Στρατής Μαζίδης
Η Μόσχα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο που θα φέρει τέλος στη βάναυση διαμάχη που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπων στη Συρία. Ωστόσο, η Δύση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Harald Kujat.
Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να έχουν μια πιο αντικειμενική στάση απέναντι στο ρόλο της Ρωσίας στη Συρία και να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους, υποστηρίζει ο γερμανός στρατηγός Kujat.
Όπως όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, η Ρωσία έχει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η βόρεια σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης θα πρέπει να εξεταστεί μόνο μόνο από αρνητική σκοπιά. Σύμφωνα με τον Kujat οι δυτικές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης τους, σύμφωνα με το οποίο κάθε απόφαση του Κρεμλίνου συνιστά μια «τρομακτική απειλή» για τον κόσμο.
«Η Μόσχα διαθέτει ένα συντονισμένο σχέδιο για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, και είναι σαφές ότι ο τερματισμός του πολέμου είναι αδύνατος χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας» δηλώνει ο Kujat.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη Ρωσία» αναφέρει ο γερμανός στρατηγός στη Huffington Post και αναμεταδίδει το Σπούτνικ.
Σύμφωνα με τον Kujat η επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία στο Χαλέπι είναι μόνο η αρχή. Ο απώτερος στόχος είναι να ελευθερώσει η Μόσχα τη χώρα από τους τρομοκράτες, που τώρα πλέον φαίνεται αρκετά ρεαλιστική. Ωστόσο, ορισμένες χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση θα προσπαθήσουν κατά τον Kujat να εμποδίσουν την εφαρμογή του σχεδίου με την Τουρκία να είναι μία από τις πρώτες.
Ο διάδρομος μεταξύ Χαλεπίου - Τουρκίας αρχίζει πλέον και κλείνει από το συριακό στρατό και τους κούρδους που εκδιώκουν τους τρομοκράτες. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει με το βομβαρδισμό των περιοχών αυτών και είναι πρόθυμη να συνεχίσει κατά τον Kujat τις επιχειρήσεις ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί ως τους χειρότερους εχθρούς της. Επιπλέον, η Άγκυρα σχεδιάζει να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν όλες τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης.
«Η τουρκική παρέμβαση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη συριακή σύγκρουση σε μια παγκόσμια καταστροφή» κατέληξε ο Kujat.
Ίσως θα πρέπει να έχει μια επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ.