Η υπόθεση και η λύση του ασφαλιστικού σχεδόν ξεκαθαρίστηκε παρότι ήταν σχεδόν βέβαιες εξ αρχής οι προθέσεις των δανειστών.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαικού τμήματος του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν ήταν σαφής στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν για να καλυφθεί η μείωση κατά 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ) της συνταξιοδοτικής δαπάνης για φέτος.Και δεν βγαίνουν γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα "μαλλιά της κεφαλής τους" για να απολαμβάνουν ακόμη κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες προνομιούχοι συνταξιούχοι ,συντάξεις αλά Γερμανία.
Μόνη λύση,λέει ο Τόμσεν, για να ανακάμψει η οικονομία να γίνουν νέες περικοπές σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων , η οποία χαρακτηρίζεται πολυτελείας σε μια πτωχευμένη χώρα όπως η δική μας.
Οταν μάλιστα για τα 2,7 εκ.των συνταξιούχων μας καταβάλλονται ετησίως ως πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση 16 δις ευρώ ,όταν σε ευημερούσες χώρες οι αντίστοιχες κρατικές επιχορηγήσεις στις συντάξεις είναι πολύ χαμηλότερες.
Ασε που εκεί οι ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους εισπράττονται σε υψηλά ποσοστά , ενώ εδώ μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους οι μισοί πλέον δεν πληρώνουν ,είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί αρνούνται.
Ποιες συντάξεις θα κοπούν και από ποιο ύψος και πάνω μένει να καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις.Στόχος της Κυβέρνησης να παραμείνουν οι "κόκκινες" γραμμές τουλάχιστον στις χαμηλές και μέσες κύριες συντάξεις και να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές .
Οπως φαίνεται θα επιλεγούν να "κλαδευτούν" επικουρικές(τις λαμβάνουν 1,2 εκ.συνταξιούχοι σε σύνολο 2,7 εκ,τα μερίσματα (τα λαμβάνουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι) και τα εφάπαξ.
Μια λύση που θίγει μόνον τους πλέον πλουσιοπάροχα αμειβόμενους συνταξιούχους καθώς είναι αυτοί που ,εκτός υψηλής κύριας σύνταξης, λαμβάνουν και υψηλές επικουρικές συντάξεις αλλά και μερίσματα.
Ανάλογο "κλάδεμα" θα πέσει και στα πλουσιοπάροχα εφάπαξ που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ.Μια τέτοια επιλογή όμως φέρνει την Κυβέρνηση σε ευθεία σύγκρουση με μέρος της εκλογικής της πελατείας που είναι τα ρετιρέ των συνταξιούχων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ εγγράφοντας έτσι τις πρώτες απώλειες.
Από την άλλη όμως μια τέτοια συμφωνία,δηλαδή της περικοπής των προνομιακών συντάξεων, θα τη βοηθήσει να κλείσει την αξιολόγηση ελαφρύνοντας από τούδε και στο εξής τη συνταξιοδοτική δαπάνη( μόνο 500.000 συνταξιούχοι του δημοσίου λαμβάνουν κάθε χρόνο το μισό των 16 δις ευρώ της κρατικής επιχορήγησης).
Αν προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία θα κερδίσει από τη μια τον κόσμο της ιδιωτικής αγοράς,που είτε το θέλουμε είτε όχι,καλείται με φόρους και αυξημένες εισφορές να συντηρεί την "ιερή "αγελάδα των κρατικοδίαιτων συνταξιούχων και από την άλλη τους υπόλοιπους συνταξιούχους που ενώ πλήρωσαν αρκετά λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ των οποίων ,ως γνωστόν , τις εισφορές κατέβαλε το κράτος.
Η μείωση των συντάξεων σε προνομιούχους συνταξιούχους(κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες) θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να απαλύνει με λιγότερους φόρους και εισφορές τους εργαζόμενους και την ίδια την αγορά.Αν συμβούν τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταλλαχθεί για ακόμη μια φορά.Από αντιμνημονιακός θα γίνει αυτή τη φορά και αντικρατιστής.
Μπορεί να το δούμε κι αυτό. Θάναι νέα έκπληξη αλλά θετική έκπληξη.