Η προφητεία των αγορών

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αγορές, στη γεμάτη στρεβλώσεις ελληνική κοινή γνώμη, είναι οντότητες «άθλιες - κακές - απάνθρωπες», που τις συντηρούν οι κερδοσκόποι για να πλουτίζουν εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου. Του «κυρίαρχου λαού», που γλείφουν με τη ρητορική τους οι πολιτικοί σχηματισμοί. Οταν όμως καταλαμβάνουν την εξουσία και νομοθετούν, τους έχουν σαν δεξαμενή των κατά περίπτωση κοινωνικών υποζυγίων. Βέβαια, κανένας δεν συνέδεσε τις αγορές με την ανάγκη να διαχειρίζονται με διαφάνεια τα Ιδρύματα και τα Ταμεία τα αποθεματικά τους. Ούτε με την πηγή των δανεικών που με απερισκεψία αντλούσε κάθε κυβέρνηση, για να αυξήσει, ψηφοθηρώντας, τις κρατικές δαπάνες. Ούτε με το πλήθος των θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι εισηγμένες στα χρηματιστήρια επιχειρήσεις.

Οι αγορές δεν είναι τέλειοι μηχανισμοί, ούτε αλάνθαστοι προφήτες, αν και η ομαλή λειτουργία τους αφορά την ορθή προεξόφληση του μέλλοντος οικονομικά. Διακρίνονται ωστόσο για την ευθυκρισία τους σε καιρούς που στο συναλλακτικό περιβάλλον δεν επικρατεί υπερβολή. Στην αγορά μετοχών της Αθήνας, οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 30,29% της κεφαλαιοποίησης χωρίς το ΤΧΣ και η πλευρά των αλλοδαπών επενδυτών κατέχει το 67,8%. Η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών είναι συνεπώς αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνονται από κέντρα που δεν επηρεάζονται άμεσα από τον κουρνιαχτό και τον θόρυβο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως τη μεταδίδουν τα, κατά ΣΥΡΙΖΑ «κατευθυνόμενα», εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Ούτε έχουν οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων του εξωτερικού άμεση σχέση με το δράμα της αγρότισσας μάνας ή του δικηγόρου πατέρα που έρχονται αντιμέτωποι με το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου, ώστε να αποφασίζουν κινήσεις κάτω από συναισθηματική φόρτιση. Κατά την κυβέρνηση, αυτή προκαλείται από την τεχνητή διόγκωση των κυμάτων διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει, από την ώρα που ανακοινώθηκε ως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Την πολεμά το πλήθος των θιγόμενων στο εσωτερικό, πριν αποδειχθεί αποδεκτή από τους δανειστές. Μπορεί συνεπώς να μην πάρει ποτέ τον δρόμο προς υλοποίηση, κάτι σαν ισοδύναμο του… mail Χαρδούβελη.

Οι ψυχρές αγορές πιέζουν έντονα τις ελληνικές αξίες, γιατί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα ως προς τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις είναι πάλι στο προσκήνιο. Αυτό λένε τα επίπεδα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που τον Φεβρουάριο πραγματοποιεί διαδοχικά νέα ιστορικά χαμηλά. Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε τίμημα πώλησης 2,6 δισ. ευρώ για τη Finansbank και η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,9 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Δεν είναι λοιπόν η, σαν από λυσσασμένα σκυλιά, επίθεση των μέσων ενημέρωσης, αλλά το αδιέξοδο των δεσμεύσεων και των έργων της κυβέρνησης, που κάνει τις αγοραίες δυνάμεις να επιθυμούν σε αυτές τις τιμές να αποτιμηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail