Ο γνωστός Έλληνας πολιτικός Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στον ρωσικό τύπο, κατηγόρησε ανοικτά την Δύση για την κατάσταση στην Συρία, τονίζοντας ότι οι δυτικοί προσπαθούν να κάνουν τα πάντα με απώτερο στόχο να εκδιώξουν την Ρωσία από την περιοχή.
Ο Μ. Γλέζος μίλησε σε συνάντηση με θέμα « Η κρίση στην Συρία: οι λόγοι και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις», που διοργανώθηκε από την Ελληνική-ρωσική ομάδα «Διάλογος». Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, που ιδρύθηκε για να συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το θέμα για την πρώτη συνάντηση της λέσχης επιλέχθηκε σωστά, και ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
«Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έρχονται σε μας από την Συρία, επειδή οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε αυτήν την περιοχή. Ο λόγος είναι ότι οι δυτικές χώρες δεν αποδέχονται το καθεστώς του Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, οι δυτικοί υποστηρίζουν οικονομικά καθώς και με την αποστολή όπλων την συριακή αντιπολίτευση, με σκοπό να προκαλέσουν συγκρούσεις, για να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ », δήλωσε ο κ. Γλέζος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια « συμπεριφορά» εκ μέρους της Δύσης δέχθηκε και η Ελλάδα. «Το σύνολο του ελληνικού λαού ήταν σε αντίθεση με την χούντα (1967-1974), η οποία ήταν ξενοκίνητη. Ο λαός της Συρίας δεν είναι εναντίον του Άσαντ. Στην Ελλάδα, η χούντα έπεσε, γιατί οι Έλληνες δεν την άφηναν να σταθεί πουθενά . Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη Συρία, εάν οι Σύροι δεν ήθελαν το καθεστώς του Άσαντ », είπε ο Έλληνας πολιτικός.
«Νομίζουν μερικοί ότι ο στόχος τους είναι απλά το καθεστώς Άσαντ; Όχι. Οι δυτικές χώρες θέλουν να εκδιώξουν την Ρωσία από την Μεσόγειο. Αυτός είναι ο κύριος στόχος τους. Μίλησα γι “αυτό στο ρωσικό Κοινοβούλιο », δήλωσε ο Γλέζος, υπενθυμίζοντας την συνάντησή του με τον πάλαι ποτέ σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ την δεκαετία του 1960. «Τότε Χρουστσόφ μου είπε ότι« εμείς δεν θα αφήσουμε την Συρία. Από γεωπολιτική άποψη, είναι η πρόσβαση μας στην Μεσόγειο Θάλασσα », υπενθύμισε ο κ Γλέζος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Τουρκίας στην σύγκρουση στη Συρία. «Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο. Αυτή δεν μας επιτρέπει να επεκτείνουμε την θαλάσσια ζώνη μας έως τα 12 μίλια, απειλώντας την Ελλάδα με casus belli.
Ο ελληνορωσικός σύλλογος « Διάλογος» , ιδρύθηκε πρόσφατα και μάλιστα εκδίδει και περιοδικό στην ελληνική και στην ρωσική γλώσσα στην πατρίδα μας. Σκοπός του είναι η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.