Στα λόγια φαίνεται πως μένει η δέσμευση που απέσπασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής να μην προχωρήσει κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ σε μονομερείς αποφάσεις. Και αυτό γιατί ήδη το ένα μετά το άλλο κράτη των Βαλκανίων και της Βόρειας Ευρώπης άρχισαν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους – αψηφώντας τις αποφάσεις της Συνόδου. Όλα αυτά την ώρα που η Αυστρία κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε διάσκεψη για να συντονιστούν οι κινήσεις τους στο προσφυγικό.
Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, ώστε να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών από το στρατόπεδο του Καλέ. «Θα διεξάγουμε συνοριακούς ελέγχους σε διάφορες στρατηγικής σημασίας περιοχές, σε σημεία τα οποία χρησιμοποιούν οι διακινητές», ανέφερε.
Το Καλαί βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, απέναντι από τη Μεγάλη Βρετανία.
Σφίγγει ο κλοιός
Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία δια του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο συντηρεί τα σενάρια περί εξώθησης της Ελλάδας εκτός Ζώνης Σένγκεν, ο οποίος προέβλεψε για ακόμη μία φορά αποτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Στη συνέντευξή του στο Reuters Μαλιστα σημείωσε πως «τότε θα αναγκαστούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα στη γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων-Βουλγαρίας».
Από την πλευρά της η Σλοβενία επισημοποίησε την ανάπτυξη στρατού ώστε να φυλάει τα σύνορά της με την Κροατία και να βοηθήσει την αστυνομία για να ελέγξει τη ροή προσφύγων. Δεν πρόκειται για «στρατιωτική δράση», επέμεινε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ. «Ο στρατός απλώς θα βοηθήσει την αστυνομία να φρουρεί τα σύνορα και να κατευθύνει τους μετανάστες που μπορεί να θέλουν να περάσουν την πράσινη ζώνη των συνόρων στα κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Ο αριθμός των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν την αστυνομία θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των ανώτατων αστυνομικών αξιωματούχων της Αυστρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, να δέχονται μόνο άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ, αλλά και εγκλωβίζοντας χιλιάδες Αφγανούς μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι σήμερα απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη.
Σε ανώτατο επίπεδο, πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί και η απόφαση της Βιέννης να συγκαλέσει διάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας ώστε να συντονιστούν οι θέσεις τους στο προσφυγικό.
Η Ελλάδα- που δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο- διαμαρτυρήθηκε έντονα και απέδωσε χθες διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας. Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.
«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, απαντώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.