Είναι τόσο γεωπολιτικά ισχυρή η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ειδικά στις προβλέψεις συνεργασίας μεταφοράς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στον αποκλεισμό της Τουρκίας, που μένει έξω παρά την μέχρι πρόσφατα τακτική μονόδρομου που προσπαθούσε να επιτύχει μαζί με άλλα συμφέροντα στην περιοχή, που προκαλεί θα λέγαμε πανικό. Η Τουρκία είναι σαν να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Προφανώς κλάφτηκε στο μεγάλο αφεντικό (όποτε τη συμφέρει) και έτσι διάγουμε από σήμερα κιόλας την περίοδο των αμερικανικών παρεμβάσεων για την ακύρωση ή τροποποίηση της συμφωνίας ώστε να μην αφήνει έξω την Τουρκία και από τριμερής να την μετατρέψουν σε τετραμερή ή ότι άλλο αρκεί να είναι μέσα η Τουρκία.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία για να επιταχυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο έκανε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι, «Σε συνέχεια της πρόσφατης συζήτησης στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο». Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της συζήτησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Θεωρούμε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ μετά την τριμερή συμφωνία. Σίγουρα η παρέμβαση θα έχει και συνέχεια μέχρι οι ΗΠΑ και η Βρετανία να εξυπηρετήσουν απόλυτα τα συμφέροντα τους στην περιοχή, που απότι φαίνεται περιλαμβάνουν και την Τουρκία στα όποια σχέδια. Βέβαια πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε και τη Ρωσική εμπλοκή, που δεν αναμένεται να μείνει αμέτοχη σε τόσο σπουδαίες γεωπολιτικές μεταβολές. Η συνέχεια δεν θα είναι και τόσο εύκολη και θα χρειάζεται υπομονή και καλά σχεδιασμένα βήματα προβλέποντας τις κινήσεις του αντιπάλου ή αντιμετωπίζοντας τους αιφνιδιασμούς του. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό η τριμερής να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr