ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ. ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται χωρίς τέλος και αγγίζει πλέον τα όρια της ανυπαρξίας. Μέσα από τις αλλεπάλληλες πτώσεις οι μετοχές των τραπεζών έχουν μετατραπεί σε “κουρελόχαρτο”, ενώ έχει εξανεμιστεί, σχεδόν, η όποια δυναμική της πρόσφατης, τρίτης, τρίτης τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης σκάνδαλο.
Η Χρηματιστηριακή καταβύθιση δεν σχετίζεται μόνο με την μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών και την άσχημη κατάσταση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας η οποία βαίνει προς μια υποτροπή της κρίσης αλλά συνδέεται, ως προς το μέγεθος της και με τα εντεινόμενα και ανυπέρβλητα μνημονιακά αδιέξοδα της χώρας.
Η Ελλάδα, στο όνομα του ευρώ, εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα με πολιτικές λιτότητας και ανελέητου νεοφιλελευθερισμού, ενώ στο όνομα της παραμονής στη Σένγκεν μετατρέπεται σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και μέγα στρατόπεδο για τη συγκέντρωση τους.
Αυτές τις ώρες μια μεγάλη δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή γίνεται όρος επιβίωσης της χώρας.
Συντριπτικές απώλειες στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση άνω του 5%, κάτω και από τις 430 μονάδες. Στο κόκκινο το σύνολο των blue chips. Διψήφια πτώση και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω «βουτιάς» του κλάδου πανευρωπαϊκά.
Σκηνές από την ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» εκτυλίσσονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το... κόκκινο/βαθύ κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη.
Στη δίνη των γενικευμένων ρευστοποιήσεων, το ούτως ή άλλως πολύπαθο Χ.Α. «βυθίζεται» ακόμη χαμηλότερα σε «ύδατα αχαρτογράφητα», καθώς οι πωλήσεις από πολλούς ξένους παίκτες συνεχίζονται αμείωτες.
Νέες απώλειες πάνω από 2,25% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που νωρίτερα έχανε και τις 8.850 μονάδες, νέα διόρθωση κατά 3,50% για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα, με ομοβροντία ρευστοποιήσεων που ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο και εκτείνονται στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.
Αθλια η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, καθώς από νωρίς τα μηνύματα που είχαν έρθει από την Ευρώπη προοιωνίζονταν νέο γύρο ρευτοποιήσεων/πιέσεων, όπερ και εγένετο.
Ξεπερνά το 10% η νέα διόρθωση για τον τραπεζικό δείκτη, που σύντομα θα χρειαστεί και νέο reverse split για να μη... μηδενιστεί κυριολεκτικώς, θυμίζοντας την προ έτους προσαρμογή του ΔΤΡ (x 10 στις 830 μονάδες), ενώ ενδεικτική της κατάστασης είναι η συνολική υποχώρηση των 24 μετοχών του δείκτη. Εξαιρείται, προσώρας, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ (με ισχυρό «όπλο» τις αναφορές για συμφωνίες στο Ιράν), αλλά με τόσο βαρύ και απαξιωτικό το κλίμα, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει εάν και πόσο θα αντέξουν οι αγοραστές στη μετοχή.
Να μην υποτιμηθεί το γεγονός της περαιτέρω κόντρας ΟΠΑΠ - Δημοσίου, με τον Οργανισμό να ζητά -και τυπικά πλέον- αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ, προσφεύγοντας σχετικά νομικά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο για την πορεία της μετοχής αλλά γενικότερα για τη στάση ξένων funds απέναντι και σε άλλες μετοχικές θέσεις τους.
Επιπλέον, στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι διάχυτη η αίσθηση πως στο αποψινό Eurogroup οι δανειστές θα θέσουν ζήτημα «περικοπής συντάξεων», με τον αρμόδιο υπουργό να προϊδεάζει σχετικά. Εάν οι δανειστές θέσουν επιτακτικά θέμα περικοπής 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, την ώρα που οι αγρότες ετοιμάζονται για 2ήμερο στο Σύνταγμα και οι δύο αρχηγοί Τσίπρας - Μητσοτάκης φαίνεται να ετοιμάζονται για «μάχη», τότε οι κινήσεις αποεπένδυσης που συνεχίζονται και σήμερα θα πρέπει να θεωρηθούν αναπόφευκτες.
Εάν σε αυτά τα «εντός τειχών» προσθέσουμε και τα «εκτός τειχών», τότε το μίγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό.
Έντονες πιέσεις δέχονται σχεδόν στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Φρανκφούρτη να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και τις όποιες πυροσβεστικές κινήσεις αναφέρονται από τη διοίκηση της Deutsche Bank να εκλαμβάνονται (κυρίως από τα αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ) ως παραδοχή όλο και μεγαλύτερων αδυναμιών.
Υπό το βάρος όλων αυτών, οι τελευταίοι εναπομείναντες αγοραστές είτε «παγώνουν» τις εντολές τους, είτε τις χαμηλώνουν σε όλο και φθηνότερες τιμές. Παράλληλα, ορισμένοι χρηματιστές υπονοούν και σήμερα πως σε ορισμένες μετοχές γίνονται κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, με επιδίωξη την περαιτέρω απαξίωσή τους.
Να συνεκτιμηθεί πως το βάθος της αγοράς έχει... ρηχύνει αρκετά (στο -31,45% ο Γ.Δ. από την αρχή του έτους) σε επίπεδο αποτίμησης, με ενδεικτικό το γεγονός πως οι εισηγμένες με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί στις μόλις (8) οκτώ. Με νέες συντριπτικές απώλειες η Εθνική υποχωρεί, φθάνοντας μόλις 45 εκατ. ευρώ από το... χείλος του ορίου, ενώ οι άλλες (7) επτά εισηγμένες είναι (προσώρας) οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Τιτάν, Jumbo και Κύπρου.
Επίσης, ενδεικτικό της κατάστασης είναι η υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της Coca Cola σε επίπεδα χαμηλότερα των 6 δισ. ευρώ. Νέες πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή, που νωρίτερα υποχωρούσε έως τα 16,19 ευρώ. Να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα, που παραπέμπουν στον Μάρτιο του 2015. Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής, ακριβώς αυτή η επιστροφή σε όλο και παλιότερες περιόδους/χαμηλότερες τιμές προβληματίζει ήδη την αγορά.
ISKRA