Θα ανοίξει τελικά η Τουρκία την πόρτα του τρελοκομείου;

Πώς οι απονενοημένες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν έχουν φέρει την Τουρκία στη θέση να διαλέξει μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης.

Μια σειρά από άστοχες - απονενοημένες κινήσεις του Ερντογάν έφεραν την Τουρκία στην δυσκολότερη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Να πρέπει να διαλέξει μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης, όπου η μεν Σκύλα είναι να αποδεχθεί την δημιουργία και άλλου κουρδικού κράτους «στο μαλακό υπογάστριό» της, όπως λένε οι στρατιωτικοί, η δε Χάρυβδη είναι να προκαλέσει σε πόλεμο την Ρωσία, όπου όχι μόνο δεν έχει καμιά πιθανότητα νίκης, αλλά μπορεί να πάρει και φωτιά το σύμπαν.

Την θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία διακωμωδεί η Χουριέτ, η οποία με διάθεση δήθεν απορίας αναρωτιέται: «Όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό Su-24 ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι κατερρίφθη διότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όταν όμως, στις 28 Ιανουαρίου, το ρωσικό Su-34, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο ο Νταβούτογλου έσπευσε να δηλώσει πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε Νατοϊκό εναέριο χώρο.

» Πώς διαφοροποιείται ο εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ από τον τουρκικό, όταν ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι και εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ; Τι ακριβώς λέει η Άγκυρα στη Μόσχα, ότι όταν παραβιάζει με Su-24, παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και όταν προβαίνει σε παραβίαση με Su-34 παραβιάζει τον Νατοϊκό, ώστε να μην υπάρξει μια νέα κατάρριψη;»

Και αυτό το ειρωνικό ερώτημα το απευθύνει η Χουριέρ, επειδή το Su-24 είναι παλαιού τύπου, ενώ το Su-34 είναι υπερσύγχρονο και η Τουρκία δεν έχει τα μέσα για να το καταρρίψει. Υπονοεί επομένως, ότι η «παλικαριά» των Τούρκων επιδεικνύεται στα εύκολα. Αυτό μού θύμισε μια διαπίστωση του Μοργκεντάου, εβραιοαμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου έγραψε πως οι Τούρκοι είναι θρασύδειλος λαός και κάνει το παλικάρι μόνον εμπρός στον αδύνατο, στα δύσκολα όμως το βάζει στα πόδια.

Η Χουριέτ συνεχίζει την ειρωνεία: «Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει για το περιστατικό της 28ης Ιανουαρίου τον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Έτσι εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Su-34 διαθέτει ένα ακόμα προηγμένο χαρακτηριστικό. Οι παραβιάσεις που εκτελεί δεν αφορούν τη χώρα που τις υφίσταται αλλά το ΝΑΤΟ.

» Ίσως λοιπόν, καθώς η ρωσική αεροπορική τεχνολογία προχωρά, μια μελλοντική παραβίαση από ένα πιθανό Su-44 ίσως αποτελέσει αιτία η τουρκική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στην UNESCO».

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία στους -σκεπτόμενους, υπάρχουν κι αυτοί- Τούρκους, είναι το γεγονός ότι με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους επιτεύχθηκε η απενοχοποίηση της Ρωσίας και η δυναμική πλέον παρουσία της στην Συρία, περιθωριοποιώντας τον τουρκικό παράγοντα. Τι άραγε θα συμβεί, αν η Τουρκία προβεί και σε άλλη πρόκληση, με δεδομένο πως η Ρωσία δήλωσε σε όλους τους τόνους, πως δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία κανενός είδους τουρκική επέμβαση στο συριακό έδαφος.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως η κατάσταση στην Συρία μπορεί να σταθεροποιηθεί μόνο αν τα σύρο-τουρκικά σύνορα κλείσουν και σταματήσει ο εφοδιασμός των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μια πλευρά της εικόνας, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία, δίνει ο Σάββας Καλεντερίδης σε άρθρο του στην «Δημοκρατία». «Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει με στρατό στη Συρία, για να αποτρέψει την συνένωση των κουρδικών καντονιών, εμείς να θυμίσουμε ότι όταν μπεις σε έναν βάλτο, όσο κινείσαι, άλλο τόσο χώνεσαι πιο βαθιά και πολύ δύσκολα ξεκολλάς και βγαίνεις απ’ αυτόν»!

Βεβαίως, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, επιχείρησε να διαψεύσει τα γραφέντα από τη ρωσική πλευρά, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή, και θα γινόταν πιστευτό επειδή η λογική αυτό επιβάλλει. Όμως, άλλο η κοινή λογική, άλλο η λογική του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι Ρώσοι έχουν χωρίσει τις δυνάμεις τους σε δυο τομείς. Ο ένας που διοικείται από Ρώσο στρατηγό, αποτελείται από πολεμικά αεροσκάφη και δυνάμεις κομάντος έχει συγκεντρωθεί στο Qamisli και ελέγχει το ανατολικό τμήμα του διαφαινόμενου μετώπου, ενώ ο άλλος τομέας συγκέντρωσης των ρωσικών δυνάμεων έχει το αρχηγείο με ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στο Hmeimin, διπλά στη σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Hatay.

Το κύριο μέτωπο διαφαινόμενης σύγκρουσης θα είναι ο διάδρομος 90 χιλιομέτρων δυτικά του Κομπάνι που βρίσκεται στο έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να προσβάλουν και απ’ ευθείας το Qamisli, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν στο κουρδικό στρατηγείο μιλούν για μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών τεθωρακισμένων στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Πάντως πολλοί Τούρκοι αρθογράφοι, και ειδικά η Χουριέτ, προειδοποιούν την Άγκυρα ότι μια επιχείρηση χερσαίας εισβολής στην Συρία θα ανάψει πολύ μεγάλες φωτιές που πολύ δύσκολα θα μπορέσει μετά να τις σβήσει.

Μακεδών

voria.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail