Νέο «κούρεμα» στις επικουρικές, «ψαλιδίζονται» και οι υψηλές κύριες συντάξεις – Πηγή της κυβέρνησης με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι είναι κοντά η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό, υπάρχει όμως ακόμα μεγάλη απόσταση με το ΔΝΤ
Αναπόφευκτες φαντάζουν πλέον και νέες περικοπές στις συντάξεις, όσο και αν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι το νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς έλεγε την Πέμπτη πως, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η όλη συζήτηση κλίνει πλέον προς τη λήψη μέτρων που «αρέσουν» στους δανειστές.
Η ίδια κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι επικεφαλής των ελεγκτών.
Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη όμως με το «Κουαρτέτο», οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων φάνηκαν ότι «είναι δύσκολο» να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ. λόγω και της διεξαγωγής του EuroWorking Group).
Επί της ουσίας όμως, τόνιζε, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, «βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους», υπονοώντας ίσως ότι με το ΔΝΤ υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε, «αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει».
Ποιες είναι αυτές οι «παραμετρικές» αλλαγές; Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, ως ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.
Δηλαδή, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.
Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι τοποθετούν τα πρόσθετα μέτρα σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.
protothema