Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση προχωρά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με γενικό τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ανάμεσα στα άρθρα του οποίου βρίσκεται και η έμμεση νομοθέτηση της υποχρεωτικής τέλεσης θρησκευτικής κηδείας και εν συνεχεία αποτέφρωσης σε ανθρώπους που εγγράφως το έχουν ζητήσει.
Το θέμα που αποκάλυψε το orthodoxia.info στις 5 Ιανουαρίου, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου που απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την απόσυρση της παραγράφου που αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να επιβάλλει δια του νόμου σε κληρικούς να τους κηδεύουν, παρά την άρνηση της Εκκλησίας να ιερολογεί τις κηδείες όσων θα αποτεφρωθούν.
Παρά το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την επιστολή προς τον κ. Κουρουμπλή, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία απάντηση από πλευράς υπουργείου αλλά προστέθηκε τροπολογία στην οποία παρουσιάζονται οι τρόποι διαχείρισης της τέφρας.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Το άρθρο το οποίο προορίζεται ως συμπλήρωμα του νόμου 344/1976 Περί Ληξιαρχείων, έχει τρεις παραγράφους και σύμφωνα με αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πάνε σε έναν οποιονδήποτε Συμβολαιογράφο και να δηλώσουν τον τύπο της τελετής που επιθυμούν και τον τρόπο της ταφής τους. Σύμφωνα με το νομοθέτη, αυτή η συμβολαιογραφική πράξη είναι δεσμευτική τόσο για τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών, ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας, όσο και για τους αρμόδιους φορείς.
Με απλά λόγια, όπως αποκάλυψε το orthodoxia.info, κάποιος μπορεί με βάση τον νέο νόμο, εφόσον φυσικά ψηφιστεί, να πάει σε έναν συμβολαιογράφο και να δηλώσει την επιθυμία της θρησκευτικής κηδείας και εν συνεχεία της αποτέφρωσης.
Το παράδοξο με αυτό το άρθρο είναι πως είναι τόσο ανοιχτό στις επιθυμίες των πολιτών που το μόνο όριο είναι… η φαντασία αρκεί να μην αντίκειται «…σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».
Κάποιος άλλος μπορεί να γράψει στην συμβολαιογραφική πράξη οτι επιθυμεί να ψάλλουν την κηδεία του ένας ορθόδοξος κι ένας καθολικός κληρικός ή ένας μουφτής μέσα σε Εκκλησία. Από την στιγμή που τίποτα από τα παραπάνω δεν προσβάλλουν τους κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή τα χρηστά ήθη, όχι μόνο μπορούν να γίνουν αλλά οι κληρικοί «οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία».
Άξιον απορίας είναι πως ενώ ο κ. Κουρουμπλής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός» σημειώνει πως «Φυσικά και θα εξετάσουμε με πολύ προσοχή τις προτάσεις και εισηγήσεις της Εκκλησίας. Ο ρόλος της στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει σαφώς και πνευματικές διαστάσεις, είναι δεδομένος και αναμφισβήτητος.» δεν έχει μπει στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή της Δ.Ι.Σ. προωθώντας κανονικά το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΠΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ
Σε κοινή Τροπολογία που κατέθεσαν την προηγούμενη Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών, και Περιβάλλοντος αναφέρονται αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να διαχειριστεί την τέφρα των συγγενών του.
Αυτή μπορεί να «εγκαταλειφθεί ελευθέρως» στη θάλασσα σε απόσταση άνω του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή εφόσον βρίσκεται σε υδροδιάλυτο σκεύος, να σκορπιστεί σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής αλλά και σε ειδικά συντριβάνια ή ανθόκηπους των Κέντρων Αποτέφρωσης ή στη θάλασσα.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το πρωί του Σαββάτου.