Η εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δις Ευρώ για το Ασφαλιστικό, θα ξεκινήσει από το ψαλίδισμα των συντάξεων όσων έχουν θεμελιώσει από καιρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους.
Περίπου 280.000 «συνταξιούχοι εν αναμονή» (ο κ. Ρωμανιάς τους υπολογίζει σε 330.000) θα δουν ότι οι συντάξεις και τα εφάπαξ που θα εισπράξουν τελικά , θα επανυπολογισθούν με βάση τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου όταν αυτός κατατεθεί και ψηφισθεί από τη Βουλή.
Με απλά λόγια, όσοι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις συντάξεις τους, λόγω της γραφειοκρατίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα θεωρηθούν «νέοι συνταξιούχοι» και οι αποδοχές τους θα προσαρμοστούν ανάλογα.
Επόμενο θύμα του πρώτου κύκλου διαπραγμάτευσης είναι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο –συνολικό ατομικό- εισόδημα υψηλότερο των 60.000 Ευρώ.
Η πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει δραματικές αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015, προβλέπει «μοντέλο Ολάντ» στους φορολογικούς συντελεστές. Σύμφωνα με το σχέδιο Αλεξιάδη, όσοι εμφανίζουν έσοδα 60.000 ευρώ και άνω θα φορολογούνται –για τα επιπλέον των 60.000€ εισοδήματα- με συντελεστή 50% έως και 55% με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του Κράτους έως και 500 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντέλια Βελκουλέσκου εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και 55%, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο συντηρεί τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Αν τελικά επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ , για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο.
Το σίγουρο είναι ότι στο δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης κρίθηκε ότι , αφενός τα μέτρα 1,1% ως το 2016 και 2,0% ως το 2017 δεν επαρκούν. Οι χειμερινές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3,6% για το 2016 και 2,1% το 2017.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες.
Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αναβάλλεται για το 2017 αφού η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει το αναγκαίο ποσό των 800 εκατ. Ευρώ που πραγματικά προστατεύει τους κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένους…