Το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Ευρώπης υπήρξε αυξανόμενη πίεση για να αποδεχθεί η Ελλάδα διάφορα προτεινόμενα σχήματα για την φύλαξη των συνόρων της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Ήδη ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, Frontex, όπως έχει ανακοινώσει, διαθέτει 750 συνοριοφύλακες στα ελληνικά νησιά.
Από αυτούς οι 237 συνοριοφύλακες συνδράμουν την Ελλάδα στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ άλλοι 28 κάνουν έλεγχο για πλαστά έγγραφα.
Χθες ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία αποστέλλει άλλους 100 αστυνομικούς και δυο περιπολικά για να ενισχύσουν τις προσπάθειες φύλαξης των συνόρων.
Καλά όλα αυτά, αλλά το ερώτημα του "ποια η αποστολή και η αποτελεσματικότητα" παραμένει κρίσιμο.
Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι σητν Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία η οποία αν και γνώριζε ότι θα εισπράξει τα 3 δισ. συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανάπτυξη υποδομών που θα κρατήσουν τους πρόσφυγες στο έδαφός της και κοντά στις εστίες τους ώστε να είναι εύκολη η επιστροφή τους όταν κοπάσει ο πόλεμος στις πατρίδες τους.
Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουν αμείωτες οι προσφυγικές ροές με πάνω από 3.500 εισόδους προσφύγων και μεταναστών σε ημερήσια βάση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Ελλάδα από την Ευρώπη για τη φύλαξη των συνόρων, προφανώς και δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν πρόσφυγες να εισέρχονται στη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν προκειται να βυθίσει πλοιάρια με απεγνωσμένους που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες καταγραφής.
Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και γι’ αυτό αξίζει την στήριξη της Ευρώπης, δήλωσε ο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ μιλώντας σε εφημερίδες του Ομίλου RND.
Ο κ. Ντε Μεζιέρ ζήτησε περισσότερη στήριξη και από τα άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με την διάθεση, ειδικά, περισσότερου προσωπικού στην FRONTEX. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο μέτρο του πόσο αφορά τον καθένα μόνο του», τόνισε.
Οι προετοιμασίες του ΓΕΕΘΑ
Μετά την ανακοίνωση της δομής του ΓΕΕΘΑ που θα αναλάβει να σηκώσει το φορτίο για να είναι η χώρα μας έτοιμη μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου σε υποδομές για πιστοποίηση και μετεγκατάσταση προσφύγων, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν από τις 3 Φεβρουαρίου 2016 τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.ΜΕ), υπό το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.ΜΕ, τα οποία στελεχώθηκαν με μέριμνα ΓΕΣ από προσωπικό της τοπικής ΑΔΤΕ καθώς και της ΕΛΑΣ, στην περιοχή των Κέντρων Καταγραφής Προσφύγων/Μεταναστών (Hot Spot) (στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).
Η δομή των ΤΟΣΚΕΔΜΕ είναι ως ακολούθως:
-Επικεφαλής Συντονιστής (Ανώτερος Αξιωματικός ΑΔΤΕ)
-Βοηθός Συντονιστού (Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ ή ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ)
-Τμήμα Μεταφορών
-Τμήμα Καταγραφής-Ταυτοποίησης
-Τμήμα Σίτισης
-Γραφείο Συνδέσμων Περιφέρειας-ΟΤΑ-Σ. Ασφαλείας
-Γραφείο Συνδέσμων ΕΕ-ΟΗΕ
-Γραφείο Συνδέσμων ΜΚΟ
-Τμήμα Υγειονομικό
Η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται στην δημιουργία, αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων προσωρινής διαμονής (Hot Spot) και μετεγκατάστασης προσφύγων (Relocation Camps), καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, λαμβανομένου υπόψη ότι όσες εξ΄ αυτών είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστούν με την συνδρομή και συντονισμό των ΕΔ. Επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρχει παρέμβαση των ΕΔ στο κύριο έργο των λοιπών εμπλεκομένων φορέων (πχ. στο έργο ταυτοποίησης και ασφάλειας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ ή στο θαλάσσιο έργο του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ).
Επιθυμητή τελική κατάσταση είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2016 να είναι λειτουργικό το σύνολο των Hot Spots και των Relocation Camps. Η λειτουργία των εν λόγω κέντρων θα επιδιωχθεί να βασισθεί στη λογική μέχρι 24 ώρες παραμονή στα Hot Spots και μέχρι 72 ώρες παραμονή στα Relocation Camps.
Επίσης ευρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση Αυτόνομης Διαχειριστικής Αρχής εντός του ΥΠΕΘΑ για την αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών.
onalert.gr