Η περίεργη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ερώτημα για έξοδο της Ελλάδας από Σένγκεν

Απέφυγε να τοποθετηθεί αρνητικά και με σαφήνεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο μείζον ερώτημα που αφορά την προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από την Σένγκεν.

Απαντώντας σε ερώτημα του «Εθνους», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ καλωσόρισε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων και τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται τη χώρα».

Το σημείο αυτό της δήλωσης φαίνεται να υπονοεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση «αποδέχεται» τον τρόπο με τον οποίο δρουν μερικές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, και οι οποίες απαιτούν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Σένγκεν. Η Αθήνα και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι η συμπεριφορά χωρών όπως οι πρώην κομμουνιστικές, αλλά και η Αυστρία είναι απαράδεκτη. Σε μερικές περιπτώσεις «άγγιξαν» τα όρια του ρατσισμού.

Στον αναπληρωτή εκπρόσωπο υποβάλαμε την εξής ερώτηση:

Η Ελλάδα απειλείται από μια προσωρινή, αν όχι de facto έξοδο από την Σένγκεν, λόγω και του τείχους που κτίστηκε στα βόρεια σύνορα της. Εχουν οι ΗΠΑ θέση για το θέμα αυτό; Ανησυχείτε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια την Ευρωπαϊκή Ενωση; Κατά τη γνώμη σας είναι αυτό δίκαιο για την Ελλάδα, μια χώρα που υποφέρει από την οικονομική κρίση και τώρα με την προσφυγική κρίση;

Ο κ. Μάρκ Τόνερ απάντησε ότι «πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα, της Ελλάδος και της Ευρώπης» και πρόσθεσε:

«Τονίζουμε βεβαίως ότι πρόκειται για εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες. Όσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να εισρέουν σε αριθμό ρεκόρ, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις».

«Κάθε κράτος», συνέχισε, «έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται τη χώρα. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας να ελέγξουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων».

Σύμφωνα με τον κ. Τόνερ: «Καθώς πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν συνθήκες τρομαχτικών συγκρούσεων, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες κάθε εθνικότητας πρέπει να γίνονται αποδέκτες συμπεριφορών με βάση τον ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια. Επίσης να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες αξιολόγησης (εννοεί και καταγραφής) για παροχή ασύλου. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΟΝΕΡ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: On Europe and Greece: Greece is being threatened by a temporary, if not a de facto exit from Schengen, due to the wall being built on the northern border. Does the US have a position and are you worried that this might lead to more instability for the European unification project? In your opinion is this fair for Greece, a country which is suffering from the economic crisis and now the refugee crisis?

RESPONSE: On record, attributed to Mark Toner, Deputy Spokesperson:

“These are internal questions for Greece and the European Union, but we would stress that these are extraordinary circumstances. As migrants and refugees continue to arrive in record numbers, we understand there are different perspectives on addressing these challenges. Each nation has the sovereign right to control its territory—including the regulation of individuals seeking entry. We welcome our European partners’ efforts to manage Europe’s borders while also minimizing suffering. As many of these individuals are fleeing horrific conflict, we continue to stress that all migrants of all nationalities should be treated humanely and with dignity and should have access to asylum screening processes. We are watching this situation closely as the debate progresses.”

mignatiou.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail