να βάλει τέλος στον αριστερό λαϊκισμό και να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβέρνηση στην Ελλάδα».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
Αλλάζουν τα δεδομένα σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Κι αν στο Μαξίμου έχουν ένα λόγο ν’ ανησυχούν, η νευρικότητα είναι πολύ πιο έκδηλη σε κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης να αλώσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, όντας ως ένα σημείο εκφραστής του φιλελευθερισμού.
Φαίνεται πως η διαλεκτική και ο τρόπος σκέψης του προέδρου της ΝΔ «μιλάνε» δυνατά σε στελέχη τόσο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ όσο και σε μέλη του Ποταμιού με σαφώς πιο φιλελεύθερη ιδεολογική κατεύθυνση.
Στο ΠΑΣΟΚ ήδη επικρατεί αναβρασμός, αφού η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ότι «με τις ιδέες του Κυριάκου Μητσοτάκη μας χωρίζει μια άβυσσος», χαρακτηρίζεται από μερίδα στελεχών ως «βιαστική και σπασμωδική». Επί της ουσίας, ακούγονται επικρίσεις ότι η πρόεδρος του Κινήματος βιάστηκε να αντιπαρατεθεί, φοβούμενη, ενδεχομένως ότι θα άρχιζαν από νωρίς «διαρροές» προς την πλευρά Μητσοτάκη.
Παράλληλα, έκδηλη είναι και η ανησυχία στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Ήδη, πριν καλά καλά οριστικοποιηθεί η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώην βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη ανήρτησε σχόλιο στα social media: «Η νίκη του Κυριάκου είναι νίκη για όλους τους μεταρρυθμιστές όπου κι αν βρίσκονται». Αυτή η τοποθέτηση «φούντωσε» τη φημολογία ότι πολλά στελέχη του Ποταμιού δεν βλέπουν διόλου με κακό μάτι τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Αλλαγές και ανακατατάξεις ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ
Την ίδια στιγμή, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πυροδοτεί εξελίξεις και εντός της ΝΔ. Ήδη, κανείς δεν γνωρίζει μέχρι και αυτή τη στιγμή πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη του λεγόμενου «καραμανλικού» μπλοκ, που στήριξαν ανοικτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές.
Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει τη Συγγρού είναι και οι ενδεχόμενες αντιδράσεις «σκληρών» δεξιών στοιχείων, τα οποία ενδεχομένως θα θελήσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη ΝΔ του Μητσοτάκη, προσανατολιζόμενα ακόμη και στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα απευθύνεται στη λεγόμενη «λαϊκή πατριωτική δεξιά».
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι όποιες συμμαχίες, μετακινήσεις και αποσχιστικές τάσεις από και προς τη ΝΔ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται αμέσως μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού στη Βουλή, ενώ τα πρώτα σημάδια θα αρχίσουν να φαίνονται ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά και τις επαφές του νέου «γαλάζιου» προέδρου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται πλέον ιδιαίτερα ρευστό κι όλα δείχνουν πως η «τράπουλα» ανακατεύεται και μοιράζεται πάλι από την αρχή, με φόντο τις επερχόμενες σημαντικές εξελίξεις.