ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ
ithesis.gr
Αν παίρναμε ένα κουτί μπογιές και ρίχναμε χρώμα σε ένα πίνακα με τις χώρες του παγκόμιου χάρτη, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα, θα υπερίσχυε το μαύρο στον πολιτικό καμβά καθώς η αβεβαιότητα, η παρακμή, η οικονομική κρίση και ο κοινωνικός αναβρασμός έχει σκεπάσει τις περισσότερες χώρες της γης, ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες. Η παγκόσμια οικονομία διανύει το μεγαλύτερο τέλμα των τελευταίων 50 ετών.
Στην περιοχή μας, η χώρα μας είναι εμπλεκόμενη για τα καλά εδώ και καιρό σε πολλά επικίνδυνα σενάρια, ενώ οι δυνατότητές της ως μία οργανωμένη κοινωνία-κράτος να ανταπεξέλθει είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Το κράτος αποσυντίθεται πλήρως καθημερινά. Η χώρα, διαμέσου της κυβερνήσεως της, παρά την ηχηρή απόφαση του λαού, μέσω του δημοψηφίσματος, επέλεξε τον φαινομενικά εύκολο δρόμο του δανεισμού και της συνέχισης των μνημονίων, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ; Η απόλυτη αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, σε πολιτικό δε επίπεδο την τελευταία 8ετία, οι πολιτικοί μας μετατράπηκαν σε απόλυτες μαριονέτες, εκτελεστές εξωγενών αποφάσεων και πάρα πολλές φορές, πολλοί από αυτούς, οι ίδιοι εμπλεκόμενοι σε μεγάλα σκάνδαλα. Η κοινωνία διανύει περίοδο απόλυτης παρακμής, ο Έλληνας δεν δύναται πια να πληρώσει άλλο, τα ταμεία έχουν στερέψει, η χώρα οδηγείται σε συνεχή δανεισμό, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Το ασφαλιστικό είναι σε πλήρη αποσύνθεση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν γονατίσει, επικρατούν καταστάσεις διάλυσης και αφανισμού σε μια χώρα που ο πληθωρισμός και οι τιμές παραμένουν στα ύψη, η αξία διαβίωσης μεγαλώνει αλλά η αξία της εργασίας μειώνεται δραματικά.
Στην εξωτερική πολιτική επικρατεί το απόλυτο χάος, από τη μια το προσφυγικό, από την άλλη η τουρκία και οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από μία έκρυθμη και συνεχώς εναλλασσόμενη διπλωματική πολιτική στάση που τηρεί η ίδια και στη μέση βρίσκεται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Θα ήταν το λιγότερο εκτός πραγματικότητας κάποιος αν δεν μπορεί να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας παγκόσμιας σύρραξης. Οι λόγοι για μία παγκόσμια σύρραξη είναι προφανείς. Ενεργειακοί, γεωστρατηγικοί, παιχνίδια εξουσίας και επιρροής, ανακατάταξη του παγκόσμιου χάρτη και ανακάτεμα των πληθυσμών. Στη μάχη βρίσκονται η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ η Αμερική και η Ρωσία παλεύουν για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη. Από την άλλη έχουμε ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Στη μέση του παζλ βρίσκεται η τουρκία και η συρία.
Η τουρκία χάνει εδάφη, χάνει έσοδα από τα βρώμικα κέρδη των πετρελαίων, χάνει τον έλεγχο του νερού από την πλευρά του Ευφράτη ενώ προωθείται η χωροταξική εγκατάσταση ενος αιώνιου εχθρού της, των Κούρδων, σε νευραλγικό σημειο γι’ αυτήν, σε σημείο που μέχρι πρότινος κατείχε εκείνη για να κάνει τα διπλωματικά θελήματα των αμερικανών. Το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, από την άλλη, ροκανίζουν τον χρόνο, καθυστερούν με κάθε τρόπο, εμφατικά, στην επίλυση αυτών των ζητημάτων με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο έκρυθμη. Η Ευρώπη κατάλαβε πια ότι οι Σύριοι εγκαταλείπουν την χώρα τους για να αποφύγουν τον πόλεμο ενώ οι τούρκοι στέλνουν συστηματικά στη χώρα μας τεράστιο αριθμό προσφύγων ώστε να μας αλλοιώσουν εθνολογικά, να μας εξασθενήσουν και να μας αποτελειώσουν, αλλάζοντας μόνιμα τον εσωτερικό χάρτη.
Είναι προφανές ότι η παγκόσμια σύρραξη πλησιάζει, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση όλων λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Τι στάση θα κρατήσει λοιπόν η χώρα μας ; Τι σχέδια έχει το ΝΑΤΟ για εμάς, πως θα συμπεριφερθούμε απέναντι στη Ρωσία ; Ποια θα είναι η αντίδραση των πολιτών στις άκρως φιλοδυτικές νεοταξίτικες πολιτικές που καταβαραθρώνουν εδώ και χρόνια τη ζωή του τόπου ; Πως θα χρησιμοποιήσει η τουρκία αυτή την κατασταση για να λύσει τα θέματά της με την Ελλάδα σε Θράκη και Αιγαίο και πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα ώστε να ανταπεξέλθει ; Υπάρχουν κρυφά σχέδια ανάπτυξης των τούρκων στο Αιγαίο ;
Θα ήταν τουλάχιστον από μέρους μας αφέλεια να μην βλέπουμε τον σκοτεινό πίνακα του παγκόσμιου χάρτη. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτή αλλά και η προηγούμενη έχουν συνηθίσει να τρώνε σφαλιάρες κάθε φορά που ζητούν κάτι στο εξωτερικό ενώ έχουν απωλέσει όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά τους, καθώς θεωρούμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Αργεί να βρεθεί ένας άνθρωπος με πυγμή να πει πως η ιστορία και η γεωολιτική μας επιτρέπει να έχουμε λόγο, διαπραγματευτική δύναμη και αξία ώστε η επόμενη μέρα, όσο δύσκολη και αν είναι, να μας βγάλει πιο ισχυρούς, και οχι ταπεινωμένους ή αφανισμένους.