Η κυβέρνηση βρυχάται με την πλάτη στον τοίχο


Του Γιάννη Σιδέρη

Η κυβέρνηση διάγει γκρίζες μέρες και δρέπει μια σειρά αποτυχιών που προκάλεσε η ίδια με την πολιτική της. Νιώθει καθηλωμένη και απέλπιδα με την πλάτη στον τοίχο, και είχε ανάγκη από μια αντεπίθεση για να σημειώσει μια νίκη εντυπώσεων, που θα της προσέδιδε ηθικό έρμα, και θα αποτελούσε αντίβαρο στην πολλαπλή αποτυχία.

Το βρήκε στο προσφιλές της θέμα, τη διαπλοκή, διαχρονικό αντικείμενο καταγγελιολογίας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – φυσικά όχι αδίκως. Το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάστηκε με το νυστέρι της κάθαρσης ενός κακοφορμισμένου, σε σημείο σήψης τοπίου. Όμως η μέθοδος που διάλεξε (υπαγωγή αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας και τέσσερις μόνο άδειες), ελέγχεται ως τη νομιμότητα και την σκοπιμότητά της.

Περί της νομιμότητας θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και φυσικά τα ευρωπαϊκά όργανα. Καλώς ή κακώς αυτό δεν θα το αποφύγει. Αν το ΣτΕ αποφανθεί αρνητικά στην κυβερνητική πρόταση, το ηθικό έρεισμα της κυβέρνησης θα καταρρεύσει, και - το χειρότερο- θα χάσει τη μάχη που προσπαθεί να δώσει. Περί της σκοπιμότητας η στήλη είναι αναρμόδια να απαντήσει, αν δηλαδή η κυβέρνηση έχει έτοιμα νέα deal, με νέους ευέλπιδες προύχοντες της ενημέρωσης. Ο χρόνος θα δείξει.

Όμως και μόνο το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς έκανε θετική αναφορά στον αλήστου μνήμης νόμο Καραμανλή για το «Βασικό Μέτοχο», δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως το θέμα δεν έχει εκτιμηθεί συνταγματικώς και νομοτεχνικώς εις βάθος. Ο νόμος Καραμανλή ήταν μια εντυπωσιακή επικοινωνιακή φούσκα για το θεαθήναι. Μια επίθεση δήθεν κατά των νταβατζήδων, που όπως γράψαμε και χθες, δεν είχε καμία τύχη πραγμάτωσής του. Ευρωβουλευτές του είχαν ειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό ότι ο νόμος θα κατέπεφτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά αραχτός όπως ήταν, ουδόλως νοιαζόταν. Σημασία είχαν οι εντυπώσεις, και αυτές τις κέρδισε. Υπάρχει κόσμος - μέχρι και ο κ. υπουργός - που ακόμη θεωρεί ότι ο Καραμανλής προσπάθησε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου, αλλά τον κατασπάραξε ο δράκος της διαπλοκής (Ετσι χωρίς γνώση και επισταμένη εξέταση των λεπτομερειών, δημιουργούνται οι μύθοι την χώρα μας).

Αγρότες χωρίς τρακτέρ

Ωστόσο η χθεσινή νίκη εντυπώσεων κατά της - υπαρκτής υπενθυμίζουμε - διαπλοκής, είναι αμφίβολο εάν θα αποτελέσει σίγουρη ή Πύρρειο νίκη, και σαφώς είναι αμφίβολο εάν θα αποτελέσει άτρωτη ασπίδα στην πολλαπλή επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση, και δι’ αυτής η χώρα.

Σήμερα το Σύνταγμα θα αρχίσει να κατακλύζεται από τους αγρότες σε μια πρωτοφανή -δικαιολογημένη ή όχι - κινητοποίηση. Ήδη η κυβέρνηση καταμετρά μια ήττα πολιτικών εντυπώσεων. Όταν το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από την φωτογραφία του κ. Τσίπρα να αγορεύει πάνω σε τρακτέρ σε αγρότες που είχαν κλείσει την εθνική οδό, όταν δηλαδή -και- τα τρακτέρ αποτέλεσαν το όχημα της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προ την εξουσία, εμφανίζεται ως ανεχέγγυος να απαγορεύσει την πρόσβασή τους το Σύνταγμα.

Σαφώς τα τρακτέρ δεν έχουν δουλειά στο Σύνταγμα, αλλά η διοικητική και νομική ευταξία του κράτους δεν είναι a la cart. Η ευταξία επέβαλλε και οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί και ο νυν πρωθυπουργός να καταδικάζει το κλείσιμό τους και όχι να αγορεύει επί αυτών εφόσον έκλειναν τις εθνικές οδούς.

Κλείσιμο συνόρων και συγκυριαρχία στο Αιγαίο

Και το αγροτικό κάποτε θα τελειώσει. Όμως η ατέλειωτη σειρά των δυστυχισμένων προσφύγων και μεταναστών, θα συνεχίσει να πολιορκεί τις θαλάσσιες ή τις εδαφικές πύλες της χώρας, τις οποίες η διεθνιστική αφέλεια της κυβέρνησης άφησε ολάνοιχτες, για να έρθουν οι άνθρωποι να «λιάζονται». Φυσικά ούτε το διανοήθηκαν - και ως κυβερνήτες είχαν υποχρέωση να το διανοηθούν - ότι κάποιες άλλες πύλες στα βόρεια σύνορά μας θα έκλειναν, γιατί τα κράτη, δυστυχώς, εξακολουθούν να έχουν σύνορα και οι χώρες έχουν υποχρέωση προς τους λαούς τους να παραμείνουν «χώρες» και να μην μεταλλαχθούν σε «χώροι».

Ήδη ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ Δραγασάκης, μας προειδοποίησαν ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε και για κλείσιμο των συνόρων». Με άλλα λόγια θα γίνουμε μια χώρα σε καραντίνα - και βέβαια θα καταγγέλλουμε στεντορείως την κακή Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν θα αναιρεί το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα, περίπου, παρείσακτη!

Φυσικά στο Αιγαίο η προαναφερόμενη πολιτική, έφερε το ΝΑΤΟ και αυτό με τη σειρά του θα φέρει θέμα συγκυριαρχίας. Το μέλλον εκεί προοιωνίζεται δυσάρεστες υποχωρήσεις σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, τις οποίες απευχόμαστε, και για την περιγραφή των οποίων θα αναμένουμε και δεν θα προτρέξουμε.

Eurogroup

Κάποια φαινομενικά θετικά μηνύματα ήρθαν από το Eurogroup καθώς ο Νταϊσελμπλουμ, έκανε λόγο για καλή συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται δουλειά στα «ανοιχτά ζητήματα». Σε αυτά όμως τα ανοιχτά ζητήματα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων, οι κύριες συντάξεις, η φορολογία, το μεγάλο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και οι ομαδικές απολύσεις. Και φυσικά επανέλαβε ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οπότε το μέλλον είναι δυσοίωνο και εκεί θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Μακάρι να πετύχει και στην μάχη κατά της διαπλοκής, αλλά ο τρόπος που επέλεξε δεν το επιβεβαιώνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail