ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Σαν άγριο θηρίο εγκλωβισμένο σ’ ένα στενό κλουβί που το ίδιο κατασκεύασε, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνθηκολογεί με τους δανειστές στο εξωτερικό και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο εσωτερικό.
Στα ανατολικά της χώρας ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την εμπλοκή, για πρώτη φορά, του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με περιπολίες πλοίων στο Αιγαίο και την υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2. Στον βορρά, οι Αυστριακοί στρατιώτες προστατεύουν με διπλούς φράκτες όχι τα ελληνικά αλλά τα σύνορα της FYROM από την είσοδο μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Στο εσωτερικό, η χώρα είναι κομμένη στα δύο και οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί στην πρωτεύουσα ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις όλων των επαγγελματικών φορέων εναντίον της δήθεν ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που συνδυάζεται με τη σκληρή φορομπηχτική πολιτική.
Ο οδυνηρός συμβιβασμός του Αλέξη Τσίπρα έχει δύο διαστάσεις:
- Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», ο Έλληνας πρωθυπουργός ενέδωσε στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποφάσισε να παραδώσει τη διοίκηση του υπό σύσταση Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε αλλοδαπό πρόεδρο ή/και διευθύνοντα σύμβουλο. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θα διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, τις τραπεζικές συμμετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα τουριστικά ακίνητα και τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Τη διοίκηση του Ταμείου θα αναλάβει πρόσωπο που θα υποδείξουν οι δανειστές ενώ την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο θα έχει φυσικά η Ελλάδα αλλά με δικαίωμα veto των υπολοίπων μελών στις στρατηγικές αποφάσεις.
- Η δεύτερη ελληνική παραχώρηση αφορά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων και την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα «αποθήκευσης απελπισμένων ψυχών» αφού με διαδοχικές συνεντεύξεις τους ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προετοιμάζουν τους Έλληνες για τις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στην επικράτεια, δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Η Ελλάδα αποδέχθηκε την de facto μετατόπιση των ευρωπαϊκών συνόρων από την Ειδομένη …στη Σλοβενία.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να σώσει τα πολιτικά προσχήματα. Οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν πλέον πρόθυμοι να αποδεχθούν τη διατήρηση των υφισταμένων συντάξεων στα σημερινά τους επίπεδα και να πείσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραβλέψει τις θέσεις του στο θέμα αυτό. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας θα εμφανισθεί ότι κέρδισε τον βασικό του στόχο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κράτησε τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές».
Έτσι εξηγείται άλλωστε και η …ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισαν τα κυβερνητικά στελέχη το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ με το οποίο εξηγούσε γιατί είναι απαραίτητη η μείωση των συντάξεων: «Οι θέσεις του Ποουλ Τόμσεν για τη μείωση των συντάξεων είναι γνωστές, γι” αυτό μιλάμε για μάχη συσχετισμών εντός των θεσμών…» σχολίασαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Έτσι εξηγείται επίσης και το παραδόξως καλό κλίμα με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν πρόοδο σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τα «δύσκολα θέματα» που είναι ακόμα ανοιχτά, ενώ εξέφρασαν αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα, δηλαδή τέλος Μαρτίου.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ