Και ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι μία άσκηση επί χάρτου για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία έγκριση από τους δανειστές, και το φορολογικό παραμένει «ανοιχτό» σε όλα τα σημεία του.
Η Καραγιώργη Σερβίας διέδιδε χθες την πρόθεσή της να ανοίξει η εφαρμογή του Taxis αμέσως μετά τις 16 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία των Ασφαλιστικών Ταμείων και των λογιστηρίων να περάσουν στο σύστημα τις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Το πρώτο πρόβλημα αναμένεται να εμφανιστεί από τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμη οδηγίες από το Υπουργείο για το πώς θα περάσει κάποια στοιχεία, ενώ από την άλλη οι λογιστές προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις ακριβώς την ημερομηνία που θα ανοίξει το Taxis.
Κι ας υποθέσουμε ότι ανοίγει κανονικά… τι θα γίνει με τις αποδείξεις; Το γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Μέχρι και το τέλος του 2015 ο αναπληρωτής Υπουργός αφού επιδόθηκε σε μία μεγάλη διαμάχη με τηλεοπτικούς δημοσιογράφους για την πρόθεσή του να επιβάλει αναδρομικό φόρο μέσω των αποδείξεων του 2015, τελικά κατέληξε ότι θα έφερνε μέσα στον Δεκέμβριο διάταξη για τον υπολογισμό των αποδείξεων που όμως θα αντιστοιχούσαν σε ηλεκτρονική συναλλαγή. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει προχωρήσει τίποτα και άρα είναι άγνωστο τι θα γίνει και σε αυτό το επίπεδο.
Τέλος στο σκοτάδι βρίσκονται όλοι οι φορολογούμενοι γύρω από τις κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν. Η τελευταία πληροφορία ήταν εκείνη που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής και την οποία ΔΕΝ διέψευσε χθες σε ραδιοφωνική του τοποθέτηση ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Έτσι, το πιθανότερο είναι το πρώτο κλιμάκιο φόρου με το 22% να αφορά εισοδήματα έως 22.000 ευρώ, στη συνέχεια να υπάρχει ένα κλιμάκιο μέχρι τα 32.000 ευρώ με 32% φόρο, ένα νέο κλιμάκιο μέχρι τα 42.000 ευρώ με φόρο 37% και επίσης ένα ποσοστό 42% μέχρι τα 60.000 ευρώ.
Από εκεί και πάνω ο φόρος θα είναι 50%, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του και ένα -μάλλον «επικοινωνιακό»- κλιμάκιο με φόρο 60% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.